Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Fidko 25. 5. 2021 17:42

Ano, ale mne to nici reputaciu. Asi sa na fotenie na chvilu vykaslem a pojdem na forum k iPhonakom.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 25. 5. 2021 17:43

No jo, ta jejich cenová politika by si to zasloužila :-))
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 25. 5. 2021 17:48

Mne to popravde nikdy tak predrazene neprislo. Ono je tam asi viac veci na zvazenie, ako SW, podpora, sluzby atd a vo vysledku by som to aj chapal.

Trochu ine je to s prislusenstvom, to je fakt ulet. Pytat tie peniaze za kable ktore vydrzia 2 tyzdne ... wau.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 25. 5. 2021 17:58

Tohle prepocitavani zpetne, kdy jakoby vychazi M4/3 nastejno jak FF ma dve trhliny, pocitas s tim, ze se stale pohybujeme ve spatnem svetle na nejakych hranicnich hodnotach casu a ignoruje to stabilizaci. Posledni dobou fotim nejvic ruzne krajinky, mesto, kde clonim a stejne v realu prakticky nikdy nejdu nad ISO 1000. Ono ve finale temata kde vice clonis kvuli hloubce ostrosti fotis hlavne, kdyz je nejake zajimave svetlo a cas nechas casto poresit stabilizaci. Takze v realu to z meho pohledu tak uplne tak nefunguje.

Kdezto u toho prepocitavani na FF co do hloubky ostrosti uz ta fotka vypada na prvni pohled sakra jinak a vidi to i divak s netrenovanym okem.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 25. 5. 2021 18:18

Docela bych polemizoval s tím, že cloníš jen při rozumném světle, já třeba při občasných toulkách noční Prahou s Oly 17/1,2 velmi často i "potmě" mírně cloním (tak na f2), protože mi prostě DOF při f1,2 úplně nevyhovuje (a to myslím MFT1,2, u FF1,2 by to bylo ještě výraznější).

Jinak si ale myslím, že tu debatu posouváte někam trochu jinam - já ryju zcela konkrétně do toho omílání přepočtu. A jak jsem už tuším před časem psal, tady je debata ještě v pohodě, zde se točíme kolem DOF, což je alespoň reálné téma. Ale když jsem na FB už asi počtvrté někomu vysvětloval, že opravdu u MFT nebude mít delší čas, protože se fakt clona nebude násobit (věří tomu strašně moc lidí!), tak se pak nedivte, že jsem si na tento dokola omílaný přepočet vypěstoval stále rostoucí alergii :-(

Ony by se mimochodem našly pro FF i jiné argumenty, například jsou zajímavé moje oblíbené dopady difrakce, důsledky na hranovou ostrost atd. Nebo jsou zajímavé výsledky když dojde na astrofotografii - je toho spousta. Jen zrovna ten přepočet clony mě z toho oslovuje tak asi nejméně :-(
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 25. 5. 2021 18:40

Nevím, Tomáši, o jakém posouvání mluvíš.

Je to prostě tak, že obrazu z 25-50/1,7 na MFT dosáhneš objektivem 50-100/3,4 na FF.

Zapomeň na číslíčka, jde o výsledný záběr, DOF a reálný šum. Z toho nejde vyklouznout, pokud budou oba snímače stejně vyspělé.

Nevím, co je na tom k rozčilování nebo k polemice, je to prostě neutrální fakt. Jeho hodnocení je na každém z nás.

Ten, kdo fotí s větší hloubkou ostrosti, může s MFT docela dobře fungovat.

Ten, kdo fotí lidi, podle mě pravděpodobně narazí na limity častěji, u sportu je to skoro jistota.

Jsou zase jiné žánry, kde jsou kritéria zase jinak.

Moje poznámka se týkala spíš té skupiny objektivů, které jsou pro MFT mezní a u FF jsou to střední třída. Já už tady cítím, že se ten systém tlačí někam, kde ztrácí smysl.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ferin 25. 5. 2021 21:26

Davidof píše:Panasonic může stavět na tom videu, to je dobře.
Ale objektiv 50-100/3,4 jako top sklo ...

Ale, ale, vidím, žes u konkurence víc než rychle zparchantěl a přebral tuhle tendenční rétoriku. :hm :pozor O:-)
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 25. 5. 2021 21:52

Nechme toho :-)

Přechodem jsem spíš přestal řešit ekvivalenci a výkon a ostření. Řeším jenom vlastní neschopnost - něco vymyslet, něco dokázat. Na foťák nebo objektivy už nemohu svést vůbec nic.

Jenom, když mě někdo poučuje, že dvě rozdílně výkonná auta jsou vlastně stejná, protože mají obě šest rychlostních stupňů a že on stejně po dálnici jezdí stodeset ... tak mě to na chvilku zaujme, ale jinak především nemám vůbec nic proti žádnému systému a za druhé mám docela přesnou představu, co z obou z nich jde vytřískat.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Ganec 25. 5. 2021 22:53

Davidof píše:Je to prostě tak, že obrazu z 25-50/1,7 na MFT dosáhneš objektivem 50-100/3,4 na FF.

Zapomeň na číslíčka, jde o výsledný záběr, DOF a reálný šum. Z toho nejde vyklouznout, pokud budou oba snímače stejně vyspělé.
Až na to, že objektív 50-100/3.4 neexistuje a zrejme ho ani nikto nevyrobí ;-)

Treba sa na to asi pozerať úplne inak: z hľadiska použiteľnosti a v porovnaní s tým, čo sa dá kúpiť teraz
1) so svetelnosťou F/1.7 na MFT bude ten objektív menší ako by bol FF objektív na F/2.8
2) no a vďaka fyzickej svetelnosti F/1.7 bude ostrenie cca 5.5x rýchlejšie ako na FF objektíve na F/4
3) kombinácia dvoch foťákov - jeden s 10-25/1.7 + druhý so 25-50/1.7 => zoomom pokryje rozsah 20-100mm :idea:

Proste ideálna kombinácia pre svadobného fotografa .. či? :hmm:

-- 25. 5. 2021 23:58 --

A ešte k tomu "reálnemu šumu": nakoľko čiastočne závisí aj od veľkosti pixelov (športové foťáky mávajú menej megapixelov, pričom vyššie ISO mávajú čistejšie) .. a FF mávajú pixelov viac .. tak výsledný šum bude veľmi podobný tomu z F/2.8 skla
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 26. 5. 2021 03:47

No. Bolo nam toto treba ?
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 26. 5. 2021 05:13

Davidof píše:Nevím, Tomáši, o jakém posouvání mluvíš.

Je to prostě tak, že obrazu z 25-50/1,7 na MFT dosáhneš objektivem 50-100/3,4 na FF.

Toto je imho presne to dolezite. Co konkretne je na tomto tvrdeni nepravda ? Pretoze ak je to pravda, tak 25-50 f1.7 nikdy nebude eq 50-100 f1.7.

Hm, asi by mi nevadilo mat teraz G9 doma kurnik: https://www.43rumors.com/press-text-pan ... -and-g100/
Naposledy upravil Fidko dne 26. 5. 2021 07:24, celkově upraveno 1
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 26. 5. 2021 12:10

2x rychlejší, 5x rychlejší ... to mi něco připomíná :-)

Přímá úměra mezi světelností a rychlostí podle mých zkušeností vůbec není :-)

A v tom rozlišení vs šum je opravdu nutné brát v úvahu (jak psal Milan), že porovnání by mělo uvážit vliv zmenšení šumu na rozlišení menšího senzoru - v reálu opravdu v šumu není rozdíl mezi R6 na 20 Mpx a R5 zmenšeným na 20 Mpx.

Vlastně musím ještě jednou přiznat, že jsem se mýlil - pokud je foťák technicky dobře proveden a zvládá ty datové toky a ostřící systém s tím nemá problém, tak je to vyšší rozlišení jen výhoda, zejména u reportáže, sportu a spol.

Takže by asi i u MFT stálo za to zkusit něco okolo těch 30 Mpx +- . Kdyby to fungovalo jako u R5, byla by to paráda.
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 26. 5. 2021 12:49

No 2-5x nasobne zrychlenie znamena, ze rozdiel by uz mohol byt viditelnejsi.

Presne neviem co si pod tym predstavit, ale prislo mi, ze fotak v podstate zvlada analyzovat 2 - 5x viac obrazkov, nez doteraz. Uplne neviem ako sa im to podarilo dosiahnut, ale naozaj by som to chcel vidiet v praxi.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 26. 5. 2021 13:07

No to by bylo úplně z jiného světa :-)

Ale ... znáš to ... :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 26. 5. 2021 13:13

Chcel by som aby to bola pravda :)

Este stale si obcas zaspominam, ked ludia riesia na nete nieco s G9. Xko ma pre mna vhodnejsi feature-set, ale G9 mi bola blizsia. Aj ked kvoli AF som ho vlastne nepredal :)

A hoci som nestastny z toho, ze im to tak trva, zase nechcem prehliadat, ze ten fotak naozaj zmykaju. Ono to moze mat vo vysledku dost pozitivny dopad na buduce produkty, ak sa dostanu do stavu, kde jedinym uzkym hrdlom je HW.
Fidko
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka