rousini píše:O tom Panasonicu 12-32 taky uvažuju, nicméně trochu mi vadí ten elektronický zoom a s ohledem na rozsah slabší světelnost. Zase je malý, ale mě nevadí velikost objektivu dokud výrazně nepřevažuje tělo. Kdyby aspoň měl trošku delší konec cca 40mm eq.
Právě chci něco univerzálního, když se dostanu na neznámá místa, abych mohl cvakat s usazenou kompozicí a pak si vybírat třešničky na konkrétní monofokál.
Jinak ty postované obrázky jsou jak píšeš. Trochu měkčí kraje, ale opravdu až jen nějakých cca. 5% šířky na každou stranu (1:1). Takže za mě docela dobrý.
Jak píšu, když půjde o situaci, na které mě bude záležet, vyřeším to jiným sklem, ale na prvotní nacvakání bych rád něco s dokumentární kvalitou.
Ještě lavíruju nad ohlášenou Sigmou 12-24 F/2,8, ale o té nevím vůbec nic. Je to už jen široký zoom, ale popravdě kvalitní širočinu bych potřeboval taky vyřešit.
Panas 12-32mm nemá EZ, je to klasický manuálně se vysouvající pancake zoom s manuálním zoomem

EZ má Olympus 14-42mm, ale měli jsme dva kusy na E-M10 a oba mizerný, nedá se to vůbec srovnávat s Panasem 12-32mm, je škoda, že není alespoň 12-40, ale konstrukce skla to prostě nedovolila, stejně jako lepší světelnost, zase je supr, že v kombinaci s ním je z E-M10 v podstatě kapesní řešení se zoomem a obrazově se tomu nedá vytknout vůbec nic.
on na ten dokument by ten Tamron nemusel být špatný, otázkou je zda pak nekoupit spíše použitý panas 14-140mm nebo Oly 14-150mm, občas se vyskytují za velmi solidní ceny, krajová neostrost na 14mm je jak u Tamrona tak panase 14-140 i Olyho 14-150, ale třeba Oly se dá sehnat za 7k

Panas do 10k...