Sony A7/A7r - zkusenosti

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 9. 1. 2022 11:48

Nedavno som o tom pozeral nejake nemecke video, ze ak ma fotograf vyklopeny displej, tak v beznych domacich podmienkach nepotrebuje mat zapnuty ten rezim dovolujuci vysoku teplotu a fotoaparat zvladne dlhe natacanie bez toho, aby bol vyraznejsie zohriaty. Vzhladom k tomu, ze ide o 7K video zmensene na 4K, je to dost dobry vysledok. V tych videach sa dostavali k casom okolo 35min, s vysokou teplotou tusim cez hodinu.

Recenzia objektivu Sigma 85/1.4 DG DN Art https://phillipreeve.net/blog/review-si ... dg-dn-art/
Ak by na tento sposob urobili 50 a 28mm, tak idem okamzite do toho, ale tiez to vidim skor na kombinaciu 24+50, ktora je vseobrecne popularnejsia a nikto tu 28mm fugu neriesi. S objektivom 24mm f1.4 sa Sigma bude musiet velmi posnazit, rovnako aj pri 20mm f2, ktore ma Sony za vybornu cenu so super kvalitou a velkostou/hmotnostou.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cadjobss 9. 1. 2022 11:57

Jdu se pochválit a taky pro nasměrování :-)
Přečetl jsem asi během dvou dnů celé téma dalo mi to zabrat ;-)
Mám za sebou hodně rodinných fotek.
Jedno podvečerní focení a jedno focení v apartmánu jen s dosvěcováním LED světlem.
Ty rodinné jsou OK.
To podvečerní také celkem fajn ,ale používal jsem jen detekci tváře.
A to apartmánové jsem poprvé používal detekci oka.
A tam mám trochu problém. Respektivě výsledek mě trochu zklamal.
Předpokládám ,že spíš jsem něco dělal blbě nebo mám nastaveno nevhodně.
Velká část těch fotek mi příjde ,že nejsou úplně správně zaostřeny.
Koukal jsem na to i přes A7info a tam mi to taky neukazuje zrovna zaostření na oko.
Jsem ale stará škola a jsem zvyklý na namáčknutí spouště a pak exponování.
Tady jsem to teda poprvé zkoušel kdy jsem "páčku" AF/MF" přepnul na AEL a ostřil na oko a exponoval klasicky spouští.
Ale to nastavení spouště jsem nechal klasicky takže je na něm stále možnost namáčknout pro zaostření a pak exponovat.
Tak nevím jestli tohle není ten důvod horšího výsledku.
Snad to vysvětluji nějak pochopitelně :-)
Prostě AF se spouští je zapnuto a jen na AEL mám nastaveno AF podle oka.
Může to být důvod ,že mi to lehce rozhodí zaostření?
Jediný ještě rozdíl oproti tomu podvečernímu focení je v tom ,že jsem tentokrát fotil celé na mechanickou závěrku a byly vyšší hodnoty ISO
cadjobss
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 9. 1. 2022 15:39

Kombinácia Eye AF a zaostrovania pomocou spúšte nie je problém, aj vtedy to funguje ako má. Dôležitý je kontrast, ak nie je dosť veľký, tak sa aj A7R3 občas netrafí a to nemusí byť ani veľká tma.
A7R2 je v tomto slabší, radšej som používal malý či stredný bod na mieste, kde chcem zaostriť a Eye AF najmä vonku a v dobrom svetle.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feathoron 9. 1. 2022 17:07

Ondrej Bobek píše:Nedavno som o tom pozeral nejake nemecke video, ze ak ma fotograf vyklopeny displej, tak v beznych domacich podmienkach nepotrebuje mat zapnuty ten rezim dovolujuci vysoku teplotu a fotoaparat zvladne dlhe natacanie bez toho, aby bol vyraznejsie zohriaty. Vzhladom k tomu, ze ide o 7K video zmensene na 4K, je to dost dobry vysledok. V tych videach sa dostavali k casom okolo 35min, s vysokou teplotou tusim cez hodinu.

Částečně to bude i jakou kdo dostane kvalitu výrobku viz. nářky na FB:
A) Jeden člověk
1. Ahoj, kdo má a7iv, jak je možné, že už při nastavování mi to ukazuje ikonku přehřívání? Stalo se vám to taky? Asi 5minut od fotky se foťák vypnul pro přehřátí?� to snad ne ???
2. po výměně za nový kus se stalo to stejné, nastavování v menu, ALE!! jen ve video režimu, tak bych řekl, že to může být tím, jak foťák v pozadí neustále přeostřuje? Osobně jsem si myslel, že když přejdu do nastavení, tak se deaktivují veškeré aktivní funkce foťáku. Zajímavé.
UPDATE2: teď jsem s tím byl fotit hokej a pohoda� video jsem zatím nezkoušel
B) Jiný
Je nesmyslné, že se Sony vypne pri nastavování menu a navic za 20 min mne ubylo 60% baterky
C) Další
1) No při standartu se začala přehřívat v podstatě při nastavování foťáku (hledání v menu, přizpůsobování tlačítek, občas nějaká fotka, kraťoučké video)
Při teplotním oznámení na max se mi foťák vypnul po tom, co jsem 10 minut natáčel do 4K 25fps 10bit 4:2:2 + 25 minut 4K 50fps 10bit 4:2:2 obojí v kodeku xavc s (čož by měl být ten "nejzákladnějí" snad �)
C) fotograf dakaru
U jednoho kusu se mu stává, že se po cca 15s vypne pro přehřátí.
...

Jinak z videí dobré kusy vydrží nahrávat cca 30-35minut se zavřeným displejem a přes hodinu s otevřeným a teplota po cca 1h v místě prolisu pro displej bylo přes 50 stupnu.
feathoron
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 9. 1. 2022 17:24

Takže asi aj pre mňa by bolo dobré ten režim s vysokou teplotou nastaviť ako prvý a až potom riešiť všetky ostatné nastavenia v menu :D
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 9. 1. 2022 18:24

inak ja som tiez hned po prvom zapnuti A7 IV isiel do menu a nastavil tu indikaciu teploty na High :-D

ako laik si myslim, ze Sony by mohla robit pri skladani fotaku za taku cenu vacsiu kontrolu kvality toho chladiaceho systemu. este to moze byt aj menej "vydarenymi" kusmi procesorov BIONZ XR, nieco ako PC procesory, ze tie slabsie sa oznacia ako nizsia rada a daju sa im nizsie frekvencie alebo zakazu dake jadra.
inak si neviem vysvetlit tie kusove variability, kde ludia hlasia take prehrievania.
...a este by mohla Sony vo firmware preprogramovat chovanie BIONZ XR, podla mna je to absolutny bug, ked fotak fyzicky nenataca video a aj napriek tomu A7 IV nieco neustale spracuvava a prehrieva sa aj pri obycajnom chodeni v menu (ako keby fotak na pozadi stale resamploval 7k na 4k, co mi pride uplny blud).

Ondrej: tu recenziu na phillipreeve.net na 85/1,4DN som este nevidel, pekne to spisal, aj tam ma fajn fotky. urcite to ma vacsi prinost ako clanky/videa od dpreview.

ja som nadseny z A7 IV, pekne vyvazeny stroj, pre mna foto nadsenca super masina, kedy samozrejme ani nevyuzijem naplno jej potencial (video veci).
dokonca zacinam viac vyuzivat dotykovy LCD pri behani po menu fotaku.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lennyl_2 9. 1. 2022 22:48

porovanaval RAW formaty na A7 IV. moc tomu ale neverim, ze ked upravuje fotku -3EV / + 3EV, ze nevidno rozdiel medzi komprimovanym suborom v kvalite.

Magic Wedding Photographer
https://www.youtube.com/watch?v=WpIhJmqOtQM
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN
lennyl_2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 10. 1. 2022 06:09

Aj moja skusenost s A7R3 je ina, rozdiel medzi komprimovanym a nekomprimovanym RAWom vidiet v tmavsich miestach niekedy uz pri +2EV korekcii, v rohoch fotky, kde sa koriguje vinetacia, aj ovela skor. A7IV v tomto nebude iny.
No ten bezstratovo komprimovany RAW ma velmi zaujal a urcite by som 99% casu vyuzival prave ten (tak je to uz roky u inych vyrobcov).

V recenzii toho objektivu Sigma 85 DG DN mi nepasovalo len to slovne porovnanie ostrosti s 85 GM, ktora je vraj podobna, no 85 GM je medzi clonami f1.4-f1.6 uplne iny, ma maksi nie len bokeh, ale aj celkovu ostrost (kvoli nizsej korekcii sferickej aberacie). Inak je Sigma asi vo vsetkom lepsia (AF, hmotnost, cena), vela lubom vyhovuje aj ta vysoka ostrost na otvorenu clonu.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 10. 1. 2022 07:08

K tomu přehřívání. Tohle potkalo i nějaké grafické karty a procesory v PC. Díky kovidu měli na linkách fluktuaci a zaměstnávali koho mohli, a tak se stalo, že někdo nesundával ochrannou folii z chladiče nebo CPU a proto se počítače rychleji zahřívaly. Tak třeba nějaký takový zaměstnanec nastoupil i k nim.
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cadjobss 10. 1. 2022 09:19

Ondrej Bobek píše:Kombinácia Eye AF a zaostrovania pomocou spúšte nie je problém, aj vtedy to funguje ako má. Dôležitý je kontrast, ak nie je dosť veľký, tak sa aj A7R3 občas netrafí a to nemusí byť ani veľká tma.
A7R2 je v tomto slabší, radšej som používal malý či stredný bod na mieste, kde chcem zaostriť a Eye AF najmä vonku a v dobrom svetle.

Tak ono to není tak hrozný když jsem si s tím trochu pohrál v LR a CO1.
V tom pološeru to je ještě do červena ,ale to je že tu A7Rii ještě nemám moc v ruce.
V půlce ledna jdu na workshop do Megapixelu tak si tam třeba někoho odchytím a zneužiju ;-)

Mám dilema...přeskočím 50mm ohnisko a chtěl bych na portrétování venku nějaký 85mm a delší objektiv.
Chtěl bych Sigmu 85 nebo 105.
Možná bych uvažoval i o Sony 85mmf1.8...
Ale teď jsem narazil na Sony 85mm f/1.4 ZA Carl ZEISS Planar T
To asi není špatná volba? Měl ho někdo?
cadjobss
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 10. 1. 2022 09:28

To je starsi objektiv pre zrkadlovky. Pre A7RII by bol vhodnejsi nejaky priamo pre bezzrkadlovky, napr. Sigma 85/1.4 DG DN Art (asi 1300€, 630g, na e-infin cca 880€). Bazare su plne starsej Sigmy 85 Art, ta je spickova, no je to obor prerobeny zo zrkadloviek a vazi slusne cez 1kg, tomu by som sa osobne tiez vyhol.
Sony ma dobry a relativne lacny 85/1.8, prip. sa da kupit cez bazar aj vyborny 85/1.4 GM (casto aj pod 1000€).
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 10. 1. 2022 11:07

Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ady_h 11. 1. 2022 19:54

neskusal som nikdy porovnavat u rIII/aIII rozdiel komprimovany a nekomprimovany ale niekde na fb v skupine to robil niekto, a vsimol som si tu "chybu" aj ja potom na svojich fotkach, idem v podstate stale na komprimovany. pri vytahovani tienov kde by mala byt vinetacia, ako to pisal Ondrej, to hodilo farby akoby do fialova. v komprimovanom mu to nespravilo, mal som na jesen fotenie kde som fotil dost protisvetlo a potom som to vytahoval a vsimol som si to na fotkach.

ja momentalne trocha pauzujem pred sezonou tak trenujem na novom objekte :D

A7III+samyang 24mm f1,8
Přílohy
A7A01178small.jpg
ady_h
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 12. 1. 2022 09:05

Skvely objekt na fotenie, to je radost :)
Ja som daval kedysi porovnanie vysokeho ISO + korekcia vinetacie + komprimovany/nekomprimovany RAW, vtedy sa u A7R3 ukazal obrovsky rozdiel v kvalite formatov, no aj tak fotim svadby vyhradne na komprimovany format, lebo tak sialene korekcie netreba robit (s bezzrkadlovkou je tazke exponovat zle). No pri foteni interierov je to trocha ine, tam sa lepsie moznosti nekomprimovaneho RAW hodia.

Sony mozno coskoro predstavi 85/1.2 GM: https://www.sonyalpharumors.com/coming- ... the-field/
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ady_h 12. 1. 2022 11:12

85 1,2 ďalší objektív kde budem pozerať maximálne tak testy na YT :-D

stále nechápem a po nete ľudia tiež prečo nespravia nejakú ucelenú 1,8G radu , podľa mňa aj z obchodného hľadiska by to bolo dobré riešenie a nemuseli by ľudia riešiť konkurenciu a pre ľudí ako ja ideálne keďže sa mi nechu vláčiť 1,4 objektívy , začali pekne s 20G a kľudne mohli pokračovať
ady_h
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka