Fotografování proti slunci

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod AlešK. 10. 3. 2014 08:43

Čau,
hledám odpověď na otázku, jak je to s focení proti slunci. Někdo píše, že se čip v žádném případě neničí, někdo zase tvrdí pravý opak.
Takže, jak to tedy je? :-D
AlešK.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod T-Lama 10. 3. 2014 09:23

Už z principu je při focení proti slunci nutné zvolit vyšší clonu a/nebo krátký čas, takže na senzor taková expozice přímému záření těžko může mít vliv.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tex086 10. 3. 2014 09:32

Neničí:)
Přílohy
DSC_0212.jpg
tex086
Návštěvník

Odeslat příspěvekod phamon 10. 3. 2014 13:12

No, kdyz udelam se zrcadlovkou cvak proti slunci, pak to senzor jiste neznici. Co se ale stane, kdyz polozim zrcadlovku s dosti sirokouhlym objektivem a necham ji tak lezet delsi dobu proti slunci, co se stane s matnici, cidlem expozice, pripadne se zarizenim autofocusu, nebo kdyz takhle polozim fotak se zapnutym LV si netroufam odhadovat. Mate s tim nejake zkusenosti?
phamon
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dzg.heyy 10. 3. 2014 13:23

2 phamon-Řešíte ovádiny. Pokud bude foťák vystaven slunci tak dlouho, aby tam mohlo hypoteticky, možná, teoreticky, hooodně velkou náhodou něco poškodit, tak už na něm měla být dávno krytka... Pokud se jedná o "odložení" foťáku mezi focením, pivem, jídlem atd, tak to nemá absolutně cenu řešit... Sranda ovšem bývá při focení wildlifu/sportu s bleskem na kterém je připevněná fresnelova čočka. Už jsem viděl vypálenou díru do těla :-D
dzg.heyy
Návštěvník

Odeslat příspěvekod revell 10. 3. 2014 14:13

tak je uz jenom rozdil siroko / tele. Protoze u sirokeho zaberu zabira slunce 1% plochy u teleobjetivu treba uz 20%... a pokud si odlozim fotak na stativu/stole a pere do nej slunce, tak uz to musi byt pozdni odpoledne...

Jinak asi je jasne, ze zbytecne by se na slunci fotak nemel grilovat, za druhe si ho nekdo muze vzit s sebou, kdyz bude bez dozoru. Ono i ostre slunce shora dokaze pristroj rozpalit.
revell
Návštěvník

Odeslat příspěvekod phamon 10. 3. 2014 15:13

dzg.heyy
Nic neresim, jen se ptam. Chtel jsem slyset fundovanou odpoved. On takovy (sirokouhly) objektiv, kdyz je zaostreny na nekonecno a namireny do slunce, vyvine v ohnisku dost vysokou teplotu. Zapaluje papir, drevo a podobne latky. U starych dobrych fotoaparatu s platenkovou zaverkou byl schopny do ni vypalit diru.
phamon
Návštěvník

Odeslat příspěvekod HONZIK63 10. 3. 2014 15:45

...Co se ale stane, kdyz polozim zrcadlovku s dosti sirokouhlym objektivem a necham ji tak lezet delsi dobu proti slunci, co se stane s matnici, cidlem expozice, pripadne se zarizenim autofocusu,

Nestane se nic. Každý normální fotograf si v těle nastaví uspání systému. Matnice je světlo průchozí a ostatní se vypne.
A když píšeš o širokoúhlém objektivu tak s ním slunce nezazomuješ natolik aby jsi dostal do systému tolik světla aby něco poškodil.

-- 10. 3. 2014 15:46 --

revell to již popsal .
HONZIK63
Návštěvník

Odeslat příspěvekod AlešK. 10. 3. 2014 18:46

Díky všem za názory. Mě šlo opravdu jen o fotografie proti slunci..(slunce v kompozici), nic víc. Mám Nikon 1 J2
AlešK.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Fuck8r 21. 4. 2014 15:35

mně to včera dělalo - ani to nebylo přímé slunce, ale v mlhovině - no takovéto 2 zelené bludičky.. nebyly tam jen když jsem je natočil přímo do slunce a tam zanikly ale né vždy to kvůli kompozici jde.. proti tomu se dělá co? :-)
Přílohy
DSC00576.JPG
A7R4 + 20/40/135 art a FE85.
Fuck8r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod T-Lama 21. 4. 2014 16:11

Proti tomu se dělá retušování. Se sluncem, či jiným světelným zdrojem v záběru, neuděláš nic.
T-Lama
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Mikeczcz 21. 4. 2014 19:18

nebo ještě tzv. prstová metoda. Vyfotíš jednu fotku takhle a druhou tak, že mezi objektiv a slunce dáš palec, nějak tak abys zabránil odlesku, dvě téměř totožné fotky dáš na sebe a vymaskuješ z každé co je třeba ;)
Mikeczcz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fuck8r 21. 4. 2014 20:26

no jo - ze stativu to cvaknu se zamknutou expozicí (a nebo plný manuál) a pak zakreju slunce a vyfotím znova úplně stejné foto a jen tam pak vložím tenhle kousek bez bludiček :-))

retuš neumím - zkoušel jsem minule zkopírovat kus oblohy hned vedle a překrýt jedno kolečko sluneční, ale jak je to superjemně barevně odstínované tak i když to bylo hned od vedle tak to bylo úplně jiné jasem a barvou a zkopírovanej kousek byl vidět jakprase :D
A7R4 + 20/40/135 art a FE85.
Fuck8r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod HONZIK63 22. 4. 2014 10:42

Bludičky na starém pařezu . Já bych to přejmenoval a bylo byto. ;-)
Jinak je to odraz od snímače na povrch poslední čočky a zase zpátky.
Klonovacím razítkem v plném rozlišení se toho zbavíš.
HONZIK63
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pota 22. 4. 2014 17:11

Na to by možná stačilo i automatické vyplnění v PS.
pota
Návštěvník

Další stránka