Sony A7/A7r - zkusenosti

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod feanoor 26. 4. 2019 21:54

Ad Sigma 40/1.4 DG HSM Art - ta byla navržena pro profesionální 8k kamery.
Její optika je proto o třídu lepší než běžné Artové Sigmy.
Dokonce i dosavadní držitelku rekordu v ostrosti - Sigmu 105/1.4 Art na plnou díru v ostrosti překonává.
Je to v podstatě to nejostřejší sklo, co lze dnes koupit.
Brutální ostrost je ale vykoupena tou brutální hmotností.

https://diit.cz/clanek/sigma-40mm-f14-dg-hsm-art
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 26. 4. 2019 21:59

Trosku nechápem - s 35kou si sa vmestil len tak tak a ides kupovať 40ku?
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Fuck8r 26. 4. 2019 22:04

To bylo s nexem ale.. Víš stačilo o trochu min a neměl bych problém. A z 53 na 40 je to ideální i s přihlédnutím k tomu že se mi jeví nejpřirozenější ohnisko 42.

-- 26. 4. 2019 22:09 --

feanoor: no masakr, a já nad tím ohrnoval nos.. Bojím se abych nenašel týden starej tamron v šuplíku pod prachem a pavučinama pač ta 40 je adept na můj hlavní objektiv :love:
A7R4 + 20/40/135 art a FE85.
Fuck8r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 26. 4. 2019 22:17

Podle mne obrovské Artky nenastavily dobrý trend. Některé modely jsou kvůli svojí velikosti velmi nepraktické a upřímně lituju každého, kdo se tahá s celou sestavou takových skel a neživí se focením nějakého fine-art, kde je ultimátní kvalita nutná.

Já osobně mám v interiérech rád 35 a na ven 50mm ohnisko a kdybych mohl mít jen jedno, byla by to Sigma 35/1,4. Delší ohnisko bych pokryl něčím menším, například Sony-Zeiss 55/1,8.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fuck8r 26. 4. 2019 22:36

Můj limit je 3 objektivy. Hlavně na lidi. Na takové ty výlety hrady, zámky, zoo a celkově pohotovejsi reportáž a přírodu mám tedy ten zoom 28-75, pak mám klasickej portrétak 85 1.4 a jako poslední se logicky jeví svetelnej širší.. No a 35 je ven málo (přirozenější mám 42 a venku i trochu víc ke 45 dle pokusů) a 50 dovnitř zas moc tak tu máme vítěze 40. Ale pravda že ta délka a hmotnost - to je šílený. Zvlášť oproti tomu zoomu snad 400g.
Fuck8r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 26. 4. 2019 22:38

Ani mně by se nechtělo s takovým mackem tahat, souhlasím s Dolgorem.
Nicméně mě udivuje, že lze něco takového vůbec za 29 tisíc korun koupit.
Nové Artky 28/1.4 a 40/1.4 jsou vůbec neuvěřitelná skla.

Btw Sony Zeiss 55/1.8 je taky optická lahůdka a k tomu v rozumné velikosti.
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fuck8r 26. 4. 2019 22:47

No hlavně vedle těch skoro až palačinek 35 2.8 co má skoro každá značka to vypadá až nestvůrně.. :-l

-- 26. 4. 2019 22:48 --

Na druhou stranu sklo co má stát aspoň 80,000

-- 26. 4. 2019 22:53 --

Každopádně jsem rád, že jsem na to vůbec narazil. Nějak to šlo - ty dva týdny co to urputně sleduji a vybírám - mimo mě. Ta 40ka. 28 jsem tam už zahlid a nadával jsem na divnou cenovou politiku. Jeden za 20, druhej za 30.. Ale 40ky jsem si dodnes nevsim..
Fuck8r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 27. 4. 2019 06:24

Mozno po tychto tazkych vahach pride aj doba "odlahcovania", aby mali vyrobcovia co predavat.
Fajn priklady su napr. 24/1.4 GM, 135/1.8 GM, 400/2.8 GM - vsetky opticky lepsie a zaroven aj lahsie oproti parametrovo rovnakym sklam vyrobenym dovtedy. Tymto smerom by sa mohli uberat aj nejake buduce 35 a 50 GM.

Co sa tyka vyuzitia skiel, tak aj mne najviac vyhovuju 35 a 50, ostatne beriem skor ako doplnok, ak nahodou treba nieco sirsie alebo dlhsie.

K Tamronu 28-75 a tej manualnej 85ke by sa viac hodil asi objektiv 35/1.4 Art - urcite by bol vzhladom k nakladom a hmotnosti oblubenejsi, nez tazky 40/1.4 Art. Obrazovo je to aj tak spicka.

Financne vysledky Sony - stale rastu: https://photorumors.com/2019/04/26/sony ... s-are-out/

edit: trocha k A7R3 - po zhodnoteni dalsich 4 foteni v roznych podmienkach (svadba, restauracia & rozhovory, 2 rodinne fotenia) mozem povedat, ze sa AF urcite zlepsil, no vo vysledku to nie je take az take zasadne, ako to vyzeralo byt pocas prvych dni s novym FW (za dobreho svetla s 85/1.4 GM).
Predtym mal AF na oci uspesnost okolo 60-80%, teraz je to mozno 70-90% podla podmienok. Cez den je AF extremne presny, vecer je to slabsie - fotoaparat v tme zaostruje spolahlivejsie v tom zmysle, ze menej beha hore-dole a jednoznacnejsie preostruje na miesto zaostrenia a aj ho lepsie sleduje (aj s malym bodom, ktory v tme predtym skoro nefungoval).
Uspesnost ma mierne vyssiu, no tam by som stale videl rezervy - a najma v tom ako fotim - casto na hranicny cas :lol:
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cport 27. 4. 2019 10:03

Dolgor píše:Podle mne obrovské Artky nenastavily dobrý trend. Některé modely jsou kvůli svojí velikosti velmi nepraktické a upřímně lituju každého, kdo se tahá s celou sestavou takových skel a neživí se focením nějakého fine-art, kde je ultimátní kvalita nutná.

Já osobně mám v interiérech rád 35 a na ven 50mm ohnisko a kdybych mohl mít jen jedno, byla by to Sigma 35/1,4. Delší ohnisko bych pokryl něčím menším, například Sony-Zeiss 55/1,8.

Jj, souhlas. Holt se potkaly dva trendy, miniaturizace fotaku a trend zvetsovani skel. A pak to dopada, ze se k malym fotakum musi dokupovat gripy, aby to melo nejakou ergonomii. Teda u tech fotaku to uz nabira rozumny smer, novejsi bezzrcatka jsou vetsi a vetsi (az na par vyjimek).

Uprimne by me ale zajimalo, kolik tech profiku vlastne tu ultimatni kvalitu vyuzije. Podle me to je treba male procento tech, co si kdysi treba hrali se stredoformatem. A vetsinu toho trendu zrejme zivi hobici, co maji radost z dostupne technicke kvality. A jde predevsim o tuhle radost, o vyraznem vlivu na vystup ... no to si musi kazdy zhodnotit sam :)
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fuck8r 27. 4. 2019 11:43

Já jsem si tam grip prdnul hned po koupi. Dvojitá baterka super, focení na výšku nezbytnost.
Jen se nesmí zapomenout vypínat. Přes noc mne to vybilo 80% druhé baterky a měl jsem 2x0.

Obrázek
Fuck8r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod golem2 27. 4. 2019 12:30

Nastav si automaticke vypinanie pri necinnosti fotoaparatu ak ho mas. Fptoaparat aktivujem stlacenim spuste . Priznam sa ze mam nevypnuty niekolko dni.
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fuck8r 27. 4. 2019 12:48

To tam je myslím už od továrního nastavení. Cca do minuty to mám černý a musím zmáčknout spoušť. Ale když dám foťák off. A zapomenu grip na on tak to vybije baterie přes noc..
Fuck8r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod golem2 27. 4. 2019 13:05

Este som si spomenul, ze problem moze byt v batery packu. Cital som pred par rokmi, ze neoriginalny , neznackovy batery pack moze vybijat baterky
golem2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fuck8r 27. 4. 2019 14:30

Meike grip a 2x originál z nex a a7. Nevidím to jako vadu. On vybiji baterie a off ne.. Prostě musím vypnout foťák a i grip. Zaplej žere baterku, nemá žádný auto Stand by.
Fuck8r
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qq_sk 27. 4. 2019 14:35

Pred x rokmi boli problemy s vybijanim s Tamron objektivmi na zrkadlovkach, ale asi to tuna nedava zmysel. Ale ak by sa to dalo nechat na noc s inym objektivom asi by som to skusil, pre istotu..
Inak teraz s 3.0 ostri A73 so vsetkymi objektivmi co mam s EF bajonetom cez MC-11 celkom fajn, aj oci ludske/zvieracie, ale je pravda ze tie uplne kraje uz niektore objektivy nezvladaju. Mame na vyber..
qq_sk
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka