Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod monikash 24. 1. 2019 11:22

Tady tu stabinu chválí i v češtině:
https://www.f22.cz/olympus-om-d-e-m1x/
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 24. 1. 2019 11:33

https://www.youtube.com/watch?v=t-I4ygKnpVQ

EVF: "One of the worst pieace of garbage I have ever seen in mirrorless camera". LCD s nizkym rozlisenim a o nejakom "blackout free" sa da len snivat.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod chvd 24. 1. 2019 11:51

monikash píše:Tady tu stabinu chválí i v češtině:
https://www.f22.cz/olympus-om-d-e-m1x/

Oni tam chválí prakticky vše, co mohou ve foto-skoda prodat. Prostě podpora prodeje.
Ale Tony&Chelsea mají to video myslím fajn, přijde mi docela vyvážené, nebojí se kritizovat ani chválit.
U pana Bambouska mě překvapilo, jak vyzdvihuje tu odolnost vzhledem k tmu, co jsem viděl právě u Tony&Chelsea, nicméně ono je vždy lepší počkat na zkušenosti z více zdrojů.
Co jsem se zde naucil:
Čím více MPX nebo větší datová velikost, tím více detailů.
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
Software neprodáváný v krabicové verzi zákonitě upadá ve vývoji.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 24. 1. 2019 12:09

Ten Fro ale autofokus docela chválil. Teda oproti Nortrupákům.

Dělá to na mě dojem, že ten termín AI znamená, že Oly ladil autofokus na určité vybrané subjekty.

Absolutně nechápu ladění na subjekt Trains a Airplanes ... ???????? Kua proč ? Vlaky jednak nikoho nezajímají a druhak jsou snadný cíl i pro mojí G9. Letadla - OK, ale i zde se dá říct, že to není těžký cíl.

Pro sport bych rozhodně ladil něco jako "Atlet", "Fotbalista" "Boxer" atp.

Ta umělá inteligence se nedělá ve foťáku, ale prý jí budou dodávat ve formě firmware upgrade. Mohou tedy dodat i tu boxerku ;-)

No, už jak jsem slyšel na press-konferenci, že ten foťák je mnohem lepší, než jsou jeho tabulkové údaje, tak jsem věděl, že to je průšvih :-))

Dobrý je, že jsem hned ráno zkusil, jestli mi Lumix G9 pořád fotí, a on fotí, takže pořád mohu eventuálně i dělat to, proč jsem si foťák vlastně koupil - tedy jít ven a bavit se focením ;-)

Zklamanej ale jsem, to nepopírám.
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 24. 1. 2019 12:16

Tak ono pre ten fotak je asi jednoduchsie rozoznat lietadlo od vlaku, nez boxera od futbalistky :-D
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod chvd 24. 1. 2019 12:18

Ta umělá inteligence se nedělá ve foťáku, ale prý jí budou dodávat ve formě firmware upgrade. Mohou tedy dodat i tu boxerku ;-)

To mohou, ale k čemu by to bylo. Leda pro někoho kdo chce mít přes půl fotky rozmázlej velkej zadek a stehna + hororovej ženskej gesicht k tomu.
Co jsem se zde naucil:
Čím větší "dynamický rozsah snímače", tím vhodnější na focení pošmourna, zamračena.
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 24. 1. 2019 12:21

Ondrej Bobek píše:Tony ma tiez pekne video, najma zaciatok: https://www.youtube.com/watch?v=JmrjI0-9KJs
No Oly to ani tu nezvlada s AF (ani proti X-T3), co je skoda na fotaku, ktory by mal byt najma o tom.
No ma aspon tu odolnost a vynikajucu stabilizaciu.
Síce nevykresľuje "oko" tak ako foťáky s väčším snímačom, ale to podľa mňa nie je problém.
(aj vo videu zaznelo, že sledovanie oka sa síce nezobrazuje tak ako u Fuji, ale aj napriek tomu to funguje)
U Sony je zaostrenie na oko dôležitejšie:
=> kvôli nižšej HO musí na neho zaostrovať aj v prípadoch, keď u mFT stačí zaostrovať "na tvár"

Ale low-light AF je lepší ako u Sony.
A keď sme už u toho porovnávania: "highres" sa dá použiť aj u ISO 6400 a výsledok (šumom/detailami) potom prekonáva FF.

Porovnávali aj highres z ruky a zo statívu (v čase 13:40):
- "statívový" má citeľne lepšie rozlíšenie - napriek 2x viac záberom z ktorých to robí
- ten z ruky neodstraňuje moiré - čo mi tiež pišlo zaujímavé

{zbytok som ešte nedopozeral ;-)}
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 24. 1. 2019 12:30

Takže najednou chybějící mihálnice nejsou problém? :hm

-- 24. 1. 2019 11:34 --

Fidko píše:To je zaujimavy jav ktory si doteraz myslim nikto nevsimol. Cize pri pomerne dlhom case su casti tela ktora sa pohybuju pomalsie rozmazane menej. Fascinujuce.

:D
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 24. 1. 2019 12:39

Mihalnice nebudú chýbať: keď stačí zaostriť na tvár, tak budú Mihalnice v HO O:-)

-- 24. 1. 2019 11:39 --

V tom bambouskovom článku ma zaujalo:
"Zde je třeba také dodat, že Olympus s uvedením foťáku spouští také zcela nový originální program na převod RAW, který má mnohem mnohem mnohem lepší odezvu než ten předchozí a reaguje opravdu dost svižně."

Odkiaľ to má? Kde sa to dá stiahnuť?
(Ešte som o tom inde nečítal .. a Olympu viewer som práve vyskúšal a nemá žiaden update)

EDZI: čítam ďalej .. vraj sa volá "Olympus Workspace"

-- 24. 1. 2019 11:40 --

"Pocitově bych řekl, že se podání šumu foťáku oproti E-M1 II zlepšilo v řádu o 0,7 – 1 EV." .. taky pjekný :D
Naposledy upravil Ganec dne 24. 1. 2019 12:43, celkově upraveno 1
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 24. 1. 2019 12:41

Ganec píše:Minule - na majstrovstvách kraja - som práveže skúšal fotiť stolný tenis na ISO 1250.
Síce mnohé zábery boli máznuté, ale zase tie kde sa väčšia časť hráča hýbala menej, boli zase o toľko ostrejšie

A to máznutí bylo způsobeno tím vyšším ISO?
Nebo jaká je pointa?
------------------------------------
Ty jo Ganec ma fakt asi zabudovany anti-negative filter, ze všeho automaticky odfiltruje tu část, která se mu nelíbí. A nejspíš si vůbec nepřijde jako -------.
Co jsem se zde naucil:
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 24. 1. 2019 12:49

chvd píše:Ganec ma fakt asi zabudovany anti-negative filter
Vôbec nie .. len všetky negatíva ktoré existujú už predo mnou povedali ostatný .. ktorý asi majú defaltný "negatívny filter ON" :-l
=> ja potom už nemám žiadne negatíva, ktorými by som mohol prispieť .. tak musím písať pozitíva
(ktoré tu spomína len málokto .. a pri tunajších negativistoch sa úplne strácajú)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod chvd 24. 1. 2019 12:51

Ganec píše:Vôbec nie .. len všetky negatíva ktoré existujú už predo mnou povedali ostatný .. ktorý asi majú defaltný "negatívny filter ON"

To jsme zase u toho, co včera. tedy když/protože ostatní něco dělají špatně, budu to dělat stejně špatně?
Nehledě k tomu, že těch vyloženě jednostranně zamřených tu moc není.
=> ja potom už nemám žiadne negatíva, ktorými by som mohol prispieť .. tak musím písať pozitíva
(ktoré tu spomína len málokto .. a pri tunajších negativistoch sa úplne strácajú)

Jo když musíš, tak musíš. To ses popsal hezky, prostě musíš. Jasný.
Co jsem se zde naucil:
chvd
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 24. 1. 2019 12:56

Tak úprimne, jediné z čoho som si kecol na zadek je tá stabilizácia. Tam je olympus TOP.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kozakm 24. 1. 2019 12:58

Ganec píše:Mihalnice nebudú chýbať: keď stačí zaostriť na tvár, tak budú Mihalnice v HO O:-)

Jo, málem jsem zapomněl, že s m4/3 je problém udělat malou HO a tudíž stačí zaostřit jen přibližně.
kozakm
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka