Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod milann88 27. 7. 2024 14:38

XT2 mám taky rád, ale v praxi už s XT4 cítím, že se mi foti lépe. Fotím s tím asi podobná témata jako ty, ale ten AF pociťují i na statických objektech, třeba na 27mm ostření s XT2 nebylo stoprocentní ani na statické objekty, s XT4 už ano. Jsou to rozdíly, které vidím při 1:1, ale je to jeden z důvodů, proč bych už XT2 nechtěl. IBIS beru jako musthave, nikdy jsem se netajil tím, že nejsem velký fanoušek snímačů pod 35mm, ale právě IBIS na témata, která fotím, ten rozdíl aspoň lehce posunuje a na Fuji mám tu hranici, kde bych chtěl držet ISO pro statické motivy, docela nízko.

Displej XT4 pro mě taky čistě na focení smysl nedává, ale manipuluju s tím minimálně, takže ok. Nic to ale nemění na tom, že XT4 beru jako foťák na chvíli a až mě cvrnkne do nosu nějaká XT5, tak budu měnit. To je pro mě vážně super lehký foťák, třeba i vedle GFX nebo nějakého FF s velkými skly.

Mimochodem momentálně jsem se ustalil na sestavě 18 1.4, 27 2.8, 33 1.4, 56 1.2 WR a zoom 16-50 2.8-4.8. Přičemž chci přidat 14 2.8 a 90 2. Příjemně mě překvapila 18 1.4, celkově povedené sklo s atraktivním obrazem, negativně mě překvapila 56 1.2 WR, ostření je velká bída.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ADO.19 27. 7. 2024 20:37

S objektívom XF 16-50mm je to každého osobná vec či ho kúpi, alebo nie, ale nie je to až také terno, ako nás presviedča marketing Fuji. Preto som upozornil na jeho svetelnosť - tmavosť, lebo sa to zatiaľ nikde nespomína.

Objektív XF 18mm 1,4 je aj môj obľúbený prechádzkový objektív, ale hlavne je používaný v interiéry. Môžem potvrdiť obrázky čo z neho lezú mám rád, v strede rámu sú "výborné" a preto dobre separuje objekty, stále zachováva kontrast a tiež ho mám rád pre dobrú manipuláciu s ním. Dá sa použiť na skoro čokoľvek., Vyskúšajte ho zo simuláciou Acros.

Objektív XF 33mm 1,4 je naopak pre mňa obrazovo taký nemastný - neslaný, neviem snímkam z noho prísť na chuť. Nie že by bol zlý, je ostrý dosť, ale je taký dáky chladný, neosobný.

Nový objektív XF 56mm 1,4 mkII som nekúpil, práve preto, že ostrenie sa síce zlepšilo oproti starej verzii mkI, ale stále to nie je veľká sláva, lebo ostriaci motor musí tlačiť ťažkú optickú zostavu.
Objektív Sigma 56 mm f/1,4 DC DN Contemporary mi príde vhodnejšia voľba, má rýchlejšie ostrenie, je "skoro" rovnako ostrá, ale je o 1,5x ľahšia a je o 2,5x lacnejšia ako Fuji.
ADO.19
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 30. 7. 2024 21:26

Ahoj asi se to tu již několikrát řešilo, ale zeptám se uživatelů především řady X-T3(30):
- fotíte na el. závěrku nebo jen na mechanickou?
Já doposud fotil jen na mechanickou, ale napadlo mě, že možná už s el. závěrkou nejsou u této generace snímačů problémy jako byly u MILC před cca 5-6 lety.
V mém případě jde o X-T30...
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 31. 7. 2024 09:55

Nejlepší je si to prostě vyzkoušet v různých situacích.

Mám trvale kombinaci MS+ES (EFCS režim na X-Pro2 nemám, ale ten bych měl jako defaultní). Do režimu ES se fotoaparát přepne s rychlostí závěrky někde za asi 1/8000, což se může stát za jasného dne se světelným objektivem na plnou díru docela snadno. Třeba si obecně pohlídat, cokoliv v pohybu bude deformované (auta, letadla, vrtule, stromy za větru... atd.). Tím spíše pro snížení SS nasadit základní slabší ND filtr, když je po ruce.

Samostatný režim ES pro případy, kdy opravdu musíš být zticha (tiché projevy, neozvučený akustický koncert, mluvené slovo, zkoušky v poslechových místnostech...), ale pozor na umělá světla uvnitř. Za takových podmínek pomůže si pohlídat nastavení času závěrky (např. 1/50-60), ale to pro focení eventů, kde je pohyb může být problém. Dostatečné denní světlo z oken je ideální scénář.
ES ovlivní i rozostření - bokeh, to poznají znalci a pixelpípři při srovnání snímků s MS vs. ES. :-)
ES ideální pro klasiku jako dlouhé expozice na stativu u statických scén, ať už venku nebo uvnitř. MS režim za takových podmínek způsobuje nežadoucí vibrace, může se projevit na výstupu. Atp.

Prostě to otestuj, co zrovna máš po ruce.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod foto1977 31. 7. 2024 10:04

wikxzen: díky za příspěvek.
Právě jsem včera večer zkoušel fotit statickou scénu v místnosti s LED osvětlením a při čase cca 1/10 z ruky na 35mm(APS-C) a přišlo mi, že ta mechanická mi vždy trochu roztřese snímek. U ES jsem to poté zkoušel stejně a fotky byly Ok. Hledal jsem na nich hyby a nic nenašel.
Tak mě napadlo, jestli u snímačů generace X-T3(30) už to není nějak vychytané...
Fotil jsem s X-T30 + XF18-55 se zapnutou stabilizací...
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 31. 7. 2024 10:59

ES by neměla mít vliv na bokeh. Týká se to spíš EFCS a rychlých časů cca od 1/500 s a kratších.

Nevím přesně, jak to má Fuji X-T30, ale u některých foťáků ES znamená nižší bitovou hloubku nebo jiné kompromisy v obrazové kvalitě. EFCS by měla být bez kompromisů (až na ten bokeh) a za mě je to bezpečný režim na krajinky ze stativu, protože k roztřesení závěrkou dochází až na konci expozice. Mechanickou používám na ty případy s bokehem = malá HO a rychlé časy.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 31. 7. 2024 11:09

U plně elektronické je u hodně přístrojů malér při pohybu s deformacemi (rolling shutter), to je limit vlastně u všech s výjimkou rychlých stacked snímačů.
Odlišnosti v DR (třeba kvůli bitrate) se občas najdou, ale není to zdaleka tak časté a navíc to nebývá moc fatální rozdíl (zase mohou být výjimky). Dále nemusí fungovat s blesky - to je u každého přístroje jinak.
Výhoda jasná - ticho a absolutní vyloučení rozklepání.

EFCS mrví bokeh (ale zase to není zdaleka vždy stejně výrazné) a popravdě hlučnost se moc neliší, v tomto je to zbytečné. Teoreticky jak píše dolgor menší rozklepání (až na konci, což už nemusí vůbec vadit), ale třeba při sekvenci tahle výhoda zase dost zmizí. Já popravdě u mých přístrojů tuhle volbu dost ignoruji, situací, kdy by byla jasným kladem, není zas tak moc, to už raději plně mechanickou.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 31. 7. 2024 11:53

Já rád šetřím závěrku, takže když to jde, používám ES nebo EFCS. Mechanickou jen, když je to nutné.

-- 31. 7. 2024 12:59 --

..Jinak X-T30 nemá úplně pomalý senzor, cca 1/41 s (24 ms), takže ES bude často napohodu, jestli tam není omezení v DR nebo šumu, což asi řeknou recenze třeba na dpreview.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 31. 7. 2024 12:06

A čím podle tebe šetříš závěrku při použití EFCS? Tam se to hýbe taky, dokonce jsem někde narazil na názor, že to může závěrce spíš škodit tím, že máš u každé lamely jiné opotřebení...

U ES je to jasné, ta závěrku šetří bez diskuse, ale EFCS je taky mechanická, jen se jí aktivuje jen půlka.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 31. 7. 2024 12:14

Jup, zaměnil jsem výraz ES za EFCS (ten vliv na bokeh).

U GFX 50R mám defaultně EFCS (obecné doporučení z diskusního fora na DPreview - Medium Format Talk). Stejně v naprosté většině případů nefotím s časy kratšími než 1/500.
Nedalo mi to a mrknul na toto u Jima Kassona: Fuji GFX EFCS and electronic shutter effect on bokeh ... a můžu dál klidně spát. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 5. 9. 2024 10:57

Fujifilm X-Pro4 (X-Pro5?) Coming with Improved Hybrid Viewfinder (and What I Hope it Will be)

Řekl bych, že asi první šuškanda (pokud je Patrikův zdroj důvěryhodný), která dává naději X-Pro řadě, resp. nástupnickému modelu po X-Pro3 (od jeho vydání uběhly už čtyři roky).
Čili nešušká se o tom, zda X-Pro řada vůbec ještě bude, ale co se dá v novém X-Pro očekávat. To už je slibné.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod HonzaKr. 9. 9. 2024 16:11

Může mi prosím někdo ze zkušenějších poradit, jak mám na Fujifilm X100VI nastavit sekv. snímání? Nastavím autofokus na C (na boku vlevo), zvolím režim ostření, vyberu vlastní nastavení autofokusu, ale kde zvolím tu sekvenci?? Díky.
HonzaKr.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod wikxzen 10. 9. 2024 19:00

Tak asi přes tlačítko Drive/Delete a zvolit jednu ze dvou možností High vs. Low (Burst mode, resp. continuous shooting) a tam si nastavit fps?
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod HonzaKr. 11. 9. 2024 19:50

Paráda. Tak pod tímto tlačítkem mě to nenapadlo hledat :-) Používám ho jen pro selektivní mazání snímků. Lze z nabídky Drive vložit nějakou položku do Q Menu? Mně to Fuji menu přijde nějaké neintuitivní, nepřívětivé, pokud ho mohu srovnat s menu Olympusím či na přístroji Canon.
HonzaKr.
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod wikxzen 12. 9. 2024 07:20

To chce prostudovat konkrétní kapitolu v manuálu pro X100VI. Vycházel jsem z X-Pro2 foťáku. Pokud se dívám tam, tak v nastavení či výběru položek pro My Menu nevidím volbu pro přiřazení čehokoliv z výběru pod tlačítkem Drive. Mrknul bych se, zda nejde toto nastavit v rámci nějakého custom režimu, jestli to v X100VI je vůbec možné. Určitě to jde pro foťáky s PASM ovladačem (X-H řada např.).
wikxzen
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka