Teda jako analogem odchovaný fotograf fakt trpím, když napíšeš “bajonet M42” - sakra vždyť M42 (a M39 staré Leicy) právě bajonet není, to je ještě poctivý závit
A k tématu - on je to u TTArtisanu už třetí objektiv udělaný na M42 (pro který jsou redukce úplně na všechno), který se chová jako nějaká “retroklasika” se specifickými bokehy.
Nejprve to byl 100/2,8, což je pro změnu alternativa Trioplanu s “bublinkovým” bokehem, pak zrcadlový 250/5.6 s “donut” bokehem a teď pro změnu 75/1,5 simulující jiné pojetí retroskla (třeba právě Biotar) s bokehem z kategorie “whirly”.
Docela hezká “rodinka” a určitě zajímavá. Sám tohle dost sleduji a zatímco předchozí MF skla TTartisan mne zas tak moc nebrala a varianty třeba 7Artisans mi přišly zajímavější, tak tato trojice se speciálními bokehy mne naopak oslovila docela dost. Už jsem měl na aliexpresu v košíku ten “bublinkový”, nějak na to nakonec nedošlo, ale dost možná se k němu vrátím a naopak do úvah zařadím i nový “whirly/swirly” (jak to přeložit?)…