lukas_highenergy.cz píše:
Tak ta ohniska by se asi hodila, ale ty světelnosti mi přijdou uplně nesmyslný. To už můžu rovnou nasadit na zrcadlovku vzhledem k předpokládaným rozměrům a váze a ve výsledku to bude jedno, s těžší zrcadlovkou se to možná bude i líp držet...
Naopak bych uvítal něco co bude dávat k bezzrcátku smysl - 16/4 , 18/4 nebo třeba 21/4 apod. Prostě něco, co hodim do báglu na hory a budu profitovat z toho, že mam malý a lehký systém...
Jinak osobně bych něco širšího na ty hory bral, hlavně když se jedná o skály, kde prostě není možné si odejít dál (Dolomity). Říkal sem si, že něco jako 18/4 nebo 20/4 by bylo ideální. Ale zase na druhou stranu, takhle ohniska fotím stejně většinou na f8 a i na f4 se to dá zaostřit na MF.
nemyslím si, že by ty světelnosti byly nesmyslný, když vemu voigtlander 21/1.8 tak ten je v podstatě stejně velký jako 55/1.8, je sice težší, ale to jde spíše na vrub celokovové konstrukci, takže určitě lze udělat v tomto systému tyto skla tak aby měla přijatelnou ergonomii i s těmito světelnostmi

Naopak u širších skel by se dala nejvíce využít absence zrcátka.
Jinak jestli chceš ultra wide malé sklo na A7 tak je podle mě idální VOIGTLANDER 15mm f/4.5 Heliar III, ale chce to skutečně tu poslední verzi, která má již vyřešenou tu šílenou aberaci krajů.
Dnes mi dorazila z Číny redukce na Ultrona 21/1.8 a zatím jsem sice zkoušel, ale zdá se, že nad clonu F5.6 není nikde aberace a to ani v protisvětle na krajích, ale uvidím až o víkendu udělám serióznější testy, zatím to bylo jen pár rychlých cvaků, distorze je naprosto nepozorovetlná, což jsem četl i o Heliaru 15/4.5. Sám o Heliaru přemýšlím, Samyanga 14/2.8 vracím, opticky bída...