Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod dadajax 29. 11. 2016 19:16

Jo, já věděl do čeho jdu, už jsem ho před pár lety testoval, tak vím co dokáže vykreslit a jak se s nim fotí. Jediné co mě mrzí je, že ho využiju minimálně :(
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metatron 30. 11. 2016 07:04

Chalani čo máte skusenosti.. aký veľký prúser je X-E1 ? pretože su tela zohnatelene za dobre ceny ako pozeram.. s najaovsím firmwarom ? :) By som sa obdaroval na vianoce... možno.
metatron
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 30. 11. 2016 10:58

Dadajax: to se divím, že ti nestačil 50 230, když ho používáš jen minimálně. Opticky je na tom dost podobně, sice horší světelnost, ale je i o dost lehčí.

Na denní občasné cvakání to bohatě stačí. V šeru by jsi stejně musel sáhnout po 50 140, to moc nezachrání ani 3.5 - 4.8 :)
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 30. 11. 2016 12:13

metatron: s X-E1 zkušenosti nemám, ale podle toho co jsem četl bych do toho nešel...spíše si připlať pár peněz navíc za X-E2, s tím se dá už plnohodnotně fotit bez větších omezení (pokud neplánuješ fotit pohyb s AF-C). Lepší hledáček a fázové ostření jsou hodně silné argumenty :) X-E1 bych bral maximálně jen tam, kde je rychlost ostření úplně nedůležitý parametr (architektura, krajina atd.).

Titan_66: 50-230mm má už hodně špatnou světelnost a je to levný plasťák. Už s 55-200mm je ostření v interiéru nespolehlivé, s horší světelností bych byl v háji...
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 30. 11. 2016 14:03

V pondělí jsem byl fotit koncert, normálně takové akce nefotím, ale překvapilo mě jaká je to s Fuji pohoda :) Bodové měření expozice, kombinace 23mm a 56mm a většina fotek z foťáku vypadla tak, že na ně nebylo potřeba sahat :) Jediné co jsem řešil bylo retušování několika zaseklých pixelů :(

Obrázek
https://www.facebook.com/pg/nogoldavid/ ... 2901105025
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 30. 11. 2016 14:47

metatron, na statický věci je X-E1 v pohodě. Fotil jsem s ním 2,5 roku jako se záložním foťákem, foťákem na kolo, do společnosti a kdekoli jsem nechtěl být za exota s velkým. Mám k němu jen 18-55. Rychlejší děje ti nejspíš utečou kvůli AF, jak bylo řečeno. Chybí face detection, takže budeš honit AF body, což u novějších Fujin nemusíš. Obrazová kvalita je stejná jako u ostatních Fuji, hledáček nemá extra rozlišení, ale dá se, někomu může chybět fce time-laps, novější barvy např classic chrome. ...Na nenásilný focení budeš spokojený. Jako hlavní foťák ale raději ne. Sice už mám X-T10, který je celkově pohotovější a na focení lidí lepší, ale X-E1 se mi zatím nechce dávat pryč. Asi mu pořídím nějaké levnější malé sklíčko - 23 nebo 35 a hodím si přes každý rameno jeden foťák :-)
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Allien driver 30. 11. 2016 15:24

Dolgor :pozor , pozor na závislosť ;-]
tak ty takto? x-t10? tiše závidím :hm
Allien driver
Návštěvník

Odeslat příspěvekod metatron 30. 11. 2016 17:21

diky chlapi. to som len videl x-e1 s 18-55 za nejakych 450 eur,tak sa vo mne prebudil nakupny maniak. Ale radsej kupim na sonku sigmu 30/1.4 a bude pokoj ;)
metatron
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 30. 11. 2016 20:32

No mně přijde, že na takové pomalejší pohyby to x-t10 zvládá v pohodě, ale rychlejší věci, třeba sport to ještě nedává. Nejpřesnější a nejrychlejší mi přijde AF-S Single Point. AF-C mi přijde víc nespolehlivé, ostří si občas kam chce a je pomaleji reaguje. Třeba když zkouším fotit pohyb lidí, tak s AF-S pohoda. Ale třeba když skákaly děti na ulici po bublinách, tak se mi to zaostřilo kolikrát do pozadí. Tak buď to jsem to blbě nastavil, AF nestíhalo, nebo bylo nepřesné :) Ať už to bylo AF-S nebo AF-C.

To už možná spíš ta novější řada x-trans III by sport mohla zvládat. Alespoň je to na těch různých nezávislých testech. Na AF D500 to asi mít podle mě nebude, ale líbí se mi jak na tom Fuji zamakalo a dělá pokroky.

Jít do města s 60 a xe-1, to by byl asi killer :D

Nedovedu si představit, jak ostří x-e1 pokud je znatelně pomalejší než x-trans II.

Docela by mě zajímalo jestli by se dalo to AF z x-trans II porovnat s nějakým starším Nikonem, respektive třeba s tím AF modulem MULTI-CAM 1000. Jak zvládá pohyby D3300 ?

-- 30. 11. 2016 21:36 --

Dadajax: Tak levný a plastový je. Taky je ale o 200g lehčí, nový se dá koupit za 4000, na občasné focení ve dne podle mě ideál. Vyšší světelnost kompenzuješ přes ISO, když už je ho potřeba zvedat.

Zkoušel jsi ho někdy ve dne ?
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 1. 12. 2016 14:30

Titan_66: ve dne je v pohodě, v šeru naprd. Budu s tím hodně fotit v ateliéru a interiérech. Potřebuju něco co bude spolehlivě ostřit. U X-E2 je to v šeru problém i u 55-200mm, nezaostří to vždy správně. U X-T2 to bude lepší.

Obrázek
Včera jsem zase cvakal v hospodě, ISO 4000.

Obrázek

A pak jsme se přesunuli ven k vánočnímu stromu, tady bylo světla dost (ISO 1000).

Ještě že beru sebou večer ten foťák. Alespoň to vypadá že jdu tvořit a ne jen pít :D
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Petr Luňák 1. 12. 2016 14:41

Máš tam úplně zlé vyvážení bílé, hej :)
Petr Luňák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Allien driver 1. 12. 2016 14:55

bíle, nebo alkoholu? :D
Allien driver
Návštěvník

Odeslat příspěvekod smikoto 1. 12. 2016 19:19

Dadajax souhlas s PL tys přece nechtěl aby tam bylo žárovkové žluté světlo a nechtěl a nechtěl a nechtěl. Správně si to měl mít přece modré tak co blbneš :-)
smikoto
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 1. 12. 2016 20:22

Asi jsem se s tím kapátkem ukliknul trochu vedle :( :D
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 2. 12. 2016 20:57

Obrázek
Venku pořád tma, jsem tenhle týden fotil v podstatě jen po hospodách :)
dadajax
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka