Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 3. 1. 2021 17:01

Proč bych si dělal srandu, přečti si i ten odkazovaný článek... Ono se opravdu dá o podobných časech u E-M1III(X) zejména ve spojení s 12-100 IS reálně mluvit.
Je přirozeně na diskusi, nakolik je výsledek spolehlivý a reálně použitelný, nehledě o obecné smysluplnosti, nicméně pokud se člověk dostane do situace, kdy něco podobného potřebuje, tak to zkrátka za pokus stojí a v řadě případů výsledek může být až překvapivě dobrý.

A časy kolem 5s pak jsou použitelné naprosto bez diskuse, to beru za ověřený "standardně opakovatelný postup"...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 3. 1. 2021 23:11

Ty fotky jsou viditelne maznuty i v tom webovem pidi rozliseni. Skutecne nechapu, co bych na tom mel pripadne obdivovat.
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 4. 1. 2021 07:52

Ad obdiv - tak na jednu stranu jsem výše psal, že se mi ten odkazovaný článek moc nelíbí (z více důvodů). Na druhé straně si ale zkus jen tak z ruky cvaknout stejný motiv a čas jiným přístrojem a pak asi jistý obdiv získáš...
Navíc je to nutno chápat jako extrémní ukázku, časy přes 30s z ruky už jsou do jisté míry spíš exhibice než praktická funkce a využitelnost není velká. Jenže trochu jiná věc z toho nepřímo plynoucí je využitelnost časů sice kratších, ale pořád opravdu hodně dlouhých. Popisoval jsem to asi před dvěma měsíci, v podstatě bych řekl, že dostat slušný výsledek při 15 či dokonce 30s není nemožné, ale už je to dost nejisté a zas tak moc velký smysl to nemá. Na druhé straně ale časy v relaci 5-8s už vycházejí velmi dobře i opakovaně (reálně vyjde tak 8-9 fotek z 10ti) a v tomto případě je navíc výsledek vyhovující už nejen na instagram atd., ale často i v plném rozlišení. A nějaké časy jako 1-3s už jsou vyloženě snadné.
Z mého pohledu je tohle pro různé travelphoto atd. k nezaplacení, případů, kdy jsem u Canonu musel použít stativ anebo se smířit z hodně diskutabilní kvalitou (rozklepání či hodně zvedlé ISO), byla spousta a udělat z ruky noční fotku s "pruhy světel", což tu dlouhou expozici vyžaduje z principu, bylo skoro nemožné. U Oly to je ale opravdu snadné.

Jinak ještě dodávám, že ten posun IBIS u M1III/M1X je opravdu velký, mám i M5II a ten rozdíl je velký, po zhýčkání z M1III jsem pak u M5II měl k mému překvapení rozklepané fotky i při časech jako je 1/4s - člověk si prostě přivykl na extrémní výkon IBIS a začal držení poněkud flákat a pak se divil :-( A to bych přitom řekl, že již výkon stabilizace M5II patří proti jiným značkám na naprostou špičku, přes to se podařil další velký posun.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 4. 1. 2021 11:26

Petr Luňák píše:Ty fotky jsou viditelne maznuty i v tom webovem pidi rozliseni. Skutecne nechapu, co bych na tom mel pripadne obdivovat.

Staci skusit podobny cas s akymkolvek inym fotakom :-)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 4. 1. 2021 20:39

Vylezlo potvrzení dokončení převzetí Oly od JIP-OM Digital a popravdě první oficiální data nezní zas tak zle. Ředitele dělá i nadále docela významná osoba současného Oly, bylo jasně potvrzeno, že se bude využívat ta nová továrna celkem nedávno dokončená ve Vietnamu, upřesněna lokace RD oddělení atd.
Přirozeně je to jen první zpráva, další se postupně uvidí, ale určitě to nevyznívá jako nějaká katastrofa s rozjezdem cílené likvidace, spíš to zatím působí pozitivně.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 5. 1. 2021 09:39

Uz maju aj webstranku :) Snad do ich produktov vlozia viac usilia.
https://om-digitalsolutions.com/en/

Ale uprimne, myslim, ze aby ten system nejak dostojne prezil, musel by sa stat zazrak.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 5. 1. 2021 13:59

No zatím mají jen titulku, všechny odkazy jsou ještě na Olympus :-)

S tím přežitím uvidíme, u skel je podle všeho pár věcí v bufferu ještě od Oly, takže mohou uvést pár novinek reálně. U těl těžko odhadovat, prosáklo například pár drbů na téma PEN-F II, což je ale asi nutno chápat spíš obecněji jako nový PEN s EVF, nečekal bych tak výrazné "retro lux" provedení jako u PEN-F, spíš pokles ceny (provedení ve stylu M5III).
Ale další věci jsou ve hvězdách.

Já jsem popravdě momentálně možná i víc zvědavý na Panasonic, v poslední době zase prosáklo pár náznaků, že by nakonec mohli přístrojům jako "GH6" či "G10" dost zvednout prioritu, protože se s L-mount při vší úctě k Lumix S dostávají trochu do slepé uličky. Je to prostě jedno s druhým - ono by ve své podstatě bylo lepší zprávou mít od OMD novinek o něco méně, ale vedle toho i nějaké novinky Panasonicu než na pohled více od OMD, ale naprostou stagnaci Panasonicu. Nakonec ale stejně rozhodnou spíš okolnosti "mimofotografické" - pokud se tak do půl roku začne situace globálně lepšit a ekonomika ožívat, tak se najde prostor i pro MFT, pokud ale bude situace dále stát zaprd, tak budeme spíš svědku krachů či alespoň restrukturalizací dalších firem z oboru :-(
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ferin 5. 1. 2021 14:05

Oni to avizovali, že web teprve rozjedou.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 5. 1. 2021 16:08

tomashr: Poviem Ti to takto. Xko som kupoval hlavne kvoli tomu, ze som vedel, ze len co dorazi, Panasonic ohlasi GH6. To sa nestalo, takze by som s nou uz ani nepocital :-D

Moje obavy pramenia hlavne z toho, ze kam sa pozriem, tam vidim ako sa ludia tych Olympusov zbavuju a tym zvycajne nemyslim len telo, ale cely system. Lietam po skupinach roznych znaciek a takto markantne to nie je nikde. A extremne pochybujem, ze sa ludia budu v buducnosti vracat. Ale v zasade by mi to bolo jedno ak bude JIP ochotny nejak to drzat nad vodou. Najradsej by som najblizsie dva roky nekupoval nic a v podstate na to ani nemam realny dovod :-) (aj ked ta 8-25 by bola velmi lakava ... )

Jedine co ma vaznejsie sklamalo je ten posledny update Xka. Par mesiacov, mozno rok dozadu som sem daval clanok, ze Xko tu bude dlho a podpora teda bude vyznamna, ale uprimne, ten update bol celkom vysmech obzvlast ked je jasne, ze nejake vylepsenia v zalohe maju.

Aj ked je mozno problem len v tom, ze potencial toho fotaku je uz na hrane a nejake "major improvements" si nechavaju do tych dalsich.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ferin 5. 1. 2021 16:36

Tak třeba na fóru na dpreview se přechody z FF (a jiných) na Oly/MFT pořád docela anoncují. A to to teď sleduju naprosto minimálně...
Ale samo, ta nejistota z novýho a hlavně (dřívější) přehršel zaručených katastrofických scénářů na motivaci nepřidají.

Ale to je samozřejmě důsledek, nikoliv příčina.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 5. 1. 2021 16:42

V českých kotlinach jsem si taky vsimnul, ze poslední dobou se prodávají cele sestavy Oly častěji než obvykle, což navíc ty ceny i stlacilo. Je otázka, jestli je v M4/3 místo pro dva výrobce, kteří budou oba živorit a jestli by realne nebyl lepší scénář, kdyby Oly koupil Panasonic, což by mohlo znamenat jednoho výrobce s touhle velikosti snímače, který by šlapal lepe.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ferin 5. 1. 2021 16:51

To je jen krátkodobý nevypovídající výkyv!
To množství prodejů výrazně zkreslil Davidof! :D
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 5. 1. 2021 17:15

Ferin píše:Tak třeba na fóru na dpreview se přechody z FF (a jiných) na Oly/MFT pořád docela anoncují. A to to teď sleduju naprosto minimálně...
Ale samo, ta nejistota z novýho a hlavně (dřívější) přehršel zaručených katastrofických scénářů na motivaci nepřidají.

Ale to je samozřejmě důsledek, nikoliv příčina.

DPreview popravde sledujem len ked nastane nieco vyznamne, ale netvrdim, ze to nie je pravda. Par takych prestupov som zaznamenal inde, ale stale sa mi zda, ze su v mensine. Ale chcel by som sa mylit, v podstate mi k spokojnosti chyba len nejaky ten prislub do buducna, ze system bude zit a z technologickeho hladiska bude konkurencieschopny.

To co pise milan ma inak tiez napadlo. Je naozaj mozne, ze to pre dve znacky je trh naozaj trochu maly. Tiez je pravda, ze Davidofov prechod trhu hodne ublizil, kedze cca 1/4 nakupov robil preve Davidof s rodinou :D

Na druhej strane, Canonu to prajem. Aj vdaka nemu bude coskoro opat jednotkou :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ferin 5. 1. 2021 17:25

Ale přísliby jsou přece jasný - tento rok 3 objektivy a 2 nebo 3 těla.
Ferin
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 5. 1. 2021 17:50

Jo, ale ono to dost zalezi ake tela to budu. Recyklat ma nenadchne.
Fidko
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka