ČR je zemí údajně bez vztekliny a já jsem proti vzteklině očkovaný, takže jsem relativně v klidu (doufaje, že očkování působí a statistiky nelžou). Nicméně pořád platí, že vzteklina je 100% smrtelná nemoc se dvěma formami, nechtěl bych chytit ani rychlejší průběh se smrtí během několika dní, ani druhou paralytickou formu, která probíhá pomaleji a déle, kde smrt nastává ochrnutím svalů a nervového systému. Co se týče lišek, jsou to v Evropě nejčastější přenašeči, v osmdesátých létech byla vzteklina s výjimkou několika okresů byla rozšířena na celém území ČR, maximální výskyt byl zaznamenán v roce 1984, celkem 2232 případů, z toho 2052 bylo u lišek. Od roku 2002 ČR splnila kritéria pro přiznání statutu nákazy prostého státu, v roce 2015 byl v ČR diagnostikován jeden pozitivní případ vztekliny u netopýra večerního. Jak je na tom Slovensko to nevím, doufám, že v pohodě, ale Polsko, Rumunsko a zejména Turecko jsou určitě problémové.
Takže zdravím do Boskovic, ale u nezvykle krotké slintající lišky bych se bezstarostně nechoval (Ok, tahle na fotce neslintá, tak s ní nebude zase tak špatné

), zejména pokud zvíře neznám. Také sice mám fotku lišky "zblízka", ale bylo to bez kontaktu na 420mm ohnisko.