Tu je nieco o Samyangu 24/2.8
https://phillipreeve.net/blog/review-sa ... its-small/Ma slabsiu ostrost v rohoch, horsi kontrast, dost vinetuje a aj AF nie je uplne presny.
Je urcite slabsi ako ine podobne moznosti (Zeiss Batis 25/2, Zeiss Loxia 25/2.4 a 21/2.8, Sony 24/1.4 GM, Tokina 20/2 AF, Sigma 24/1.4 a 20/1.4), no zaroven je s rezervou najmensi, najlahsi a najlacnejsi z nich.
Fajn by bol ako take sklicko v batohu, ktore clovek raz za cas vyberie, ked potrebuje sirsi zaber, no asi nie ako hlavny "pracovny" objektiv.
Edit:
Dnes rano som bol na chvilku vyskusat 85/1.4 GM a urobit par cvakov (asi 150).
Ostrost je paradna po celej ploche, aberacie je o dost menej ako som cakal a uvidim co povie na svadbach, kde je toho kontrastu viac. Prekvapil ma AF, ktory vraj nie je bohvie co, no vonku fungoval pomerne rychlo a absolutne kazdu jednu fotku zaostril perfektne. AF je trocha pocut, no nie je to nic strasne - podobne ako 50/1.4 ZA.
Prevedenie objektivu je v recenziach opisovane ako "build like a tank", no to sa mi vobec nezda - je presne taky ako moderne Canon objektivy, cize kombinacia kovu a plastu. Ten na Canonoch sa mi zda byt prijemnejsi a aj krajsie vyzera. Vedla Sony 35/1.4 ZA a 50/1.4 ZA posobi trocha "lacno" a hrackarsky, aj ked vsetko ide tak akurat tuho a MF zaostrovanie ma asi najlepsie zo vsetkych skiel, co som zatial mal, vratane starsich manualnych objektivov