Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod foto1977 28. 10. 2023 16:23

Ahoj, myslíte, že nástupce X-T30(II) bude již mít IBIS? Pokud tedy bude tato řada pokračovat?
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 28. 10. 2023 18:30

Pokud se Fujifilmu podařilo vyvinout novou menši konstrukci pro stabilizaci snímače v X-T40 a přitom zachovat původní velikost jeho šasi, co se od X-T10 prakticky nemění, tak to bude pozitivní.
Jinak se také může stát, že tloušťka šasi X-T40 (pokud X-T40 vůbec bude, nikdo neví) bude podobná jako např. u X-S10/20 (bez gripu).

X-T X-S X-TxO.jpg

Otázkou je, jestli do případného X-T40 hodlají dát i novou baterii, pokud ano, tak X-T40 zcela určitě se zvětší...

.
.
.

Čím dál lepší... prozatím v JAPu.
Fujifilm Digital Camera Sales Suspension Notice and Fujifilm Japan Apology
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 29. 10. 2023 09:49

tomashr píše:Druhá věc je ale to, že to mobily hodně slušně dohánějí masivním postprocesem založeným na nafocení více (někdy až desítek) fotek, které se kombinují. A tím vzniká třeba to velmi slušné DR u fotek ve dne, to ani není žádná divočina, je to v podstatě úplně to samé, jako běžně užívají i "pořádní fotografové" ve formě bracketingu více snímku, jen to zde vzniká transparentně okamžitě po stisku spouště. Jinou formou kombinace a průměrování vzniká oblíbený night mode a lze pokračovat...

Podle mého názoru právě ten masivní PP je větší problém než nedokonalá kresba. A ten odkaz na bracketing je celkem přiléhavý, bracketing a HDR je víceméně už kreativní fotografie, HDR je totiž dosti matoucí název. Navozuje domněnku, že výsledná fotka zachycuje scénu s vysokým dynamickým rozsahem, ve skutečnosti ovšem skládáním různých expozic mění scénu s vysokým DR na scénu s nízkým DR.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 29. 10. 2023 10:30

wikxzen: díky za tvůj pohled, ale jak to že Olympus do svých malých těl ten IBIS nacpe? To je takový rozdíl v místě pro ten drobet větší čip?
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 29. 10. 2023 11:45

Houghs: to uz michas dohromady ne uplne souvisejici, to co popisujes zalezi na naslednem tone-mappingu a zrovna mobilni telefony v tomhle agresivni nebyvaji. Idealni HDR ani nepoznas na nasledne fotce.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 29. 10. 2023 13:14

foto1977 - Olympus je narozdíl od Fujifilmu v zavedení třeba pětiosého IBISu asi plus mínus s desetiletým náskokem, ne-li více. A tuším, že v té době, co se IBIS stal standartem u Olympusu, tak Fujifilm svůj systém X teprve rozjížděl se svými prvními APS-C modely. První Fuji X fotoaparát vybavený IBIS byl až model X-H1 v průběhu 2018. Pamatuju si, jak Fuji reps předváděli první vyvinutý IBIS systém v nákresech, resp. jak velký je jejich první IBIS modul a kolik reálně zabírá místa v těle X-H1.
Ale postupně se IBIS moduly každým novým modelem zmenšují.
.
.
.

Tak další GF objektiv k seznámení se mi dostal díky bazaru do ruky. Ekvivalent v 35mm klasické "padesátky". První postřehy docela pozitivní. Ostří to rychleji než jsem čekal, ale pocitově hůře než u GF 45/2.8. V tomto ohledu GF 50/3.5 je hned na první dobrou nejsvižnější. I díky LM typu ostřícího pohonu.
Tady mám trochu déjà vu z sestavy X-Pro2 s původním XF 35mm f/1.4 a fungováním takové sestavy se všemi klady i zápory.
Trochu nervózní jsem z konstrukčního řešení předního opt. členu, který se při zaostřování pohybuje externě z tubusu ven a zpět dle vzdálenosti zaostření. Jako řešení zachování kompaktnosti objektivu asi pochopitelné, ale stejně bych byl radši, kdyby GF 63mm byl zapouzdřen zcela.
Na 50R těle ale pořád docela dobře vyvážená sestava i bez nutnosti přídavného gripu. Stále ještě snesitelných 1180 g i s baterií.
Obrazově ale paráda. Vše ostré s pěkným kontrastem už od f2.8. Rozostření pozadí možná trochu nervóznější oproti GF 50/3.5, záleží na pozadí. Ale jinak celkově vzato ještě stále sympatický objektiv se kterým se dá v pohodě pracovat bez nějakých zásadních výhrad v rámci systému.
GF 63mm F2.8 R WR.jpg
Fujinon GF 63mm F2.8 R WR
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod foto1977 29. 10. 2023 14:49

wikxzen: to s tím vývojem IBIS u OLY má logiku, nějak jsem to podcenil. Každopádně X-T40 se stejnými parametry jako má X-S20 by byla super, ale pokud by se muselo zvětšit tělo, tak už to postrádá smysl, tam už existuje X-T5...
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod houghs 29. 10. 2023 18:25

milann88 píše:Houghs: to uz michas dohromady ne uplne souvisejici, to co popisujes zalezi na naslednem tone-mappingu a zrovna mobilni telefony v tomhle agresivni nebyvaji. Idealni HDR ani nepoznas na nasledne fotce.

Podle mě to spolu souvisí, následný tone mapping je odlišný od skládané expozice než z jednotlivého snímku. Skládaná expozice ti právě nechává rozsah barev a jasů tam, kde je u jednoho snímku nemůžeš (v krajních polohách histogramu) mít. Pak v následném PP vyskočí saturované barvy a výrazný kontrast. Jestli to poznám či ne, je jiná věc. Možná ano, možná ne. Syntetický diamant také nepoznáš od pravého. Pokud snímek dám na webovou galerii, tak to asi moc lidí to nepozná ale pokud jsem tu fotku dělal sám pro sebe s cílem uchovat jakousi informační hodnotu, pak to poznám vždy a bude to pro mě fake.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 29. 10. 2023 18:55

Tak bavíme se o mobilu, ne o highend kvalitě. A fakt je, že to skládání HDR umí mobily v mezích možností opravdu dobře, ono to nejede jako úplně tupé skládání celých fotek, reálně to víceméně kombinuje s lokálními expozicemi a tak. Ani night mode nevypadá blbě, tam je spíš problém s pohybujícími se věcmi a úplně to možnost jít na vyšší ISO přímo nenahradí. Ale leckdy to smysl má také.
"Fake" jsou spíš věci typu portrait mode na rozostření pozadí a tak. To sice funguje dnes už velmi slušně, ale jednak občas je výstup "divný" (ne vždy!) a za druhé tady už i trochu blbý pocit mám. Ale asi toho bude jen přibývat a poroste i kvalita...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 30. 10. 2023 00:31

foto1977 píše:...Každopádně X-T40 se stejnými parametry jako má X-S20 by byla super, ale pokud by se muselo zvětšit tělo...

Nepatrné zvětšení by moc nevadilo - pořád je v pohodě přípustné cokoliv maximálně do mustru X-S20, když se odmyslí jeho vystouplý grip. Byla by škoda, kdyby neměli lidi menší levnější alternativu namísto X-T.
X-H řada má variantu X-S. X-Pro řada měla X-E pro změnu atp.
Aby X-T40 měl společné zásadní vlastnosti s X-S20 (např. IBIS, výkon, větší nároky na nový AF, graf. engine atd.), tak je dle mého nový typ o něco větší baterie prostě nutnost.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod houghs 30. 10. 2023 09:39

tomashr píše:"Fake" jsou spíš věci typu portrait mode na rozostření pozadí a tak. To sice funguje dnes už velmi slušně, ale jednak občas je výstup "divný" (ne vždy!) a za druhé tady už i trochu blbý pocit mám. Ale asi toho bude jen přibývat a poroste i kvalita...

Ano kvalita poroste. Tyto snímky budou stále dokonalejší. A stejně tak deepfake foto a video. A tady vidím to omezení v mobilech, které využívají technologii velmi podobnou jako AI, skládají snímky. Jak bude možné u takto vytvořených fotek ověřit jejich autenticitu? U klasického foťáku mám RAW, ale tady? Toto si myslím, že bude do budoucna hlavní kritické místo a ne technická kvalita snímku. Ta paradoxně může být vyšší než z toho nejdokonalejšího foťáku.
houghs
Návštěvník

Odeslat příspěvekod LoboC 1. 11. 2023 12:19

Dnešní, Fuji X-S20+70-300, (stáhnout, jinak není ostrá)
Obrázek
LoboC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Davidof 1. 11. 2023 12:43

To je hezké, a ty barvičky tomu sluší
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod wikxzen 3. 11. 2023 17:00

KASYAPA: "Enjoying perspective - SIGMA Contemporary 10-18mm F2.8 DC DN X-Mount"

Tady další stručná "polemika" nad tím, jak to Fujifilm "dělá blbě".
Fujifilm GFX50S II Discontinued and Fujifilm’s Biggest GFX Error Exposed

Obrázek

.
.
.

Srovnání Reala Ace sooc jpg z GFX 100 II oproti vlastní Lightroom verzi výstupu A. Griffinem.
Prý budou následovat další články na téma 100 II a vše okolo.

Alik Griffin - REALA ACE – The Best Film Simulator so far

Mimochodem, moc pěkné výstupy se skly Contax645 Zeiss Distagon 45mm F2.8 a Zeiss Planar 80mm F2 (s Kipon 645 to GFX Focal Reducer).
Předpokládám, že jen v manuálním režimu (ty 645 skla mají AF, ale nezmiňuje se o tom). Pro AF s GFX tělem by musel použít třeba Fringer 645-GFX II. Např.:

wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 7. 11. 2023 10:26

Aktualizoval jsem nějaké inzeráty - vše pro bajonet Fuji X - kdyžtak pošta.
I. Kipon Iberit 24, 35, 50, 75... | II. Primoplan 75 f1.9 II... | III. Lydith 30 f3.5 II...
wikxzen
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka