Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod noxx_cz 13. 10. 2024 21:21

Zaregistrovali jste někdo rumorsy ohledně případného FF od Fuji? Že by se snad něco podobného chystalo?
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 14. 10. 2024 06:55

Fujifilm k FF nemá důvod - živí aktuálně dva systémy a jak vidno, pro další FF systém na dnešním trhu už teoreticky není místo. Navíc by tím zřejmě kanibalizovali oba své APS-C a MF systémy zároveň.
A ani o jednom z nich se nedá říct, že je jen doplňkovým. Investuje do obou značné prostředky.
Co považuju za brutální je skutečnost, že fotografická divize je jen okrajová záležitost v koncernu Fujifilmu - pro ně je priorita a to hlavní - zdravotnictví.

Jejich zástupci také vylučují i variantu kompaktního cosi jako výročního/luxusního/sběratelského FF fotoaparátu s pevně zabudovaným objektivem ála X100 dle vzoru třeba Leicy.

Probíhalo nedávno hlasování na FR, kde byla otázka ohledně toho nového senzoru (nakonec to je ten 1") a ty výsledky hlasování ukázaly, že dost lidí by přesto toužilo po Fujifilmu s FF snímačem.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 14. 10. 2024 07:37

Takže ten "nový" snímač by měl být 1"? Hm, no za mě asi škoda. Ten FF by mohl být zajímavý.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 10. 2024 07:39

Tak popravdě - je vůbec nějaký výrobce fototechniky, kde to není jen okrajová záležitost?
Možná Nikon, ale i tam se toho dělá spousta mimo foto, nicméně u něj je focení asi primární.
Ale jinak? Sony, Canon i Panasonic jsou obrovské koncerny, kde focení nebylo primární vůbec nikdy. Možná u Canonu to v jisté době bylo hodně výrazné procento, ale ani v době DSLR vrcholu to nebylo zdaleka jediné.
Olympus na tom byl podobně jako Fuji - nejvíc pro ně znamenalo zdravotnictví atd., nyní jsou foťáky mimo v OMDS, což je v podstatě vlastněno obrovskou investiční společností.
Leica taky nedělá jen foto, jsou to vlastně čtyři části, viz https://www.leica.com a to nemluvím o tom, že je fakticky vlastní ještě někdo jiný.
Pentax už je pod Ricohem, který dělá spoustu věcí, mimochodem i dokud byl samostatný, tak nevyráběl zdaleka jen foťáky.
Při pohledu do minulosti je to podobné - třeba Minolta taky měla určitě víc peněz z kopírek atd., než z foťáků (ty pak prodala a přes Konicu skončily u Sony). Vlastně si vůbec nejsem jistý, jestli tu byla nějaká podstatnější firma z oblasti foto, která by dělala opravdu zcela prioritně foťáky...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bob222 14. 10. 2024 08:55

Špeciály boli, ale všetky zanikli.
Možno dnes hasselblad?
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 10. 2024 09:20

Dobrý tip, Hasselblad možná ano - už teda taky není samostatný (velká majetková účast například od DJI), ale ve vlastní činnosti se drží foto minimálně primárně.

Ale když jsme u toho, tak další "středoformátová" filma PhaseOne už zas tak úplně o klasickém focení není, tam už je větší podíl speciálů pro topografii, letecké snímky a dokonce i pro vesmírné aplikace...

Ale jinak k té větě "Špeciály boli, ale všetky zanikli." - já už nejsem nejmladší a fotím od "hlubokého analogu", ale mně právě toho moc nenapadá.
Třeba Contax dělal vždy i mraky speciální optiky, Zeiss tuplem (tam to bylo hodně o vojenské výrobě), Rollei taky. Nebo i u nás Meopta v době Flexaretu - taky jeli primárně vojenské věci (dalekohledy, zaměřovače), východoněmecký Pentacon to samé.
Pak mne napadl Chinon, ale ti taky dělali i jiné věci - u nich například CD-ROM, scannery a další elektroniku.
Docela mne to přivedlo k přemýšlení, nakonec mně napadl ještě německý Linhof (velkoformátové kamery), ale i tam hrály nemalou roli letecké kamery. Ale dejme tomu a dokonce je podle všeho nyní Linhof vůbec nejstarší stále fungující firmou z tohoto oboru na světě fungující pořád samostatně (Leica už tak docela nezávislá není). Pro mladší, kterým Linhof nic neřekne odkaz: https://linhof.com/en/
Ze zaniklých pak Mamiya (její zbytky jsou pořád funkční pod PhaseOne).
Ale opravdu je těch firem vyloženě specializovaných na fototechniku strašně málo, převládají součásti větších celků...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 14. 10. 2024 12:49

noxx_cz píše:Takže ten "nový" snímač by měl být 1"? Hm, no za mě asi škoda. Ten FF by mohl být zajímavý.

Aniž o plánech Fujifilmu s 1" snímačem bych něco věděl víc než jsou aktuální rumorsy, tak mi to přijde jako zajímavá výzva. Jestli to bude celý systém postavený okolo 1" senzoru (ála Instax) nebo jen jedna produktová řada kompaktů navazující na kompakty před deseti patnácti lety, které díky fotomobilům vymizely, je už otázka do budoucna. Ale asi můžeme vyškrtnout variantu, že to má rovnou konkurovat fotomobilům.
FF je nyní tak zprofanovaný a rozšířený, že moc zajímavý není. To nemyslím nějak pejorativně ani s despektem - je to teď masová záležitost kam se člověk podívá. Zajímavé jsou právě ty jiné formáty, a bohužel ty dražší.

.
.
.

wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 14. 10. 2024 15:12

Fakt je, že na nějaký zajímavý "top kompakt" s 1inch asi na trhu prostor je, zejména v kategorii "fotocentrický"...
Poslední update v této kategorii je Sony RX100VII, což je už z roku 2019, od té doby jen vyloženě videocílené ZV-1. Canon na to naposledy sáhl také v roce 2019, u něj nenásledovalo dokonce vůbec nic. Přitom ale určitý zájem o podobné koncepty tu pořád je, tak možná přichází čas o tom přemýšlet.
Víc asi nemá cenu spekulovat dokud Fuji neprozradí více - jestli opravdu kompakt nebo celý systém. Pak je taky otázkou senzor - dosud ve foťácích byl použit jen ten klasický 20mpix, ale existují i jiné, třeba ty pro mobily v 4:4:4 provedení. A přirozeně se může Fuji snažit i o nějaký nový. Tohle chce čas...

Jo a z jiné strany - koukal jsem u Fuji na nový 500/5,6 a teda musím říct, že mi to velikostí, řešením i cenou nějak podezřele připomíná nedávno uvedenou Sigmu 500/5,6. Že by nějaká spolupráce?
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 15. 10. 2024 07:54

Čtu, že to má dost společného s Fujinonem GF 500mm f/5.6, co vyšel několik měsíců zpět pro GFX. V diskusích se tehdy naráželo na podobnost s Nikonem Z 400mm (?) či cokoliv podobného ražení.

Na vycházky se psem by se mi ale ten X-M5 asi hodil, nasadil bych na to 15~45 s OIS a měl takovou sestavičku na veselé foto a video momentky v ruce s poutkem (jindy kapse kapsáčových kalhot či mikny). V druhé ruce musím mít provaz nebo oblíbené psí mastné pamlsky s na můj vkus nevábným odérem. :-)

wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 10. 2024 09:36

Tak určitě tu musí být jistá konvergence tak nějak z principu - pokud se udělá odlehčené sklo s využitím difrakčních prvků, tak to asi úplně odlišné nebude. Nicméně tady mi to přišlo podobné opravdu docela dost (koneckonců ono tam nějaká spolupráce mohla být i u GFX verze, že :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 15. 10. 2024 18:04

Na okraj k té rumor o 1inch snímači - zrovna se objevil důkaz o tom, že by opravdu mělo být dostupné něco novějšího než 20mpix v RX100… Nový DJI AIR 3S totiž má kameru s 1inch snímačem a rozlišením 50mpix, tedy ne právě malým. Úplně jsem zatím nepochopil, zda to je tradičních 50mpix anebo 4:4:4, nicméně to nic nemění na tom, že tu tato možnost je a možnost posunout se proti starší generaci kompaktů s tímto snímačem existuje již nyní, není to v rovině něčeho zcela hypotetického :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 16. 10. 2024 09:42

No, uvidíme. Jejich ručníkové "one more thing..." bylo už trochu navíc z konce Fuji prezentace, Apple aspoň ukázal něco konkrétního... :-)

Obrázek

.
.
.

Obecné srovnání - Fujifilm X100VI Versus Leica Q3

Obrázek
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 17. 10. 2024 09:05

https://www.fredmiranda.com/forum/topic/1877007/?b=2

+
Stručná recenze s ukázkami (mix Nikon ZF, Z9 a Fuji GFX 100S). Return of the Biotar - the TTArtisan 75mm f1.5 M42 in hand
Zdroj: Fred Miranda forum

Image Quality

If there is a single asterisk for this review, image quality would be it…you should know what you’re getting into when you buy this lens.

f/1.5: A smeary mess wide open, as if Vaseline has been smeared all over the front element. Nothing seems to actually be in focus, the bokeh is somehow buttery and jittery at the same time. I tested f1.5 long enough to know it’s not an aperture I will use often. It will be for dreamscape portraits ONLY.

f/1.7: The sweet spot for “character” shots. Focus is starting to tighten up (we can at least objectively say SOMETHING is in focus) and the background still retains that Helios-like swirl in spades. Flares are a little less prominent and contrast improves significantly over wide open.

f/2 to f/4: A middle zone of not great sharpness and not great defining character. Not sure I’d use this zone much to be honest.

f/4.5 to f/5.6: Things are getting much cleaner! Usable for “normal” type shots now.

Jump to f/8 and things are SHARP. Bokeh is looking respectable, and overall sharpness through the frame makes this seem like a completely different lens than the one we tested wide open.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 18. 10. 2024 09:58

V podstatě žádné překvapení. Na X-M5 těle nový 16~55/2.8 MKII vypadá však stále mohutně. Třeba na X-T50/X-S20 už bych to s klidem nasadil.

the new XF16-55mmF2.8 II is a bit sharper and has a bit more contrast
the new XF16-55mmF2.8 has a bit better bokeh
the new XF16-55mmF2.8 has a bit better autofocus
the new XF16-55mmF2.8 as virtually no focus breathing (the old one was good there too, but not as good as the new one)
the new XF16-55mmF2.8 is lighter and smaller
the new XF16-55mmF2.8 has a de-clickable aperture ring
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 18. 10. 2024 14:45

Já zabrouzdám z novinek trochu do historie. Protože se snažím vytvořit si Fuji sestavu jen z made in Japan těla (X-T2) a skel a podařilo se mi konečně sehnat 18-55 z původní, japonské výroby, tak mi to nedalo a hned jsem ji musel porovnat se svou lety osvědčenou, ale made in Philippines. Hodil na stativ a udělal u každého ohniska fotky na různé clony. No a k mému, skoro až zděšení jsou ty rozdíly, zejména na krajní ohniska, až do očí bijící ... to jsem asi úplně nečekal, protože jsem tu svoji verzi považoval za velmi dobrou. Máte taky podobnou zkušenost?
noxx_cz
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka