Ad obdiv - tak na jednu stranu jsem výše psal, že se mi ten odkazovaný článek moc nelíbí (z více důvodů). Na druhé straně si ale zkus jen tak z ruky cvaknout stejný motiv a čas jiným přístrojem a pak asi jistý obdiv získáš...
Navíc je to nutno chápat jako extrémní ukázku, časy přes 30s z ruky už jsou do jisté míry spíš exhibice než praktická funkce a využitelnost není velká. Jenže trochu jiná věc z toho nepřímo plynoucí je využitelnost časů sice kratších, ale pořád opravdu hodně dlouhých. Popisoval jsem to asi před dvěma měsíci, v podstatě bych řekl, že dostat slušný výsledek při 15 či dokonce 30s není nemožné, ale už je to dost nejisté a zas tak moc velký smysl to nemá. Na druhé straně ale časy v relaci 5-8s už vycházejí velmi dobře i opakovaně (reálně vyjde tak 8-9 fotek z 10ti) a v tomto případě je navíc výsledek vyhovující už nejen na instagram atd., ale často i v plném rozlišení. A nějaké časy jako 1-3s už jsou vyloženě snadné.
Z mého pohledu je tohle pro různé travelphoto atd. k nezaplacení, případů, kdy jsem u Canonu musel použít stativ anebo se smířit z hodně diskutabilní kvalitou (rozklepání či hodně zvedlé ISO), byla spousta a udělat z ruky noční fotku s "pruhy světel", což tu dlouhou expozici vyžaduje z principu, bylo skoro nemožné. U Oly to je ale opravdu snadné.
Jinak ještě dodávám, že ten posun IBIS u M1III/M1X je opravdu velký, mám i M5II a ten rozdíl je velký, po zhýčkání z M1III jsem pak u M5II měl k mému překvapení rozklepané fotky i při časech jako je 1/4s - člověk si prostě přivykl na extrémní výkon IBIS a začal držení poněkud flákat a pak se divil

A to bych přitom řekl, že již výkon stabilizace M5II patří proti jiným značkám na naprostou špičku, přes to se podařil další velký posun.