Konečne mám čas si pozrieť aj staršie príspevky a narazil som na toto:
Almik píše:Tak nevím no... ostřím bodově, AF-S, velikost AF bodů nejmenší, nebo volba klepnutím na displej, byly to relativně statické objekty v dobrém světle... AF při videu byl fakt úplně nepoužitelnej... jako nevím... moje E-M10 s ostatními skly doposud fungovala a funguje dle očekávání (12-32 Pan., 12-100 Oly, manuální Samyang nepočítám). Co bylo špatně v případě 20/1,7 II netuším, možná jsem něco dělal špatně, netuším...
Tak v prvom rade: u bezzrakdloviek je lepšie, keď je veľkosť AF bodu nastavená čo najväčšia.
Zmenšiť ho je vhodné až keď nastanú nejaké problémy
(keď v AF oblasti je nejaký predmet aj v inej vzdialenosti a AF na neho zaostruje)
A čo sa týka toho Panasonicu .. trochu som sa zamyslel:
- čím menší AF bod je, tým ťažšie je pre foťák nájsť kontrastnú hranu, podľa ktorej by mohol zaostriť
Zároveň má pri ostrení vplyv aj rýchlosť objektívu:
- čím je objektív pomalší, tým sa zvyšuje pravdepodobnosť posunutia AF oblasti medzi ostriacimi pokusmi
(teda foťák častejšie môže zaostrovať "tam kde nemá", čo tiež ostrenie zhoršuje)
Mimochodom, po rokoch som znova skúsil staré mZuiko 17/2.8 a tiež som bol prekvapený, že občas malo problémy (hoci predtým si na nič také nepamätám). Možno sa už nové modely neoptimalizujú na staré objektívy bez MSC...