Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod landov 20. 2. 2024 13:33

bob222 píše:Leicu z mongolska by si kúpil? :)

Ak by mala adekvatne k tomu aj mongolsku cenu, tak za mna bez problemov.
Naposledy upravil landov dne 20. 2. 2024 13:38, celkově upraveno 1
landov
Expert

Odeslat příspěvekod Karl Klobása 20. 2. 2024 13:36

bob222 píše:Leicu z mongolska by si kúpil? :)

Klidně z Indie. Místo výroby nehraje roli, nejsme v 80. letech.
Karl Klobása
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod tomashr 20. 2. 2024 14:02

landov píše:Ak by mala adekvatne k tomu aj mongolsku cenu, tak za mna bez problemov.

Což by ovšem byl nejspíš konec Leicy... Při zachování maximální kontroly kvality a všeho okolo by ani z Indie či Mongolska nebyla proti konkurenci úplně levná, ale tu vyšší cenu by pořád většina lidí platit nechtěla, ve výsledku by tedy příjmy prudce spadly. Ono to takhle zkrátka funguje, nedá se tak docela tvrdit, že by prodeje byly v jasné úměře k poklesu ceny.

Jinak ale jak píšu výše - Fuji ani u X100 přeci jen není Leica, takže u něj to takhle vyhrocené nebude, je to spíš v rovině "drobného postesknutí" :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 20. 2. 2024 14:59

Je to tak. Když jsem prodával nějaké Fuji objektivy, tak se dost lidí ptalo, jestli jsou Made in Japan, jinak je nechtěli.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Karl Klobása 20. 2. 2024 20:44

Takže si nic nekoupili :D
Karl Klobása
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod bob222 20. 2. 2024 21:19

Takú 18-55 od Fuji robili Japonci, potom ďalší štát (už neviem aký) a končila to tuším Malajzia. A rozdiely tam údajne boli, ja som mal ešte japan originál, takže neviem posúdiť.
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ADO.19 21. 2. 2024 13:29

ADO.19
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ADO.19 21. 2. 2024 16:20

Spoločnosť Fujifilm tento rok oslavuje 90. výročie od založenia a preto bude vydaná limitovaná edícia X100VI v obmedzenom počte 1 934 kusov. Fotoaparáty X100VI s číslovaním v limitovanej edícii sú zabalené v špeciálom balení, ktoré obsahuje jedinečný popruh, dedikované tlačidlo spúšte a kartu s históriou . Na tele fotoaparátu je vyryté logo firemnej značky pri založení spoločnosti Fujifilm z roku 1934 s jedinečným sériovým číslom.

-- 21. 2. 2024 16:22 --

Dodatočné príslušenstvo.
Odolnosť voči poveternostným vplyvom je zabezpečená pre X100VI, keď sa použije dodatočný adaptérový krúžok AR-X100 a ochranný filter PRF-49. To umožňuje používateľovi pokračovať vo vytváraní snímok v náročných poveternostných podmienkach, keď sa počasie nečakane zmení.
Pôvodná LH-X100 slnečná clona je tiež kompatibilná s X100VI . Okrem toho, že je slnečná clona ľahká a precízne vyrobená z opracovaného kovu, je dômyselne navrhnutá tak, aby obsahovala štrbinu, a neprekážala v zornom poli pri pohľade cez hľadáčik.
V ponuke sú dva typy konverzných šošoviek *5 , ktoré umožňujú zmeniť ohniskovú vzdialenosť bez zmeny optického výkonu, čím sa zmení uhol záberu:
1) Širokouhlá konverzná šošovka (WCL-X100 II) ktorá znásobuje pevnú ohniskovú vzdialenosť pribl. 0,8x, čím sa prevedie na 28 mm (ekvivalent 35 mm formátu).
2) Tele konverzná šošovka (TCL-X100 II) na zúženie zorného poľa vynásobením pevnej ohniskovej vzdialenosti pribl. 1,4x, čím sa prevedie na 50 mm (ekvivalent 35 mm formátu).
ADO.19
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Hlava 21. 2. 2024 18:56

Už nějakej čas špekuluju, jakej novej foťák na video vybrat, a bum ho, nějak jsem u toho narazil na FUJI. V zásadě hledám něco, co bude obstojně fotit (nyní mám A9 II, takže mě zajímá hlavně rychlost a AF) + to bude mít obstojné video (což pro mě znamená 4K/24fps 10 bit bez časového limitu, resp. minimálně 2 hodiny jako A9 II). 24 MPx mi dlouhodobě stačí, nepotřebuji výrazně více.

Jelikož FUJI vůbec nesleduji, chtěl bych se zeptat:
- jsou nějaké novější modely, které by splňovaly požadavky výše, než H2s?
- jaké jsou top pevná skla na FUJI? Minimálně 35 / 75-85 / 135
- jsou nějaké dobré nevysunovací zoomy na FUJI?
Hlava
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 24. 2. 2024 13:56

Hlava píše:- jsou nějaké novější modely, které by splňovaly požadavky výše, než H2s?

Aktuálně ne. Levnější slabší alternativou je možná X-S20 ...

Hlava píše:- jaké jsou top pevná skla na FUJI? Minimálně 35 / 75-85 / 135

XF skla, která mají v názvu LM (linear motor) a WR (weather resist.) a třeba ta s ozn. macro (80mm nebo 30mm). Namátkou z pevných F1.4 LM R WR: 18, 23mm a 33mm, pak portrétní: F1.2 56mm R WR, F1 50mm a nakonec i F2 90mm. Případně i XF 200mm F2 R LM OIS WR...

Hlava píše:- jsou nějaké dobré nevysunovací zoomy na FUJI?

Obecně řada "Red Badge" (červený štítek na těle objektivu) je jejich top řada.
Nevysouvací z hlavy znám: 8~16mm, 50~140mm a 150~600mm - další si nevybavuji. Z Red Badge 16~55mm a 100~400mm vysouvací jsou.
Mimo Red Badge asi ještě XF 10~24mm F4 R OIS WR je uzavřený a PZ zoom XF 18~120mm F4 LM PZ WR je také uzavřené konstrukce - u něj trochu zaráží, že z nějakého důvodu není vybaven optickou stabilizací (OIS).

Speciálně pro natáčení Fuji nabízí profi řadu CINE MKX 18-55mm T2.9 a MKX 50-135mm T2.9 ... kompatibilní i s X systémem samozřejmě.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Karl Klobása 11. 3. 2024 10:43

Hlava píše:Už nějakej čas špekuluju, jakej novej foťák na video vybrat, a bum ho, nějak jsem u toho narazil na FUJI. V zásadě hledám něco, co bude obstojně fotit (nyní mám A9 II, takže mě zajímá hlavně rychlost a AF) + to bude mít obstojné video (což pro mě znamená 4K/24fps 10 bit bez časového limitu, resp. minimálně 2 hodiny jako A9 II). 24 MPx mi dlouhodobě stačí, nepotřebuji výrazně více.

Jelikož FUJI vůbec nesleduji, chtěl bych se zeptat:
- jsou nějaké novější modely, které by splňovaly požadavky výše, než H2s?
- jaké jsou top pevná skla na FUJI? Minimálně 35 / 75-85 / 135
- jsou nějaké dobré nevysunovací zoomy na FUJI?

Fuji se nekupuje kvůli rychlosti autofokusu. Na to máš Sony.
Karl Klobása
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod noxx_cz 15. 4. 2024 13:11

Můžu poprosit o doporučení na alternativní baterky pro X-T2? Osobně jsem cca dva roky zpátky koupil 2x Patonu a výdrž je odhadem tak 50 fotek a pak mrtvo. Při nízké teplotě klidně jen 20-30 fotek. Nemáte někdo Avacom nebo Hähnel? Jestli jsou lepší než Patona? Případně jestli jsou ty alternativy opravdu tak špatné a má smysl kupovat jen 3x tak drahý originál?
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kultus 17. 4. 2024 08:35

Já mám náhradní Avacom, ale nefotim tolik abych to nejak resil. Proste vybiju original, dam nahradni a zaroven nabijim original. Kdyz jedu nekam fotit dam origo, jinak jen tak nadoma nechavam i ten Avacom dokud se nevybije. Ale urcite vydrzi dele nez 50 fotek ;) jednou jsem objednal premiovou Patonu a pri prvnim pouziti se nafoukla tak jsem ji hned vratil (treba jen spatny kus). Na to taky bacha malem nesla vyndat.
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 17. 4. 2024 09:00

Tohle je dost o náhodě, prostě jsou některé série horší. Zrovna Patona vůbec nevychází v testech zle, podle mne jsi měl spíš smůlu.
Já bych měl trochu drsnou radu (a podotýkám, že podle ní sám občas postupuji) - koupil bych to nejlevnější na Aliexpressu, ono to nejspíš fungovat bude a člověk ušetří dost, kdyby náhodou ne, tak se aspoň neztratí moc peněz.
Na okraj zrovna u NP-W126 existují u neoriginálu i verze s přímým USB nabíjením, což je na cesty šikovné, viz třeba https://www.aliexpress.com/item/1005006335589539.html .
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 17. 4. 2024 09:35

Hmmm, tak jo, za ty peníze to na zkoušku objednám, třeba to bude i funkční :-)
noxx_cz
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka