Tak ale ten případný dopad na životnost motorů není až tak o PDAF, ale spíš o popularitě různých variant lepšího trackingu...
U DSLR si člověk obvykl zapnul AF-C jen když fakt fotil letovky či něco takového, jinak měl AF-S (nebo maximálně nějaký AI FOCUS, který zaostřil v S a až při větším pohybu zareagoval).
Dneska ale všemožné detekce oka atd člověka přímo vedou k tomu, aby měl AF-C zaplé daleko častěji (zrovna G9 má sice C-AF proti Oly s PDAF pomalejší, ale zase tracking možná i lepší, takže ten "tlak na aktivaci C-AF pro relativně statické motivy" není o moc menší, možná dokonce větší
-- 18. 8. 2020 14:21 --Davidof píše:No, nástupce G9 s autofokusem EM1-3, to by mě tedy potěšilo

Ale to se nestane.
Mě by tedy docela potěšilo něco možné reálnější, totiž nástup prvního MFT s tím novým Sony snímačem cca 40mpix. Klidně bych to bral i s CDAF (tedy u Pana spíš DFD) jako speciál na krajinu a obecně statičtější motivy jako druhé tělo k E-M1 III.
Jen se obávám, že sice nástup tohoto snímače reálný je, jenže nasazen by byl ne kvůli focení, ale kvůli 8K videu (potřebuje cca 33mpix) a přístroj by tedy byl optimalizovaný spíš právě k videu, což bych osobně nijak nevyužil a jen by to zvedalo cenu (v lepším případě, v horším by to ještě přidalo bugy).
Ale uvidíme, ten nástup nového senzoru jako takového mi zas tak mimo realitu nepřipadá...