Sony A7/A7r - zkusenosti

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod pemar 21. 8. 2015 12:18

Pomalé nebo nespolehlivé?
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod pemar 30. 8. 2015 07:51

Díval jsem na to, protože tenhle snímač se má objevit i v Nikonech, na portrét a do horšího světla paráda. Čekám na více reálných snímků, abych viděl, jestli v tom podsvícení není čertovo kopýtko.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod qwerts 30. 8. 2015 08:59

Sony se ted docela podarilo dostat docela velke mase lidi do podvedomi, vsude se pise o tom jak je a7s skvela na vysoke iso a tedkom o a7rII jak ma skvely snimac, to mi prijde docela jako zaklad uspechu, protoze at dela kdo chce jak chce dobre fotaky, pokad se o nem nemluvi, nikdy se jich neproda moc. Ted jeste aby udelali nejakou rozumnou sadu f/1,8 skel za rozumny peniz a a7 a a7II se budou prodavat jak rohliky :D
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VencaD 30. 8. 2015 10:50

mno A7rII se isem na A7s již skoro dotáh, ve srovnatelné tiskové velikosti jsou rozdíly naprosto minimální :-) Myslím, že minimálně 28/2 a 55/1.8 jsou rozumná již teď :-) chtělo by to hlavně rozumný 85/1.8 za 1/2 ceny batise, naopak jsem četl, že Sony vydá 85/1.4 takže to opět nebude nic moc levného. Pochybuju, že vydá 35/1.8, pro mě to ohnisko není, ale některým toto sklo chybí, ale pochybuju, to by bylo již 4. sklo tohoto ohniska na tento systém a 3. vydané Sony. Co by to opravdu chtělo je slušný základní zoom, 24-70/4 je za ty peníze absolutně nezajímavé sklo, 28-70 je seťáček s mizernou obrazovou kvalitou mimo střed, někde se šušká o 24-70/2.8 ale jsetli to vydaj bude to pravděpodobně nesmyslně veliké a o ceně si také nedělám iluze, chtělo by to malý 24-70/4 za obdobnou cenu a s obdobnou kvalitou obrazu jako je Canon 24-70/4 IS. Mno a pak nějaký širší skla 24/1.8, 20/1.8, 16/2.8 a 14/2.8 k tomu nějaký standardní zoom 70-300 za poloviční cenu 70-200/4 a bylo by vystaráno :-)
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 30. 8. 2015 11:46

jo tak 28/2 je za dobrou cenu, ale 25tis za 55/1,8 je pro me zbytecne draha padesatka, bez ohledu na kvalitu. Ale tak furt je to FF svet a ceny jsou jinde no
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VencaD 30. 8. 2015 12:07

vzhledem k optickým kvalitám mi ta cena příjde naprosto o.k. clonit u ní musíš prakticky jen pro větší HO a když vezmeš v potaz, že to je AF zeiss, tak je cena opodstatněná. Jasně, že to člověk nemůže porovnávat s Nikonem 50/1.8 nebo dokonce Canonem 50/1.8 STM, ale to sklo je někde jinde.
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 30. 8. 2015 12:52

Dokonce ani se Sigmou :)
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod qwerts 30. 8. 2015 12:56

Jo to vim ze je opticky fajn, tak jsem to nemyslel, jako za ty prachy je urcite dobra, ale ze ja o zas tak dobry sklo nestojim :D tak bych prezil i s levnejsi variantou
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VencaD 30. 8. 2015 13:23

jo to je zatím nedostatek A7, v rámci pevných skel nabízí pouze špičku za špičkový peníze, jediná vyjímka je 28/2, což je velmi dobré sklo za slušný peníz, chybí hlavně něco jako Nikon 50/1.8g a 85/1.8g , ale zas je to poměrně mladý systém, dal bych tomu čas, i když u sony na to moc nesázím, ideální by bylo kdyby s něčím přišla třeba sigma, třeba s něčím jako je trojice pro APS-C nexe... Každopádně faktem je, že kombinace Batis 25/2, Sony 55/1.8, Batis 85/1.8 + A7rII bude obrazově těžko hledat konkurenci :-) akorát ta cena nějakých 190k :-l Osobně dávám přednost A7 + Sony 28/2 + Sony 55/1.8 + Samy 85/1.4 což mě vyšlo na nějakých 62k :-) + asi Samy 14/2.8 a Voigtlander 21/1.8
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qwerts 30. 8. 2015 13:36

Jsem koukal ze k 28/2 je i sirokouhla predsadka na 21mm, to by mohlo byt fajn :) i rybina
qwerts
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VencaD 30. 8. 2015 13:47

VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod feanoor 30. 8. 2015 13:48

VencaD
chtěl bych se zeptat na tu Sony 28/2.
Jak se ti jeví sférické zkreslení? Sony A7 to v jpg automaticky koriguje, ale v rawu se to prý projeví.
Vnímáš to nějak výrazněji nebo se nad tím dá mávnout rukou?
feanoor
Návštěvník

Odeslat příspěvekod VencaD 30. 8. 2015 14:03

no distorze toho skla není zas tak malá, ale dá se s tím žít a v pohodě s tím pracovat když je třeba, což je většinou jen u architektury :-)
VencaD
Návštěvník

Odeslat příspěvekod lukas_highenergy.cz 31. 8. 2015 09:16

No o Sony je sice teď hodně slyšet, ale to je jen díky tomu, že si asi uvědomují výhodu toho, že táhnou trh se snímači a mají šanci ty si naplánovat cyklus obměny skel tak, aby měli snímač jako první a profitovali z toho...

Každopádně o zbytku není slyšet skoro nic.

Sony/Zeiss 55/1.8 za 25t mi taky přijde uplně ok vzhledem k tomu, že je to opticky naprostá špička a jediná srovnatelná AF 50tka je Sigma Art za 21t a to je "druhovýroba". Canon nemá srovnatelného nic a to ani zdaleka. Z Nikonu netušim, ale vzhledem k povzdechům majitelů bych to taky nečekal.

Sony FE 28/2 za 12t mi přijde jako uplně neuvěřitelná cena - sice je to plasťák, ale opticky moc povedený (na architekturu neumim posoudit) a minimálně u Canonu nic za danou cenu srovnatelnýho není.

U obou skel a navíc ještě třeba u 35/2 (optický prý průměr, nemam ho a neplánuju) je naprosto zásadní výhoda, že Sony drží miniaturní rozměry a váhu tu optickou kvalitu je schopný udržet na 49mm filtrech (pro celou sérii).

Ale souhlas, že levnější 50/2 by určitě pomohla pro ty, co nevyžadují Zeisse. Přecejenom je to takové základní sklo po zoomu....

Co naopak považuju za průser je kvalita základních zoomů, tam to moc nedávají... 24-70/4 v super kvalitě a rozumných rozměrech by nemusela být špatná. 24-70/2.8 mi přijde už dost nelogický vzhledem ke kvalitě af a velikosti 24-70/2.8.

Jinak nepochybuju o tom, že to Sony nějak podělá a ne výsledku to zůstane jako okrajový systém. Z mého pohledu to až tak zásadní problém není - to co chci už nabízí (malý 28 + 50) a něco širšího už klidně snesu bez AF (18mm).

-- 31. 8. 2015 10:20 --

[quote="VencaDMno a pak nějaký širší skla 24/1.8, 20/1.8, 16/2.8 a 14/2.8[/quote]

Tak ta ohniska by se asi hodila, ale ty světelnosti mi přijdou uplně nesmyslný. To už můžu rovnou nasadit na zrcadlovku vzhledem k předpokládaným rozměrům a váze a ve výsledku to bude jedno, s těžší zrcadlovkou se to možná bude i líp držet...

Naopak bych uvítal něco co bude dávat k bezzrcátku smysl - 16/4 , 18/4 nebo třeba 21/4 apod. Prostě něco, co hodim do báglu na hory a budu profitovat z toho, že mam malý a lehký systém...

Jinak osobně bych něco širšího na ty hory bral, hlavně když se jedná o skály, kde prostě není možné si odejít dál (Dolomity). Říkal sem si, že něco jako 18/4 nebo 20/4 by bylo ideální. Ale zase na druhou stranu, takhle ohniska fotím stejně většinou na f8 a i na f4 se to dá zaostřit na MF.
lukas_highenergy.cz
Moderátor

Předchozí stránkaDalší stránka