Bezzrcátka Olympus - zkušenosti, tipy

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod rammstein 30. 9. 2017 19:26

Asi se v pondělí zajdu podívat do Megapixelu, abych věděl, o čem tady píšete. Co se týče EVF, mám zkušenosti jenom s EOS M5, A7, FZ300, FZ200 a pár staršími kompakty, kdy byly elektronické hledáčky v plenkách. Stejně se i sám rád podívám, jak doba pokročila.
rammstein
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mirus1 1. 10. 2017 15:51

rammstein:: Jestli tam budeš, tak podej reference, pokud je teda budou mít na prodejně, hlavně na ten Panasonic Lumix DMC-GH5 versus Olympus EM1 nebo EM II, parametry hledáčků obou Oly jsou shodné. Oly EM II jsem zkoušel letos asi v lednu v H.Králové, ten Panák tam samo ještě nebyl, takže by mě fakt zajímalo tohle přímé srovnání a pocit při pohledu do jednoho a druhého...
Olympus OMD-M1X,Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100 mm 1:4.0 IS PRO + Olympus M.ZUIKO ED 60mm f/2,8 macro+Olympus M.ZUIKO 75-300mm ED II f/4,8-6,7+Pentacon 29/2,8+Tair-11A 2,8/135,stativ Rollei C5i II+další potřebnosti.
Mirus1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 1. 10. 2017 16:34

Upřímně řečeno, divil bych se, kdyby GH5 nevyhrál. Ale není to tak, že by EM1 byl špatný, ale GH5 podle mě prostě trochu Olympusu ujel.

Ale taky jsem zvědav, jak to rammstein bude vnímat. Pokud se teda dokope do Megapixelu :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod rammstein 1. 10. 2017 17:09

GH5 a OM-D E-M1 II by v Praze snad měli mít vystavené, tak pokud se tam dostanu, rád poreferuju. Ale nemusí to být hned v pondělí, neb se mi trochu změnil program.
Ani jsem netušil, že Panasonic už vyrábí i takhle drahé CSC s cenovkou stejnou jako u vlajkové lodi Olympusu. Pro mě jakožto vlastníka 760D jsou to skoro astronomické ceny :D .
rammstein
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 1. 10. 2017 17:16

Nojo, nějak se rozvášnili :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Mirus1 1. 10. 2017 17:21

No, on parametrově vyhrává tak jako tak, otázka zní, jak je to ve skutečnosti v reále, zda ten parametrový rozdíl alespoň nějak odpovídá tomu, na co čučím v tom, nebo v tom foťáku.
Já pořád i po 4 letech ten můj v EM1 musím stejně chválit. Dívám se příležitostně v různých obchodech i do APS-C nebo FF a s klídkem řeknu,že je pro mě furt o.k., nic mě tam nevadí. Možná změním názor až se někde podívám do toho panáku...
Olympus OMD-M1X,Olympus M.Zuiko Digital ED 12-100 mm 1:4.0 IS PRO + Olympus M.ZUIKO ED 60mm f/2,8 macro+Olympus M.ZUIKO 75-300mm ED II f/4,8-6,7+Pentacon 29/2,8+Tair-11A 2,8/135,stativ Rollei C5i II+další potřebnosti.
Mirus1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 1. 10. 2017 18:58

No, podle mě to důvod k upgrade není (ten hledáček). Ale rozdíl to je znatelný.

Je to spíš jiná filozofie, přijde mi, že GH5 vypadá jako klasická zrcadlovka - tlačítka, kolečka, je větší atd.
Nedá se toho tolik nastavit, ale je to mnohem intuitivnější a mnohdy i rychlejší (např. AutoISO - na GH5 máš na ISO tlačítko, kde jednak můžeš ISO nastavit, ale hned tam máš možnost změnit ISO limit - kolečkem).

Olympus zase může nastavit snad všechno, ale musíš vědět kde :-)

Takže se neboj kouknout, snad se Ti to neprodraží ... :-)
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 2. 10. 2017 09:59

Mne je na GH 5 velmi sympaticky aj joystick :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 2. 10. 2017 17:45

No, na tohle je tady hodně protichůdných názorů, a je to hodně vyhrocený, ale zatím mi přijde lepší pro výběr ostřícího bodu to ťuknutí palcem na display.
Myslel jsem, že to je vhodný jen pro rangefinder foťáky, ale vyhovuje mi to i pro GH5.

Jde o to, že když měníš zaostřovací bod joystickem, tak ho nakloníš a bod se pohne na vedlejší pozici a na chvilku tam zůstane a teprve pak se rozjede dál. Kdežto při posunu palcem to prostě jede bez toho pozastavení - tedy rychleji.

Vím, že mnozí tady psali, je to patlání po displayi atd. atd. - OK, možná, ale mě to funguje spolehlivě a rychle.

Ale každej to má jinak, takže vybírejte :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 2. 10. 2017 17:51

Kazdy to ma samozrejme inak,ale mna to chyba. Pri nasadenom vacsom objektive by ma asi velmi nebavilo matlat na displej,ale faktom je, ze som sa o to ani nepokusal :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 2. 10. 2017 17:59

Jasný :-)

Jen upozorňuju, že u Olyho mi ta implementace dotykovýho ostření nepřijde taková, že bys měl něco měnit,

Psal jsem to hlavně o Panasonicích. Vlastně nejlíp to má GX80 - ultra rychlá odezva a velmi přesné. GX8 i GH5 jsou o fous horší.

Jo a ještě - píšu o změně ostřícího bodu pri foťáku u oka, tam ten velký objektiv zas tak nevadí (nebylo mi jasný, jestli jsi to myslel taky tak).
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Fidko 2. 10. 2017 18:25

Jaj ty myslis ten targeting pad ? No tam je problem, ze ked je zapnuty, ovladam fotak nosom :D
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 2. 10. 2017 18:38

No tak to je blbý :-)
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod ondrasheq 3. 10. 2017 10:06

http://zivotsfuji.cz/blog/dolomity
X-T2 + 23/2

Aneb, jak to jde i bez 6kg na zádech. Hodně inspirující.
ondrasheq
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 3. 10. 2017 12:08

Bez 6kg to slo i pred bezzrcatky, tak jaky div.
cport
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka