Ohledně D7000 si na AF stěžovalo celkem dost lidí. U statických fotek si člověk musel pohlídat kam foťák opravdu ostří a kupodivu jsem měl větší problémy s BF/FF na nikon sklech než třeba na tamronu 70-200/2.8, kde problém nebyl. Ohledně rychlosti C-AF... rozhodně pomalejší než a6000 a hlavně když sem si chytl bod na objekt tak prostě občas zničehonic skočil úplně do tramtárie a najednou zase z5.. to při (ne)rychlosti snímání občas dalo fakt málo ostrých fotek v sérii. Ideální tělo na krajinky a clonu 8+

Ohledně EVF/OVF.. pokud to vezmu upřímně, tak prvních několik dní jsem z toho byl hodně na rozpacích, jestli jsem tím skokem do mirrorless udělal dobře. Čuměl jsem do toho jak husa do flašky a měl pocit, jak když jedu lodičkou po moři a jsou fakt vlny. Prostě takový divný nezvyklý pocit. Zvlášť v kombinaci s power zoom sklem 18-105/4 to bylo echtové. Odolal jsem a nechal jsem nikona ležet doma a fotil jen tímto a aniž bych si toho všiml, mi to najednou přestalo vadit a teď když vezmu nikona, už bych se k tomu asi nevrátil. Výhody EVF v tomhle případě převažujou.
Prakticky tam není žádný lag proti realitě, velkou výhodu vidím v zobrazení histogramu a v tom, že vlastně vidím výsledek dřív než ho udělám, takže odpadá fáze kdy si vše nastavím (fotím cca 50/50% M a A režimy), udělám fotku mrknu na ní a řeknu si..ještě trochu tmavší bych to chtěl nebo.. DOF potřebuji trochu menší aby bylo pozadí víc rozpoznatelné.... tady to vidím. Víc mě to nutí přemýšlet už při komponování. Barvy a světlost dle mého sedí s tím co pak vidím na monitoru, možná je obraz malinko kontrastnější. Jinak zvykl jsem si na EVF i kontrolovat pořízené fotky

Naopak co zatím nějak nedávám je fotit pomocí zadního LCD např. akci kdy sleduji nějaký objekt. Je to prostě jiný pohyb než když mám foťák u oka a roky zvyku jsou roky zvyku

Přemýšlím, jaké napsat u EVF nevýhody, aby to nevyznělo tak fanaticky.. jakmile mě něco napadne, tak doplním. Jen k tomu dodám, že fanatické to být nemá... neodsuzuji DSLR ani nic podobného, jen jsem reálně zvážil pro a proti a mam rád moderní věci, takže jsem opustil Nikon DX (kterému prostě nevěřím - RIP D200/D300). Ještě jsem zvažoval Fuji, ale odradilo mě několik věcí jako třeba absence světelného 70-200. Sony má dle mého velice dobře našlápnuto, z objektivů už je fajn výběr kvalitních skel a dle vyjádření sony jsou na řadě další TOP skla pro FE (článek před pár dny na DPR). Takže proto A6k a k tomu časem asi A7r II pravděpodobně. Jo a funkce oproti OVF k nezaplacení? focus peak