Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod milann88 18. 10. 2024 17:48

Já jsem historicky zkoušel nekolik kousku 18-55 a musím rict, že ten objektiv me nikdy uplne nepresvedcil, ale netuším, kde byly vyrobeny.

Kadzopadne po prichodu nove 16-50mm mi prijde škoda neprejit na nej, za me je to o kus lepší objektiv.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 18. 10. 2024 20:09

To možná je, ale nemá stabilizaci, což u mé X-T2 je dost zásadní problém ;-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 18. 10. 2024 20:22

Noxx_cz: já původně pořídil svou tehdy novou x-t30 také s filipínskou 18-55, ale tu jsem záhy prodal a pořídil XC 16-50. Před cca 2 roky nazpět jsem na paladixu narazil na 18-55 "Made in Japan" ve velice pěkném stavu za rozumný peníz a už mi zůstala. Zrovna dnes jsem s ní odfotil celou svatební oslavu pro příbuzné (obřad jsem pro sichr nechal na profíkovi) a super sklo.
Bohužel porovnat s tou původní filipínskou verzí už to zpětně nejde...

-- 18. 10. 2024 21:29 --

p.s. X-T3 už dělali jen v Číně?
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 18. 10. 2024 20:49

X-T3 byla ze startu ještě Japonsko, později (nebo možná paralelně) z Číny. Ale upgrade z X-T2 mi nedává žádný smysl, takže zůstávám u X-T2. U X-T4 nesnesu ten display a X-T5 mi nějak nesedla vůbec do ruky. Takže třeba bude upgrade až na X-T6 :-)
Navíc jsem si teď pořídil na nošení do práce X-E2, tak se zase chvíli budu bavit "novým" foťákem.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 18. 10. 2024 21:17

X-E2 + XF27mm = super kapesní záznamník, sám to tak příležitostně používám, ale s X-T30...
Jestli nemáš XF27mm, tak ta také začínala jako "Made in Japan" :)
Já mám bohužel jen tu z Filipín...
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 18. 10. 2024 21:21

No na bazaru se teď nabízí dva kousky, ale ani jeden japonský ... takže musím hledat dál :-)
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 18. 10. 2024 21:38

Na MPB jich mají asi 30, tam by se možná nějaký "Made in Japan" našel. Já mám už tu novou verzi s clonovým kroužkem a tam myslím už jen Filipíny nebo Čína...
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 19. 10. 2024 08:10

noxx_cz píše:Já zabrouzdám z novinek trochu do historie. Protože se snažím vytvořit si Fuji sestavu jen z made in Japan těla (X-T2) a skel a podařilo se mi konečně sehnat 18-55 z původní, japonské výroby, tak mi to nedalo a hned jsem ji musel porovnat se svou lety osvědčenou, ale made in Philippines. Hodil na stativ a udělal u každého ohniska fotky na různé clony. No a k mému, skoro až zděšení jsou ty rozdíly, zejména na krajní ohniska, až do očí bijící ... to jsem asi úplně nečekal, protože jsem tu svoji verzi považoval za velmi dobrou. Máte taky podobnou zkušenost?

Můj první japonský 18-55 koupený v setu s X-T10 byl taky v krajích lepší než následující Filipínský s X-T2. Bohužel jsem si to začal uvědomovat až po prodeji starší verze, nebylo to na všech ohniscích, takže jsem si toho při zběžném porovnání před prodejem nevšiml. Filipínský kus se aspoň samovolně nevysouval.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 19. 10. 2024 08:39

Bazar Fujifoto - mají tam aktuálně tři kusy 18~55mm v Kč rozmezí 9500-13000. Možná ten dražší je zrovna JPN, třeba se poptat.

.
.
.

Asi opět žádné překvapení.
Fujifilm X-M5 vs X-T5 Autofocus Test: No Competition, the X-M5 Wins Hands Down

This is what Pal2Tech has to say about:

the focus square on the X-M5 was able to keep with up with him (moving fast around the yard) in a noticeable way
when he starts to run, the X-T5 box is behind him whereas the X-M5 autofocus box is sticky on his face
when jumping into frame, the X-M5 locks focus faster than the X-T5
when moving very very fast all over the frame like crazy, the X-M5 locked focus better than the X-T5
he track running dogs and and people, and it keeps up with them fairly reliably
the X-T5 would not have nailed that many images in that order in AF-C for stills
tracking cars the X-M5 handled very well. Every shot was in focus
tracking bicycles also worked very well
the autofocus performance is great and definitely better than the X-T5, even before the X-T5 experienced the AF issues with the May firmware
Pal2Tech is very impressed by what he saw and he hopes firmware updates will come with same AF to other models
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod foto1977 19. 10. 2024 11:36

Dolgor píše:... Filipínský kus se aspoň samovolně nevysouval.

Ahoj, teď jsem zkoušel svůj XF18-55 (Japan) a ani se sl.clonou se nevysouvá, docela jsem s ním na svislo klepal a nic. Plastová XC 16-50 II. ta se už vysouvá když s ní lomcuji. Zoom u mé XF18-55 jde příjemně z tuha.
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 19. 10. 2024 22:15

Ahoj, je tu nějaký "odborník" co mi dokáže z výrobního čísla zjistit datum výroby objektivu?

1/ XF 18-55mm (Made in Japan) takže asi 2012 až 2015???

XF18-55.jpg

2/ XF 27mm/f2.8 WR - asi 2021 až 2023

XF27mmWR.jpg

Oba jsem pořídil z druhé ruky a nějak jsem nedokázal vygooglit jak se to přesně značí.

Předem děkuji za případné odpovědi...
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod pemar. 20. 10. 2024 03:04

57: Toto označuje rok výroby. První číslice je dekáda a druhá rok, mohlo by to znamenat rok 2017.
A9: Toto označuje měsíc výroby. “A” by mohl být říjen (10. měsíc).

3B: mohlo by to znamenat rok 2023.
- **A0**: Toto označuje měsíc nebo dekádu, A by mohl být říjen (10. měsíc) a "0" by mohl být leden (1. měsíc).

Bez záruky, lepší je se zeptat přímo Fuji. A mohlo by to být v exifu.

-- 20. 10. 2024 04:05 --

Serial numbers - Camera-wiki.org - The free camera encyclopedia. http://camera-wiki.org/wiki/Serial_numbers.
Serial number of your 18-55?: Fujifilm X System / SLR Talk Forum .... https://www.dpreview.com/forums/thread/3579008.
https://www.fujix-forum.com/threads/fuj ... re.108204/
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 20. 10. 2024 12:02

Teoreticky přes příkazový řádek či terminál se dá dohledat s exiftool a cvaknutým jpg z foťáku s objektivem i nějaké konkrétní datum v delším dvacetimístném údaji (YYMMDDxxxx...atd.), nezkoumal jsem.
Jak už bylo uvedeno v odkazech s vysvětlivkami na Fuji X foru od pemara, první číslo značí rok, druhý údaj udává čtvrtletí a třetí oblast prodeje nebo možná distribuce. Zbytek čísel snad označuje pořadové číslo(?).

Mimochodem, filipínská společnost Fujifilmu byla založena v průběhu r. 2012, fabriku otevřeli v následujícím roce, kde mimojiné se přesunula za ty roky větší část výroby objektivů. Výrobní čísla a původ výroby uvádí štítky namísto vyrytých údajů přímo na tubusech.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 21. 10. 2024 07:01

noxx_cz píše:To možná je, ale nemá stabilizaci, což u mé X-T2 je dost zásadní problém ;-)

Stabilizace by mi taky chybela to docela chapu, ale ty by mi chybela i u pevnych skel, chapu i zminene duvody k X-T5 a X-T4, u X-T4 mi displej taky nesedi, naopak X-T5 mi sedi do ruky hodne dobre. Kazdopadne kombinace novy snimac a ta 16-50mm mi prijde na vylety jako natolik silna, ze bych o opusteni X-T2 docela uvazoval. O vikendu jsem se byl projit s fotakem, pouzival jsem hlavne 16-50, navic jsem zjistil, ze DXO pridalo modul pro tento objektiv, takze ted jsou fotky z nej jeste o kousek lepsi. Nedelal jsem si zadny test, ale cekal bych, ze momentalne by sis treba na krajiny polepsil i oproti Nikonu Z5 + 24-200.

Tady pridavam jednu fotku ze soboty, kterou jsem nechal ve vetsim rozliseni, bohuzel kvuli objemu jsem nemohl dat plne rozliseni, samozrejme uz prosla PP, je doostrena atd.

Obrázek
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 21. 10. 2024 20:41

Ahoj, syn začal hrát fotbal (starší přípravka) a napadlo mě, že bych při zápasech něco zkusil cvaknout. Nechce se mi do toho extra moc investovat, tak mě napadla kombinace mojí X-T30 + XC 50-230 mm f/4,5-6,7 OIS II. Který se dá pořídit z druhé ruky za slušnou cenu a s minimální ztrátou poslat dál...
Myslíte, že tento "tmavý" teleobjektiv bude stíhat pohyb nebo je to blbost?
Fotil jste s ním někdo nějaký sport?
foto1977
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka