Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod wikxzen 27. 5. 2025 14:57

Tak chatgpt tvrdí, že ten objektiv v X-Half by mohl pocházet či vycházet z Instax Square SQ10. Asi zase lovili ze šuplíků. :-)
Ohledně Huawei Pura 70 vs. světelnost v X-Half, na to jsem dostal od něj dlouhou přednášku a nebudu to tady svinčit.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 27. 5. 2025 15:39

No pokud by tohle byla pravda, tak potěškoště… Ty hybridní Instaxy jsou dělané na cca 5mpix malým senzorem, rozhodně ne na plnohodnotný 1inch skoro 20mpix :-( Akorát se obávám, že to klidně může být pravda, jen by to podtrhovalo ten názor o šetření…

EDIT - jedovatý dotaz: když tak toužíš po sebetrýznění, nebyla by návšteva BDSM salónu účinnější než se trýznit rozmluvami s ChatGPT? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 27. 5. 2025 18:10

Tak obvykle mé prompty jsou na grafické/sazečské/zlom věci. Když mám krizi, tak si nechám od něj i poradit ve věcech návrhů, jak to pojmout, co je trendy, co raději už ne atd., ale dopředu jej rovnou varuji, aby byl stručný. Někdy to ale sklouzne k šíleným balastům, to už je trochu sebemrskačství. Obvykle nápad příjde s nějakou větou či slovem, to se mi rozsvítí a chatgpt zavírám a jdu to dělat.
Ale nestydím se ani za to, že si od něj nechám vnuknout návrhy témat k focení. Je to sice jako z učebnice pro začínající fotografy I. stupně základní školy, ale snesu to. :-)

Podle mého názoru, a sám k tomu přispívám, se dostává X-Halfu pozornosti tam, kde to není až tak zapotřebí (nebo by nemělo být cíleno). Nejsem v bublině té tzv. Gen Z a nenavštěvuji místa, která jsou jimi využívána. Ale na diskusních forech tohoto formátu prakticky nejsou a v tradičních FB skupinách je jich jak šafránu. Dovedu si představit, že se k tomu vyjádří (krom ceny) pozitivně a třeba schytají v takovém zaprděném prostředí bídu.
Cenově to posunout mezi posledním Instaxem a slevněným X-M5, tak to mimojiné nevyvolá takovou účast v komentářích na DPreview pod článkem o X-Halfu, kde to za chvíli dosáhne tisícovky reakcí (ve srovnání s ostatními články mimořádné). A pak ta věc s nepochopením, komu to je určené.
Vnímat optikou někoho, kdo toto vyhledává a vlastně moc neřeší ty věci se světelností a dalšími technickými parametry, což je třeba typicky moje teta v důchodu s X-T20 a XC15-45 - ji nezajímá, že to je málo světelné, někdy neostré, jindy rozmazané - jen to chce hned dostat do mobilu/WhatsAppu/PC a sdílet s vrstevníky jejího věku, popř. s námi. A focení samo o sobě bere jako rekreaci a duševní očistu. Tetě se X-Half vzhledově líbí, ale ta cena je pro ni nepochopitelná.
Zvažovala X-T50, ale nakonec to nechá osudu, až třeba X-T20 "chcípne".
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 28. 5. 2025 09:57

Já teda zrovna o těch "cool trendech" mladých přehled mám dost nadstandardně a mám pro to pochopení, ale upřímně X-half mi úplně nesedí ani tam.
Frčí leccos, shodou okolností jsem sám včera prodal starý tradiční digikompakt, který fotografka chtěla pro dceru, která to bere jako cool :-) Analog údajně letos reálně má narůst na trojnásobek (info od prodejce, který je na to přímo zaměřen) - stejný trend... Dlužno dodat, že jde o trojnásobek z malého základu, takže to není až tak nereálné.

Jenže X-Half je takový podobný lehce nešťastný střed jako v analogu Pentax 17 - už to není zas tak symbolická cena, aby se to koupilo "jen tak", není to úplné retro, zároveň to ale nejsou ani přístroje pro náročnější. Ono to "nepochopení, komu je to určené" právě tak docela není nepochopení, zacílení je dost "rozmlžené" doopravdy.
Podle mne to s prodeji X-half bude přesně jako s Pentaxem 17 (byť logicky na vyšších číslech) - rychle se vyprodají první várky, ale pak to hodně ostře spadne a dlouhodobý zájem nebude nic moc.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 29. 5. 2025 11:40

Ritchie Roesch z Fuji X Weekly také přispěchal několika poznámkami - diskuse pod článkem není k zahození.
The Fujifilm X half Target Market — Why most get this wrong, and why it matters

[...]

Tak X-E5 bude mít stejný snímač jako mají X-T5, X-T50, X100VI atd. a představen společně s X-E5 bude nový "pancake" objektiv XF 23mm. Světelnost tipuju stejná jako u XF 27mm. Má se očekávat standard kit krabice X-E5 s XF 23mm.

EDIT: X-E5 údajně bude mít také IBIS.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Gabriel Noga 29. 5. 2025 18:32

X-Half, cca od 27. min.:
https://www.youtube.com/watch?v=m8SI59y3LGQ
podle slov vypadá příliš levně, Robinovi bylo asi z této hračky až zle..
Gabriel Noga
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 29. 5. 2025 21:11

Tak ak tá x-e5 bude mať aj stabilizáciu, tak to bude podľa mňa super mašinka. Som zvedavý na cenu, lebo ak bude dobrá, tak nahradí x-100 ľavou zadnou.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 30. 5. 2025 08:11

Myslím, že to bude podobné jako za X-T50 (stejný snímač, stabilizace, procesor...), třeba (doufaje) nepatrně nižší. Ale s ohledem k situaci na trzích bych počítal i s vyšší cenou.
Rumorsová záváděcí cena za X-Half krátce před tarify byla o nějakých 100-150 dolarů níž než nakonec ukázala realita - tento původní odhad měl Patrick z FR od tradičního seriozního zdroje, ale nepočítal s překotným vývojem v příštích týdnech a měsících.

Otázkou je, jestli Fujifilm zůstane u mustru X-E4 nebo i kvůli modulu IBIS bylo třeba rozměry X-E upravit a bude podobně silnější jako X-T50. S tím také možná bude souviset i změna designu, zaoblené tvary na X-T50 nemám zrovna moc rád. Představa "zakulaceného" X-E5 se mi zrovna moc nezamlouvá. Zaoblení hran u X-M5 je dle mého vkusu na hraně.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Noldo 30. 5. 2025 15:18

Škoda, že je X-Half viac hračka ako foťák. Myslím, že trh by mal záujem o baby x100 bez hladáčika na 1" a kľudne aj zoomom ako X10.

Som zvedavý na nový 23 pancake, dúfam teda v f2ku. Keď ju vedel Canon pre M mohlo by to dať aj Fuji. Zaujímavý tip na cestovanie sú aj f1.7 Air od viltroxu.

Na jeden folklórny event a portrétne fotenie som vymenil X-T3 s f1.2 viltroxami za Sony A7 IV s 35f1.4 a tamronom 70-180f2.8. Sony rozhodne skvelý foťák, ale nemyslím si, že by som si vďaka nej odniesol lepšie fotky. F1.2 na asp-c pre mňa naozaj ten systém ponula na úroveň FF. Na profi fotenie by som ale chcel komfort svetelných zoomov a spoľahlivého AF, čo mi príde, že nám na Fuji chýba.
Noldo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JardaB1 31. 5. 2025 06:58

Sigma 17-40mm F1.8 DC ART Specs Leaked – Internal Zoom and 535g Weight :
https://www.fujirumors.com/sigma-17-40m ... 5g-weight/
Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 31. 5. 2025 17:20

Podle nových dostupných dat na FR to vypadá s první ARTovou Sigmou 17~40/1.8 pro X-systém ve srovnání s Red Badge zoomy asi takto:

Obrázek

17. června bude její oficiální uvedení a v červenci nejspíše v prodeji.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Noldo 1. 6. 2025 12:09

Fíha, to vyzerá super! Ešte keby sa podaril remake 50-100 tak pecka. Aj keď pravdu povedať si nie som istý kam zapadá do môjho "workflow", keď nemám pocit, že ma pevné sklo limituje.
Noldo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 2. 6. 2025 09:47

Po letech vymodlený první ART, když s tím Fujifilm dlouho "nehýbe" a drží se při zemi s vlastními "jen" F2.8 zoomy a prozatím to nevypadá na něco nového ve střednědobém výhledu.
Když Fujifilm konečně popustil uzdu ne úplně rozumné politice proti jiným výrobcům objektivů pro X-systém, tak se Sigma přidala.
Ale zas měla i argument, že dokud nebude jistá návratnost investic a vývoje jejich skel pro X bajonet, tak uživatelé Fuji si můžou nechat zajít chuť.

Pozn.: V pol. roku 2024 gen. řed. Sigmy p. Yamaki v rozhovoru během jejich Open House v Burbanku už připustil i reálnou možnost investice a vývoje prvních objektivů i pro GFX systém, tzn. ne pouze úprava stávajích FF objektivů pro G-mount, ale nová výroba pro 44x33mm. Pokud už se tak neděje.
“We Need to Make Really Good Lenses for Fujifilm GFX to Become the Master of Optics”

Ačkoliv i ta úprava by asi stačila - výstupy Sigma ART skel se smart adaptéry na GFX jsou i tak hodně dobré - např. FF 50mm F1.4 či FF 135mm F1.8.

[...]

Klasické testy s ukázkami GFX 100RF na ePHOTOzine a Photography Blog
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 8. 6. 2025 19:57

Úplně blbě ta sestava X-E5 s novým XF 23mm F2.8 R WR nevypadá... ...First Leaked Image...

Obrázek
Obrázek

...

K té Sigmě už také unikly obrázky i popis.
Sigma 17-40mmF1.8 Full Specs and Images

Obrázek
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 8. 6. 2025 20:04

Hm, až na tu velikost ... pravda, původní 18-35 taky nebyl žádný drobeček a přesto jsem ji nosil. Nová 23ka vypadá dobře. Jen tedy nejsem úplně OK se světelností. F2 by určitě vypadalo mnohem líp.
noxx_cz
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka