Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Titan_66 4. 4. 2016 11:27

Co jsem zkoušel všechny režimy tak:

Na statičtější věci používám AF-S Single Point. Poměr přesnost/rychlost mi to přijde nejlepší. Ale jakmile se něco vyloženě pohybuje, tak už raději AF-C.

Na pohybující věci/lidi mi nejvíc vyhovuje AF-C Zone 5x3. (U 5x5 už není PDAF)

Wide tracking je sice taky zajímavej, ale není kontrola nad tím kam ostřím :)

PRE-AF je trochu matoucí když to koupíš, neustále to zaostřuje. Někdy to zkusím v praxi, jestli to pomáhá urychlit ostření.

S 23/1.4 problém v horších světelných podmínkách opravdu není, tam si fakt nemůžu stěžovat.

Ale ani s 18 55 to neni zlý, díky stabilizaci se taky dá vyfotit z ruky ostrej snímek když není úplná tma jak v pytli.

Škoda, že Fuji zatím neudělalo nějakou levnější variantu 56ky. 23 f2 se chystá, ale u 56ky to je otázka.

Je to každopádně o zvyku. Taky jsem si chvíli zvykal z D5300, ale teď už mi to ani nepřijde.
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JSP070 4. 4. 2016 11:52

T-Lama píše:Můžeme se jen zamyslet nad tím, proč by někdo používal jednu kartu ve více foťácích, aniž by mezitím fotky mazal...

No lebo som urobil pár cvakov s jedným fotoaparátom a potom s druhým a chcel som to mať na jednej karte.
Ono aké sú na to dôvody je fuk. Podstatné je, ako sa správa pri číslovaní.
A Fuji nemá počítadlo cvakov závierky, s tým asi súvisí ten problém.
JSP070
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 4. 4. 2016 12:05

Titan_66: levnější verze 56mm je 60mm f2.4, která je krásně malá, ale na plně otevřenou clonu bych řekl že ostřejší než 56mm. A taky má subjektivně příjemnější bokeh.
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 4. 4. 2016 12:05

No anemělo by to cpát do jednoho adresáře na FUJIně a do druhého na NIkonu?

Jinak zajímavý, jestli FUJI neumí sekvenční číslování. To se může vymstít. Ale je to divný.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod Titan_66 4. 4. 2016 12:38

dadajax píše:Titan_66: levnější verze 56mm je 60mm f2.4, která je krásně malá, ale na plně otevřenou clonu bych řekl že ostřejší než 56mm. A taky má subjektivně příjemnější bokeh.

Jo 60ka mě hodně láká, je fakt malá a lehká. Váží půlku co 56ka.

Na ebay se dá pořídit za 8000 nová. Ale zase je to risk no. U nás stojí kolem 15-16. Což je mega rozdíl i po započtení cla/DPH.

Docela by bylo zajímavý porovnání 60ky a 56ky s aktuálním FW.

Tady je to ještě před FW4.

http://www.fujivsfuji.com/60mm-f2pt4-vs-56mm-f1pt2/

To skoro svádí k otázce, proč jí teda nemáš místo 56ky ? Mohl jsi ušetřit 10 litrů :)
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JSP070 4. 4. 2016 12:41

Lotrandor píše:No anemělo by to cpát do jednoho adresáře na FUJIně a do druhého na NIkonu?

Jinak zajímavý, jestli FUJI neumí sekvenční číslování. To se může vymstít. Ale je to divný.

Ono si to vytvorí vlastný adresár. Ale začne číslovať podľa toho, aké najvyššie číslo nájde na karte.
Našiel som diskusie, kde ľudia vracali Amazonu aj iným predajniam fotoaparáty, že nie sú nové. A tam to niekto vysvetlil, prečo im nepočíta od 0. Teraz som si na to spomenul.
Myslím, že z Fuji iba X100T cvaky závierky ráta, ale tiež nejako divne.
U Fuji sa nijako nedá dopátrať koľko má nacvakané.
Samotné sekvenčné číslovanie funguje. Keď sformátujem kartu, tak pokračuje tam kde skončil. Akurát sa takýmto spôsobom popletie.
JSP070
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Lotrandor 4. 4. 2016 12:53

to jsou holt ty věci mezi nebem a zemí.
Lotrandor
Moderátor

Odeslat příspěvekod dadajax 4. 4. 2016 13:05

Titan_66: kdybych se focením neživil, šel bych do té šedesátky, je skvělá. Takhle si rád připlatím těch 10 tisíc za možnost fotit na f/1,2, ty peníze se rychle vrátí. Navíc jsem to tenkrát vychytal s výhodnou cashback akcí, takže to nebyla taková hrůza.
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod blacksquare 4. 4. 2016 23:26

Titan_66: 60ku jsem pro přítelkyni kupoval před měsícem za 299,- euro novou na ebay.de
Přišlo to z Anglie do týdne, nerozbalené, nemůžu si stěžovat :)
blacksquare
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 5. 4. 2016 10:10

blacksquare: a na jakém těle ji používá ?

To bylo asi tohle viď ?

http://www.ebay.de/itm/Fuji-Fujifilm-Fu ... SwuTxWAUyF
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Allien driver 5. 4. 2016 11:00

rýchlosť AF nebude problém?
Allien driver
Návštěvník

Odeslat příspěvekod blacksquare 6. 4. 2016 15:02

[quote="Titan_66"]blacksquare: a na jakém těle ji používá ?

To bylo asi tohle viď ?

http://www.ebay.de/itm/Fuji-Fujifilm-Fu ... SwuTxWAUyF[/quote

Byl to tenhle:
http://www.ebay.de/itm/NEU-FUJIFILM-FUJINON-LENS-XF-60mm-F2-4-MACRO-R-LENS-/151634517760?hash=item234e1f1f00:g:jCEAAOSwrklVGL7r

Ale neposílá do čech, což mne nevadilo, protože používám službu mailboxde.cz
Zřídil jsem si to kvůli amazonu a ebayi, kde je občas problém domluvit poslání do čech.
Do německa je to skoro vždy OK a odtud mi to přiveze geis do druhýho dne.

Používá to na X-E1, hlavně na makro, kde se občas projeví pomalejší autofocus, když je objektiv zaostřený na nekonečno a najednou má ostřit na 20cm, tak trvá, než projede celý rozsah.
Když jsem si to půjčil já a zkoušel ostřit na normální vzdálenosti, tak i na X-E1 s tím nebyl zásadní problém.
blacksquare
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JSP070 6. 4. 2016 17:40

Co znamena v "Preview exp./wb in manual mode" volba wb? Mam EN manual a nespomina sa to tam.
A preco sa to vola "in manual mode", ked to funguje aj v priorite clony etc?
JSP070
Návštěvník

Odeslat příspěvekod dadajax 6. 4. 2016 17:52

JSP070: tady je dodatek k manuálu k funkcím přidaným v nových fw: http://www.fujifilm.com/support/digital ... ru_zhs.pdf

Jinak teda netuším jak je tam to s tím WB, u x-e2 tam ta možnost není. Každopádně o "Preview exposure in manual mode" ovlivňuje jen manuální režim. Když je to zaplé, tak to ukazuje živý náhled toho jak bude scéna vypadat s danými expozičními údaji. Což při focení v ateliéru s blesky znamená, že v hledáčku nic nevidíš. Po vypnutí tehle funkce se v manuálním režimu zobrazuje v hledáčku pořád stejně světlý obraz nehledě na zvolené expoziční údaje.
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod JSP070 6. 4. 2016 18:54

Jj. Funguje to iba na manual. Mal som manualny rezim, lebo fotoaparat v A rezima dava cas 1/30s.
Inac ten cas zavisi od objektivu. S 55-200 nastavuje 1/56s a 1/125s.
Zistil som, ze ten rezim WB sposobuje, ze v hladaciku nie je tma a zobrazuje sa spravne WB.
V rezime OFF nezobrazuje vyvazenej bielej podla nastavenia fotaku.
JSP070
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka