SONY a6000 rychlá jako blesk?

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod metatron 17. 4. 2015 11:55

Tak som to zle pochopil, prepac. V tejto cenovej kategorii je to o kompromisoch... niektore veci mu clovek "musi" odpustit za tu cenu.
metatron
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ice.man2 17. 6. 2015 19:02

Ahoj ahoj.. tak jsem po dlouhých uvahách a testech mezi a6k a nikonem D7200 (doposud jsem měl D7000) rozprodal (rozprodávám) komplet nikon výbavu a skočil po hlavě do Sony Emount a a6k... Ze začátku to byl opravdu hodně nezvyk. Vše je jinde, vše funguje jinak :D Nechal jsem si nikona jako zálohu, ale nebylo to nakonec třeba a nyní už jde vše vcelku automaticky :) K tělu jsem po dlouhé rozvaze jako univerzál zvolil 18-105/4 namísto 16-80CZ, jelikož mě při zkoušení nijak nenadchl a nepřesvědčil, že za ty peníze navíc stojí. Dále jsem pořídil Sony FE 70-200/4 který je naprosto špičkový a pak 35/1.8 a 50/1.8 ... další skla postupně O:-) Bál jsem se AF, ale zatím si troufám říci, že je výborný a to i v porovnání s DSLR. Mám možnost přímého srovnání s Canonem 1Dx a kecal bych, kdybych nenapsal, že canon není lepší (ale taky aby za tu cenu nebyl), ale pokud a6k zvládne cca 70% ostrých fotek při 11fps, tak nějak z toho mám pocit, že ve své cenové poráží DSLR nebo např. mou D7000 a je rovnocenným protivníkem současné vyšší třídě (minimálně tedy s bleskovým FE 70-200). Obrazový výstup je perfektní.. co víc dodat? :) Jo možná pro další majitele, že od včera je venku nový FW 2.0 který krom jiného přidává lepší codec pro nahrávání videa ;-)
Přeji dobré světlo všem ;)
ice.man2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 18. 6. 2015 07:07

iceman
gratulace, dle mého názoru skvělá volba :tleskani
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ice.man2 21. 6. 2015 17:28

Zdravím.. nic v tom nehledejte, jde jen o ukázku rychlosti ostření A6000 + 70-200 ... měl jsem na výběr letící kulku a nebo naší borderku při frisbee.. zvolil jsem toho psa :D Jsou to jen cvaky z procházky, nicméně AF neměl problém a cca 8/10 je krásně ostrých :-)
Přílohy
untitled-1-24.jpg
ice.man2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod HONZIK63 22. 6. 2015 19:48

DSC000811.jpg

ice.man2 :No vida už ti to fotí.

Tož nějaké si hraní se tmou :
HONZIK63
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 22. 6. 2015 21:35

tak super ze si spokojny a nech mas radost a pekne fotky.
inak fotit na aps-c s 70-200/4 na tej 4 clone nie je ziadna veda :)
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ice.man2 22. 6. 2015 21:47

lennyl_2 tak když to srovnám s 70-200/2.8 co mám k nikonu, tak tam takový rozdíl v DOF není a D7000 teda měla dost těžký problém udržet např. na agi závodech focus tam kde jsem ho chtěl... Při té rychlosti psa (alespoň těhle určitě) to úplně jednoduché není. Jinak bez debat, že víc na klid než na FF, ale tak pokud fotím sporty, proč to prát na FF že? :) přihodím ještě jednu testovací z sel 50/1.8 ;-)
Přílohy
untitled-3-3.jpg
ice.man2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 22. 6. 2015 22:05

Mě to přijde dobrý, hlava ostrá, jestli je to nearanžovaný, tak slušnej výkon. D7000 je ale slabý konkurent, to bych nesrovnával, i kvůli pověstné spolehlivosti
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod ice.man2 22. 6. 2015 22:25

Lotrandor aranžované to není :) normálně s ní dělám frisbee já, ale abych mohl fotit, házela přítelkyně.. no a tam aranžovat nejde :) Prostě AF-C + wide, zaostřit na psa při rozběhu a čekat - žádné předostřování. Tak D7000 a AF byl občas docela slušný vtip, to je bez debat.. ale beru pozitivně, že AF u bezzrcadlovky je dál než u DSLR která dle mého není zas tak stará... dle mého může být AF a6k na 75-80% 1Dx což vůbec není špatné. Hodně tomu asi pomáhá i sklo, které má dle testů hodně rychlé ostření. AF na statický objekt je řekl bych před DSLR.. FF/BF a podobné vylomeniny u PDAF prakticky neexistují :)
ice.man2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 23. 6. 2015 05:51

ice.man2: tak zrovna D7000 som nemal, neviem zhodnotit AF modul, ale asi to vyjde nastejno ako co som mal K5IIs a neskor K3 (AF bol velmi slusny, ale nie vzdy sa dalo nan spolahnut).

ine som chcel, ako vnimas ten elektronicky hladacik oproti hranolovému z D7000? co som si skusal v Prolaike Sony A7, tak by som isto znizil jas hladacika, lebo mi to vadilo ze to v nom vyzeralo svetlejsie ako realna scena a mal som pocit ze pozeram do televizora :-)
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ice.man2 23. 6. 2015 07:03

Ohledně D7000 si na AF stěžovalo celkem dost lidí. U statických fotek si člověk musel pohlídat kam foťák opravdu ostří a kupodivu jsem měl větší problémy s BF/FF na nikon sklech než třeba na tamronu 70-200/2.8, kde problém nebyl. Ohledně rychlosti C-AF... rozhodně pomalejší než a6000 a hlavně když sem si chytl bod na objekt tak prostě občas zničehonic skočil úplně do tramtárie a najednou zase z5.. to při (ne)rychlosti snímání občas dalo fakt málo ostrých fotek v sérii. Ideální tělo na krajinky a clonu 8+ :D

Ohledně EVF/OVF.. pokud to vezmu upřímně, tak prvních několik dní jsem z toho byl hodně na rozpacích, jestli jsem tím skokem do mirrorless udělal dobře. Čuměl jsem do toho jak husa do flašky a měl pocit, jak když jedu lodičkou po moři a jsou fakt vlny. Prostě takový divný nezvyklý pocit. Zvlášť v kombinaci s power zoom sklem 18-105/4 to bylo echtové. Odolal jsem a nechal jsem nikona ležet doma a fotil jen tímto a aniž bych si toho všiml, mi to najednou přestalo vadit a teď když vezmu nikona, už bych se k tomu asi nevrátil. Výhody EVF v tomhle případě převažujou.
Prakticky tam není žádný lag proti realitě, velkou výhodu vidím v zobrazení histogramu a v tom, že vlastně vidím výsledek dřív než ho udělám, takže odpadá fáze kdy si vše nastavím (fotím cca 50/50% M a A režimy), udělám fotku mrknu na ní a řeknu si..ještě trochu tmavší bych to chtěl nebo.. DOF potřebuji trochu menší aby bylo pozadí víc rozpoznatelné.... tady to vidím. Víc mě to nutí přemýšlet už při komponování. Barvy a světlost dle mého sedí s tím co pak vidím na monitoru, možná je obraz malinko kontrastnější. Jinak zvykl jsem si na EVF i kontrolovat pořízené fotky :D Naopak co zatím nějak nedávám je fotit pomocí zadního LCD např. akci kdy sleduji nějaký objekt. Je to prostě jiný pohyb než když mám foťák u oka a roky zvyku jsou roky zvyku :D Přemýšlím, jaké napsat u EVF nevýhody, aby to nevyznělo tak fanaticky.. jakmile mě něco napadne, tak doplním. Jen k tomu dodám, že fanatické to být nemá... neodsuzuji DSLR ani nic podobného, jen jsem reálně zvážil pro a proti a mam rád moderní věci, takže jsem opustil Nikon DX (kterému prostě nevěřím - RIP D200/D300). Ještě jsem zvažoval Fuji, ale odradilo mě několik věcí jako třeba absence světelného 70-200. Sony má dle mého velice dobře našlápnuto, z objektivů už je fajn výběr kvalitních skel a dle vyjádření sony jsou na řadě další TOP skla pro FE (článek před pár dny na DPR). Takže proto A6k a k tomu časem asi A7r II pravděpodobně. Jo a funkce oproti OVF k nezaplacení? focus peak ;)
ice.man2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ranovak 23. 6. 2015 09:01

Mám A6K už asi rok. A s tím co tady píšeš se tedy rozhodně neztotožňuji! Na víc než jako kompakt na dovolenou to použitelné není. Alespoň tedy s běžnými objektivy (70-200 od Sony nemám a ani jsem to s ním na FE nezkoušel). Zato můžu porovnávat s C7D a C5D3 vč. skel jako je 70-200/2,8L IS II a C100-400. A na tuhle kombinaci se to nechytá ani omylem. O tom, že by A6K byla použitelná na focení psů už vůbec nemůže být řeč (věnuji se Working Testům s labradory).

Mám k tomu Sony 16-50, Sigmu 19/2,8 a Sony 50/1,8. A udržet na AF-C s těmito objektivy běžícího člověka (žádný sprinter, ale třeba půlmaraton) je pro A6K dost velký problém. Tak 2 z 10 fotek jsou ostré. Nevím jak s novým FW, ten jsem nainstaloval teprve včera.

A Focus Peak je také dost nepřesná věc.
Mám adaptér pro použití Canon skel. Sice podporuje i AF, ale s ním je správně zaostřených tak 1/3 fotek (obvykle přes adaptér používám C85/1,8 - bokeh je naprosto suprový, ale většina fotek je díky nepřesnému AF dobrá tak akorát do koše!). Fotky v protisvětle AF s adaptérem vůbec nezvládá! Teď asi před týdnem jsem fotil nějaké fotky s C5D3+C135/2 a měl jsem s sebou i A6K + C85/1,8. Tak jsem to s ním také zkusil. Ženská stojící před autem. Zaostřoval jsem pomocí FP a i když to signalizovalo že je zaostřena na obličej a hranu auta, tak na výsledných fotkách bylo běžně zaostřeno o 30-50cm jinam (za hlavu apod.)

Z toho důvodu jsem před časem koupil Sony 50/1,8. Do clony 2,8 je to hrozný bláto, použitelné je to až od té clony 2,8.

Jediné s čím jsem alespoň trochu spokojený je kombinace se Sigmou 19/2,8. Používám to pro focení momentek z různých výletů a rodinných akcí a pro focené na střeleckých soutěžích, kde potřebuji fotit jednou rukou. Nefotím nic rychlého, nemusím řešit zoom a je to poměrně skladné, že se to vejde do pouzdra na opasku. Co považuji za hlavní výhodu je výklopný displej, protože když fotím ležícícho střelce, tak si k němu nemusím lehat. Stačí vyklopit displej a fotit téměř od země.

Měl jsem před tím víc než půl roku Nex-6. Pod dojmem reklam a recenzí jsem přešel na A6K, že prý má lepší AF. Rozdíl jsem nějak nezpozoroval. Paradoxně jsem ale měl ostřejší fotky s novějším 16-50 než s původním 18-55, který je ale všude prezentován jako opticky lepší objektiv než 16-50.

Toť mé postřehy k A6000
ranovak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ice.man2 23. 6. 2015 09:25

Tak tady se asi zásadně neshodneme :) A6k je naprosto regulérní konkurence pro APS-C DSLR. Napsat že to nezvládá ostřit a pak vypsat skla sigma 19mm, SEL 50 a sel1650 ... tak jako ani jedno není zrovna rychlík. Sigma je bez podpory PDAF mimo střed (a to ještě z posledním firmwarem), sony 50ka není nejrychlejší celkově i když lepší než sigma a 16-50pz je o něco lepší, ale např na CZ16-70, SEl18105 a nebo právě bleskovou FE 70-200/4 to nemá. Jak jsem psal. Sporty a hlavně psí fotím poměrně hodně a z toho co jsem zatím zkoušel (další závody které budu fotit budou teď v neděli), tak není problém dát 7-8/10 ostrých tak, že jak by napsal ganec... jsou vidět mihalnice :D Velice často fotím s kolegou co má 1Dx, takže mám přímé srovnání. A i on si A6K chválí že je to "monstrcvrček" :D Jak jsem napsal, rozdíl tam je, ale sakra stojí ten rozdíl za tu cenu pokud nejste profík hrající "ligu mistrů"? rozhodně nestojí. V sobotu jsem a6k zkoušel v kombinaci s prime skly na focení svatby a nebyl v tom jediný problém (teda krom té vtipné situace, kdy má polovina svatebčanů "větší" foťák než fotograf :D ) Fotografie pro tisk na A3 jsou parádní. Jinak teda zrovna Canon 5D iii bych zrovna jako příklad toho jak má fungovat AF určitě nedával :D.. 7D ii je lepší než A6k, původní 7D bych se vcelku hádal. Ale dohady o tom jestli jsou lepší DSLR nebo bezzrcátka se vedou jinde... Asi mám holt nějaký zázračný kus co ostří rychle a spolehlivě a s čistým svědomím každému řeknu, že pokud se na to nasadí kvalitní sklo (to bude asi tak trochu základ...), je ten foťák naprosto dostatečný pro libovolné využití včetně focení sportů atd..
ice.man2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ranovak 23. 6. 2015 09:54

No já si právě myslím, že 95% lidí, co si pořídí foťák typu A6000, A5000 skončí u toho seťáku 16-50, maximálně si koupí na portréty právě Sony 50/1,8 nebo něco pevného od Sigmy. A pak se budou divit, kde je ta chyba, že ten jejich foťák nezvládne vyfotit jejich čtyřnohého mazlíčka nebo pobíhající dítě. I když vlastně oni to ani nepoznají. FB je plný rozmazaných fotek co jsou z nich babičky a tetičky přímo unešené, protože ten rozmazaný flek uprostřed je jich milovaný vnouček ap..... ;-)

Na svatbu jsem už A6K jako druhé tělo také měl a nebyl s tím jediný problém. S tím souhlasím. Na svatbě se totiž většinou nikam neutíká ;-)
Akorát ty momentky při tanci krapet nestíhala.

Hádat se tu o rychlosti A6K také nehodlám, mám důležitější věci na práci. Osobně si myslím že A6K se zrcadlovkám rozhodně ještě pořád nevyrovná. A to ani vč. toho C5D3, o kterém já nemohu říct jediné špatné slovo.
ranovak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Melancholický Trol 23. 6. 2015 09:56

16-50 to je ten vyhlášený objektiv od Sony?
Melancholický Trol
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka