Sony A7/A7r - zkusenosti

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 31. 8. 2015 10:34

35 nie je nahodou f2.8?

55/1.8 je super, no je v cenovej kategorii f1,4 skiel (resp. vysoko nad nie velmi porovnatelnymi C/N a drahsi aj od spickovej Sigmy)

Horsie su "skoro profi" f4 zoomy: 16-35, 24-70 a 70-200 - resp. su slabsie ako zrkadlovkove ekvivalenty a 24-70 je prepadak uplny... super je aspon to, ze tam nepratali zbytocne clonu 2.8 lebo na bezzrkadlovkach je to privelke a tazke.

25 Batis, 28/2, 35/1.4, 55/1.8, 85 Batis a 90 Macro su ale ozaj podarene a na ich zaklade by sa dal postavit fajn system... ked dotiahnu par much na fotakoch co sa tykaju konstrukcie, prespekulovaneho ovladania, RAWu atd...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 31. 8. 2015 15:26

Jo máš pravdu - 35 je f2.8 a 28 je f2. Jak tu 35tku neřeším, tak mi to nějak uteklo...

Jinak já důvod menit A7 za novější model nemam. Kolem 25 MPx mi tak akorát vyhovuje (ne že by mi vadilo víc, ale není zásadní důvod připlácet), obrazová kvalita taky stačí (opět ne že bych nechtěl víc, ale za ten příplatek mi to nestojí). 5-osá stabilizace by se mi hodně líbila, ale na upgrade je to málo. Tak uvidíme, co bude dál.

Ale třeba kombinace:

5-osá stabilizace + plně elektronická závěrka (lepší syncro na blesk) + odolnější a líp zpracovaný tělo a už bych o tom uvažoval.

O AF se nebavim, tam je samozřejmě jakákoliv změna vítaná, ale to bude ještě dlouho zaostávat za zrcátkama...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 31. 8. 2015 15:49

Ja cakam najma na dotykovy displej, kedze AF body sa daju menit len po stlaceni napr. stredoveho tlacidla a lepsi RAW. Inak by som prekusol aj EVF a tu nutenu castejsiu vymenu baterii. Na EVF mi vadi, ze ma az nepekne unavuje, ale mozno je to len o zvyku...
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 31. 8. 2015 16:00

U toho EVF jsem se taky bál, že si nezvyknu a naprostá paráda. Ale to hodně záleží, co s tím plánuješ fotit. Popravdě 8 hodin v kuse, jako zrcadlovku, jsem to u oka nikdy neměl... Ale běžné 1/2 denní focení produktů, kdy to teda člověk nemá 90% času na oku, jako u sportu, bylo ok.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod VencaD 31. 8. 2015 21:10

lukas_highenergy.cz píše:
Tak ta ohniska by se asi hodila, ale ty světelnosti mi přijdou uplně nesmyslný. To už můžu rovnou nasadit na zrcadlovku vzhledem k předpokládaným rozměrům a váze a ve výsledku to bude jedno, s těžší zrcadlovkou se to možná bude i líp držet...

Naopak bych uvítal něco co bude dávat k bezzrcátku smysl - 16/4 , 18/4 nebo třeba 21/4 apod. Prostě něco, co hodim do báglu na hory a budu profitovat z toho, že mam malý a lehký systém...

Jinak osobně bych něco širšího na ty hory bral, hlavně když se jedná o skály, kde prostě není možné si odejít dál (Dolomity). Říkal sem si, že něco jako 18/4 nebo 20/4 by bylo ideální. Ale zase na druhou stranu, takhle ohniska fotím stejně většinou na f8 a i na f4 se to dá zaostřit na MF.

nemyslím si, že by ty světelnosti byly nesmyslný, když vemu voigtlander 21/1.8 tak ten je v podstatě stejně velký jako 55/1.8, je sice težší, ale to jde spíše na vrub celokovové konstrukci, takže určitě lze udělat v tomto systému tyto skla tak aby měla přijatelnou ergonomii i s těmito světelnostmi :-) Naopak u širších skel by se dala nejvíce využít absence zrcátka.
Jinak jestli chceš ultra wide malé sklo na A7 tak je podle mě idální VOIGTLANDER 15mm f/4.5 Heliar III, ale chce to skutečně tu poslední verzi, která má již vyřešenou tu šílenou aberaci krajů.
Dnes mi dorazila z Číny redukce na Ultrona 21/1.8 a zatím jsem sice zkoušel, ale zdá se, že nad clonu F5.6 není nikde aberace a to ani v protisvětle na krajích, ale uvidím až o víkendu udělám serióznější testy, zatím to bylo jen pár rychlých cvaků, distorze je naprosto nepozorovetlná, což jsem četl i o Heliaru 15/4.5. Sám o Heliaru přemýšlím, Samyanga 14/2.8 vracím, opticky bída...
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 31. 8. 2015 21:13

Astro-test FE 28/2: http://www.lonelyspeck.com/sony-fe-28mm ... hy-review/

Je tam aj komentar k sirokouhlym konvertorom 0,75x a 0,57x
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VencaD 31. 8. 2015 21:19

Ondrej Bobek píše:35 nie je nahodou f2.8?

55/1.8 je super, no je v cenovej kategorii f1,4 skiel (resp. vysoko nad nie velmi porovnatelnymi C/N a drahsi aj od spickovej Sigmy)

Horsie su "skoro profi" f4 zoomy: 16-35, 24-70 a 70-200 - resp. su slabsie ako zrkadlovkove ekvivalenty a 24-70 je prepadak uplny... super je aspon to, ze tam nepratali zbytocne clonu 2.8 lebo na bezzrkadlovkach je to privelke a tazke.

25 Batis, 28/2, 35/1.4, 55/1.8, 85 Batis a 90 Macro su ale ozaj podarene a na ich zaklade by sa dal postavit fajn system... ked dotiahnu par much na fotakoch co sa tykaju konstrukcie, prespekulovaneho ovladania, RAWu atd...

16-35 není určitě horší než DSLR ekvivalent, určitě je lepší než Nikon 16-35/4, který je do 20mm naprosto prachbídný v rozích a horší než Canon 16-35/4? možná tak na 35mm ohnisku http://www.dxomark.com/Lenses/Compare/S ... 7_1367_795
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 1. 9. 2015 08:58

Ten konvertor z 28mm na 21mm jsem zkoušel s tím, že když by byl použitelný, tak bych ho na hory vzal. Ale výsledek hodně špatný. Ne že by to nebylo použitelný na blbnutí, ale upřímně řečeno neumim si představit moc situací, kdy bych fotku na 21mm tak nutně potřeboval, že bych šel i do téhle kvality...
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod kozakm 1. 9. 2015 15:57

Dpreview už má nafocenou studiovou scénu s A7R II
http://www.dpreview.com/reviews/image-c ... =1&x=0&y=0
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 1. 9. 2015 16:21

Obrázek

:--
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FotoABC 1. 9. 2015 16:34

Luňák: to by chtělo D5300 reklamovat! Člověk si koupí barevnej foťák a oni mu prodají černobílej. Chybí tam zelená, žlutá, modrá a fialová. To pak ani nemůžeš vyfotit tu hezkou barevnou vzorkovanou tapetu, co mají na zdi.
FotoABC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VencaD 1. 9. 2015 17:33

lukas_highenergy.cz píše:Ten konvertor z 28mm na 21mm jsem zkoušel s tím, že když by byl použitelný, tak bych ho na hory vzal. Ale výsledek hodně špatný. Ne že by to nebylo použitelný na blbnutí, ale upřímně řečeno neumim si představit moc situací, kdy bych fotku na 21mm tak nutně potřeboval, že bych šel i do téhle kvality...

fakt? na https://www.ephotozine.com/article/sony ... view-27634 , se mi to nezdálo tak hrozný a spíše jsem to bral jako jakž takž použitelný na nevelký formát.

-- 1. 9. 2015 18:41 --

https://www.ephotozine.com/article/sony ... otos-28040
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 1. 9. 2015 19:15

PL: Jsem tady jen na mobilu. Co je to srovnani? Jako ze nejvernejsi barvy ma D5300?
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Odeslat příspěvekod Ganec 1. 9. 2015 19:22

D5300 nemá moiré, lebo testovací objektív nedokáže vykresliť 24 megapixelov.
(a má najväčšiu aberáciu, keďže na FF bol už použitý iný objektív)

Mimochodom, aj u Sony aj u Canonu sú v JPG (vlastne aj v RAW) vykreslené aj falošné vzory:
http://www.dpreview.com/reviews/image-c ... 3096967093
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VencaD 5. 9. 2015 19:57

Jak dlouho Vám startuje po zapnutí ? Mě to příjde jako věčnost, měl to vyřešit nový fw, ale moc se to nezměnilo. Napřed problikne živý náhled a pak nějakou dobu nabíhá ta hlavní obrazovka... :-l
Pro Gance : týká se A7, Olympus mě nezajímá :pozor
VencaD
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka