od lennyl_2 19. 6. 2021 21:30
fotofanda: a na co by si potreboval to sklo ?
ja som mal super univerzal (zoom na krajinu, obcas reportaz) Tamron 17-28/2,8 FE a na cisto reportaz (eventy, "svadby") zasa Sigmu 24/1,4 ART DG FE.
mal som dilemu, lebo Tamron bol sice super (slusne ostry, aj protisvetlo vcelku daval) a Sigma 24/1,4 vyborne ostra aj presna, ale dve skla sa mi nechcelo nosit alebo prehadzovat.
...Tamron mal "iba" f2,8 na report, takze dake vacsie odpichnutia z dialky neboli. a Sigma bola zasa taka velka/tazka, ze som ju malo braval, iba ked som vedel, ze ju isto vyuzijem.
zobral som kompromis v ohnisku/svetelnosti a to Sony FE 20/1,8G. sice bol drahsi, ale opticky/AF lepsi ako tie dve predosle skla. 20mm mam vyslovene iba na krajinu.
potom mam az Sony FE 35/1,4 GM, perfektne ohnisko na report/portrety s prostedim. ale 35tku uz mas.
zaver: na krajiny je tych 20mm este znesitelnych (sirsie by bolo lepsie, ale cert to ber). na report som ozelel tu 24/1,4 a ked tak, si odstupim a fotim s 35/1,4 (ta vie urobit aspon zaujimavejsi 3D look)
no musis sa rozhodnut sam. ja sa uz snazim obmedzit pocet skiel (preferujem pevne skla s f1,4 az f1,8), lebo prehadzovat na jednom tele sa mi vzdy nechce (a este by mi aj moment usiel) a tiez sa mi nechce vela techniky nosit stale v brasni.
Sony A7 IV + Sony FE 20/1,8G + Sony FE 35/1,4 GM + Sigma 50/1,4 ART DG DN + Sigma 85/1,4 ART DG DN + Sigma 100-400/5-6,3 DG DN