tomashr píše:Davidof píše:Jinak ale z jeho názorů je také mezi řádky cítit i názor, který zastávám taky, totiž že dnes už moc nemá smysl fullframe s "malým rozlišením", myšleno klasických 24mpix atd. Teoreticky čistější obraz, ale v reálu se po postprocesu dostane z 47mpix více, navíc má větší možnosti pro crop (fullframe třeba 24mpix je na tom dost podobně jako MFT) atd. Na tohle jsem taky narazil a byl to pro mne jeden z bodů, který mne tlačil k MFT, těla FF s velkým rozlišením jsou (zatím?) pořád o dost dražší (ale přitom zase často pomalejší atd), dostupnější typy s menším rozlišením mi pro mé potřeby až tak moc nepřidávají...
...Tenhle názor je do značné míry o způsobu použití. Fotograf makra, WL, krajiny určitě má nárok přemýšlet takhle. Optika na tyto účely a senzory jsou dnes i u cropu tak kvalitní, že na výsledku je dost těžké poznat, jestli je z 24megapixelového cropu nebo FF. FF tedy dává větší smysl, až když je podpořen vyšším rozlišením.
Jinak přemýšlí fotografové společenských událostí, portrétů apod., hledají specifický "look" fotek, a tady crop ztrácí kvůli nabídce optiky. Při respektu ke světelným Fujinonům, Zuikům Pro 1.2 nebo některým manuálním objektivům, je prakticky nemožné se s nimi vyrovnat objektivům, které jsou optimalizované speciálně na rendering (přestože mají třeba nižší rozlišení), a nemusí se jednat jen o pevná skla, u FF se na toto dost dbá i u profi zoomů. Krom toho je tu faktor distorze obrazu ohniskem, kdy ekvivalentní ohnisko na větším formátu udělá menší zkreslení než na menším, což je hlavně u širších objektivů typu 35 EQ k FF znát a je to důvod, proč někdo preferuje středoformát (netuším, jak to funguje, ale viděl jsem srovnání). Zároveň někdo preferuje rychlé zpracování, takže méně pixelů je výhoda.