od pcnatko 8. 10. 2017 19:54
Ahoj všem,
prosím o pomoc s vyřešením dilema při výběru objektivu.
Olympus OM-D E-M10 Mark II. Focení "živého" 5-ti letého prcka, který nikdy neposedí a rodinky na výletech. Krajinky, když fotím, tak pouze jako pozadí s rodinkou.
Základní objektivy 14-42 a 40-150 jsem poslal do světa. protože jsem nebyl moc spokojený se světelností. Za silného slunce ok, ale když jsme v lese ve stínu, nedej bůh v interiéru, tak nezbývá než natahovat čas ( a neposedný prcek se rozmaže), nebo zvedat ISO.
A teď otázka, co popř. jakou kombinaci zvolit jako základ. popř. co máte Vy.
Přiznám se, že i ZOOMovatelný objektív je pro mě (prcek furt lítá) výhodou, tak mě napadá, jako základní objektiv M.Zuiko ED 12-40 f2.8. Jeho cena je ale několikanásobná proti setovému 14-42 3,5-5,5.
Je několikanásobná i kvalita snímku? Vyplatí se v porovnání se seťákem i za tu cenu? Fotky z toho objektívu jsem na internetu zkouknul, ale ony pěkně vypadají i ze seťáků, přesto mi nevyhovoval.
Další varianta, kterou zvažuji je :
Na delší ohniska využít nějaký levnější 40-150 4-5,6, Panasonic Lumix G X Vario PZ 45-175mm f/4,0-5,6, s vědomím, že to jde jenom za dobrého světla a jako druhý objektív vzít nějaký pevný a světelný.
A teď babo raď..
vzít .Zuiko Digital 45/1,8, .Zuiko Digital 25/1,8 a nebo Panasonic LUMIX G 25mm/F1.7 II ASPH , který je o dost levnější než ZUIKo
Jakou kombinaci využíváte Vy na svém Olympusuu?