Konečne som sa dostal k prečítaniu si toho článkuDavidof píše:K tomu tématu snímání nějakého rychlého jevu v případě, kdy není vhodné používat elektronickou závěrku, píše P.Bambousek hodně zajímavý článek
http://www.sulasula.com/cs/olympus-e-m1 ... starice-2/
V principu jde o to, že vypnul priority zaostření a stabilizace a ostřil pomocí SAF. Celé to nastavení uložil do C-čka a tak to šlo vyvolat velmi rychle.
Případů, kdy read-out time senzoru 1/60 sec není dostatečný, sice není mnoho, ale kolibříci, golf a možná i ping-pong mezi ně patří.

Nebylo příliš vhodné používat tichou elektronickou závěrku, která v určitých situacích deformuje tvar křídel letícího kolibříka. Zvolil jsem mechanickou závěrku. Série s průběžným zaostřováním (L) se jevila jako logická, ale v tomto případě byla poměrně kontraproduktivní. Fotek, kdy jsem stihl zachytit kolibřík ve správné pozici, bylo pomálu a nebylo moc z čeho vybírat. Proto jsem vsadil na maximální dosažitelnou rychlost snímání. Tedy na sérii bez doostřování (H) a úpravu několika doplňujících parametrů.
Skoro ako ja u pingpongu:
=> tiež mi nestačilo 10fps s preostrovaním, radšej som použil vyššiu rýchlosť snímania bez preostrovania

(hoci situáciu, kedy by elektronická uzávierka u pingpongu nejako niečo deformovala, som si zatiaľ nevšimol)