Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod tomashr 6. 7. 2024 13:26

No mám z videa trochu pocit, že GFX50R je naopak první (jediný?) přístroj, kde má Micro Clutch trochu smysl...
O pevnost bych se vůbec nebál, to je v pohodě, ale je to v podstatě "strašná blbost" - u vlastně všech přístrojů mimo právě 50R ti to zakryje baterku, pro spojení s Capture (což je podle mne přesně smysl podobného držáku) musíš namontovat další destičku (aspoň je v ceně) a tak.
Zrovna řeším koupi a hrál jsem si s tím a daleko lépe mi vychází "klasický" PD Clutch (a ještě je o 600 levnější), ale popravdě zrovna u 50R, který má baterku na druhé straně a tedy přístupnou bych to možná ještě zvážil :-)
Nevím, možná mi něco zásadního uniká, ale ač bych podle počtu věcí pomalu mohl dělat PD ambasadora (viz fotka z JFK), tak zrovna Micro Clutch mne až na nepatrné výjimky typu právě 50R nijak nezaujal :-(
IMG_5196 copy.jpeg
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 6. 7. 2024 16:04

Když Micro Clutch uvedli do prodeje, tak jsem se tehdy mrknul zde:
Jaký model Micro Clutch I-Plate vs L-Plate je kompatibilní s mým fotoaparátem?

Tím pro mě to dilema případné kompatibility s 50R skončilo a neshledal jsem pak motivaci to otestovat.
Vypadá to, že opravdu všechny současné Fuji X a GFX fotoaparáty, vyjma toho 50R, mají prostor pro baterii pod spouští závěrky.
Tohle má smysl pro ty, kteří pravidelně nabíjí baterku ve foťáku přes USB (X-Pro2 i 50R nemají možnost nabíjení přes USB).
U Micro Clutch mi možná bude vadit, že ten spodní plech je užší a tak při položení 50R na stůl nebo na cokoliv se to bude vahou dopředu opírat o objektiv či jeho sluneční clonu. Při použití malého GF 50mm to může snad i přepadnout na objektiv. :-)

PD Clutch jsem koupil kdysi spontánně, když 50R jsem měl doma prvních pár měsíců a na tento typ designu to absolutně nešlo nastavit, aby to dobře sedlo. Prst jsem v podstatě měl vždy zablokovaný od spoušti závěrky, šlo to jen na sílu až mi z toho nakrátko zbělal prst. :-)

Dobré řešení nabídlo tohle SpiderPro Hand Strap v2 a nějakou dobu jsem to používal než mě to přestalo pro změnu bavit. Je to navržené tak, že to lze dobře nastavit i pro foťáky tvaru "cihly". Pro X-Pro2 je to už zbytečně velké, ale ve spojení s nějakým větším zoom objektivem to smysl dává.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 6. 7. 2024 16:50

No já to řeším k Lumix DC-S5(II), což je klasický design s docela velkým gripem, tam je klasický clutch v pohodě. Naopak u Micro by bylo naprd to zakrytí baterky.
Podle mne tohle má smysl fakt hlavně ve spojení s PD Capture (či nějakým alternativním systémem úchytu na stativovém šroubu), pak to nosíš většinu času na Capture a Clutch dá oporu při focení. Bez Capture to není, aspoň podle mne, nijak velký přínos - což je právě další bod proti Micro Clutch, které není ve spojení s ním ideální (počítá s tím, ale je to takové "divné").
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 8. 7. 2024 09:08

Prozatím se mi to ustálilo s gripem od Peipro (bazar) s hliníkovou základnou (Arca-Swiss), gripem potažený nějakou imitací kůže a PD Cuff jako jištění na zápěstí. Pro někoho s krátkými tlustšími prsty docela obstojné i při nošení se svěšenou rukou podél těla. Výška základny toho Peipra je cca 9 mm. Grip z vnitřní strany (u bajonetu) má výstup hluboký necelé 2 cm. Peipro ještě nabízí variantu gripu s L-bracketem.
Na GF 63mm je plechová slun. cl. Haoge LH-G65N (dá se nasadit i na GF 45mm).

Obrázek Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek Obrázek Obrázek

Obrázek
Tady je ukázka, jak nemám rád, když objektiv "reje držkou v zemi" a co nejspíše, aniž bych to otestoval, Micro Clutch nevyřeší.

Jinak PD Capture moc na můj vkus nefunguje pro cihloidní 50R, ať už na popruhu batohu nebo za opaskem (to houpání sestavy za chůze je až moc dotěrné). Když nefotím (skončil), dávám do batohu.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bosonozka 9. 7. 2024 16:02

Nové updaty firmwaru, především pro GFX systém: https://www.fujirumors.com/fujifilm-fir ... s-finally/
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 16. 7. 2024 09:38

V II. polovině letošního roku by měl Fujifilm představit fotoaparát z řady X-M, odkud vzešel tehdy v r. 2013 pouze X-M1. Z hlediska designu si nejspíše vezme něco z X-E4 vyjma hledáčku (náhrada za blesk jako u X-M1?).
V setu se zoom objektivem nejspíše s XC 15-45 nebo se nabízí XF 27mm jako pěkný kompaktní set. Pokud bude mít nový X-M IBIS, tak proč ne v setu s novým XF 16-50mm...
Dobová recenze: Camera Labs - Fujifilm X-M1

.
.
.

EDIT:
No vida, stránku zpět o eventuálním MKII 16~55/2.8 byla řeč a zdá se, že to bude i reálné.
BREAKING: Fujifilm Working on MKII Version of This Lens!
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod ADO.19 24. 7. 2024 10:59

Ešte raz by som sa vrátil k novému objektívu XF 16-50mm f/2,8-4,8 R LM WR:

Pre mňa je nový objektív tak trochu sklamaním z jeho priebehu svetelnosti pri jednotlivých ohniskových vzdialenostiach. Má nasledovný priebeh svetelnosti:
Na ohnisku 16mm - 16,5mm má svetelnosť F/2,8,
Na ohnisko 16,5mm - 25mm má svetelnosť F/3,5,
Na ohnisko 25mm - 27mm má svetelnosť F/4,
Na ohnisko 27mm - 43mm má svetelnosť F/4,3,
Na ohnisko 43mm – 50mm má svetelnosť F/4,8,
Teda väčšinu času máme objektív zo svetelnosťou F/3,5-F/4,8. Nový objektív XF 16-50mm stmavne rýchlejšie pri rovnakých ohniskách, ako pôvodný objektív XF 18-55mm f/2,8-4 R LM OIS.
Novému objektívu XF 16-50mm chýba stabilizácia OIS, ktorú pôvodný objektív XF 18-55mm mal.
Nový objektív XF 16-50mm má lepšie detaily až do rohov, ako mal pôvodný objektív mal XF 18-55mm.
Podľa mňa, je nový objektívu XF 16-50mm vhodný na nové snímače 40,2 Mpx, lebo má lepšie detaily a chýbajúca stabilizácia OIS nebude vadiť na nových stabilizovaných telách, z horšou svetelnosťou sa treba naučiť žiť.
Nový objektívu XF 16-50mm je menej vhodný na staré telá s 16 Mpx a 24 Mpx, lebo väčšie detaily na týchto snímačoch aj tak nedosiahnete a horšia svetelnosť a chýbajúca stabilizácia OIS vám budú chýbať pri fotení v horších svetelných podmienkach, alebo v interiéry, preto väčšinou bude vhodnejší pôvodný objektív XF 18-55mm.
Ak chcete univerzálnu svetelnosť F/2,8 v celom rozsahu, je tu Sigma 18-50 f/2,8 DC DN Contemporary.
A ešte k cene, nový objektív XF 16-50mm sa neoplatí kupovať samostatne pre jeho vysokú cenu 799,- €, oplatí sa kúpiť iba v sete z novým telom. Pôvodný objektív XF 18-55mm sa dá dnes zohnať za 419,- až 495,- €.

Ak by som mal kvalitnú verziu pôvodného objektívu XF 18-55mm (nie mäkkú na jednom z koncov, rozptyl v kvalite objektívov), potom by som ho nemenil za nový objektívu XF 16-50mm.

Kúpu nového objektívu XF 16-50mm by som poriadne zvážil.
ADO.19
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 25. 7. 2024 20:21

ADO.19: tak to jsi mě moc nepotěšil, ten objektiv je průběhem světelnosti zklamáním...
Teď jsem si narychlo udělal test své XF-18-55mm a ta má průběh světelnosti:
18mm - 19,6mm = F2.8
19,7mm - 28,9mm = F3.2
30mm - 39mm = F3,6
39.1mm - 55mm = F4
Myslel jsem, že bych s ním nahradil svou stávající XF18-55 na mé X-T30, líbila se mi ta váha, taky je super, že se při zoomování nevysouvá a má WR. Ale odradila mě ten průběh světelnosti a absence OIS...
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ADO.19 26. 7. 2024 08:52

Bohužiaľ vypadá to tak, že Fuji poňal nový objektív XF 16-50 ako rozpočtovku, a pritom naň nasadil vysokú cenu. Neviem, neviem či sa z nového setového objektívu XF 16-50 stane taká legenda, ako bol pôvodný setový objektív XF 18-55 (dokonca krížom cez bajonety).

Škoda, že Fuji sa nepokúsil o dlhšie zachovanie svetelnosti F/2,8 a tým pádom lepší priebeh svetelnosti rozsahom objektívu.

Kúpu nového setového objektívu XF 16-50 by som doporučil zvážiť iba zo snímačom s vysokým rozlíšením 40 Mpx a ak telo má stabilizáciu IBIS. Pôvodný setový objektív XF 18-55 môže v dosť veľa prípadoch poslúžiť lepšie pri telách s nižším rozlíšením, alebo bez stabilizácie IBIS.
ADO.19
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 26. 7. 2024 09:00

V porovnání s 18-55 podle mě tu lepší optickou kvalitu poznáš i na snímači s menším rozlišením, celkově mi přijde mnohem lepší kontrast a taková brilance snímků, co se týká detailů. V neposlední řadě je výhoda lepší hvězdička, 16mm, WR, jestli to převáží horší světelnost je na každém. Co se týká stabilizace, ta 18-55 není úplně super ne? 16-50 na těle s IBIS podává slušné výkony, ale chce to IBIS, na druhou stranu i těla s IBISem z druhé ruky jsou dnes dostupná. XT4 už stojí běžné okolo 20k, to by mě asi motivovalo přejít třeba z XT2.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 26. 7. 2024 10:59

Pro mě, jakožto uživatel X-T2 dává smysl jen přechod na X-T5. X-T4 mi přijde takový nedodělaný, nelíbí se mi flip-out display, rozlišení víceméně stejné, starší typ IBIS, DR horší ... takže rozumný přechod bych viděl až na X-T5 a tam je cena pořád dost vysoká vhledem k celkovému benefitu. Ale na X-T5 bych už asi 18-55 nedával, tam patří nová 16-50.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 26. 7. 2024 14:19

Porovnává se technologie snímačů z dob X-T2 (2016) a základního zoom objektivu 18-55 (uveden 2015) s aktuální generací fotoaparátu a objektivu. A já mám pocit, že až trochu nepatřičně. Když vezmu, co vše se za těch skoro deset let změnilo.
Situace se obrátila, dřív bylo třeba OIS do základních seťákových objektivů, Fuji neměl žádná těla s IBISem.
Dnes nasazuje IBIS do všeho, proč tedy "plýtvat" zdroji a nasazovat OIS do nových zákl. setových skel?
A je tu stav, kdy nové snímače mají mimojiné BSI vlastnost (už od X-T3), tak bych horší průběh světelnosti u nového seťáku 16-50 napříč ohnisky ve srovnání s 18-55 asi moc neprožíval. Tabulkově to nevypadá hezky, ale celková realita je příjemnější.
Typický případ, kdy Fujifilm nutí zákazníka zvažovat nad pořízením setu ve formě nového fotoaparátu s novým setovým objektivem. Dát u nás jen za zákl. set. objektiv skoro "dvacku s dépéháčkem" a nemít už OIS je aktuálně trochu síla. Ale pamatuju doby, kdy se láteřilo nad předražeností XF 18-55mm, když šlo o samostatný nákup. :-)
Také leccos se dá z hlediska aktuálních softwarových možností napravit, že? To deset let zpět byla situace složitější.
.
.
.
Fujirumors - chystaný GFX kompakt v r. 2025 bude mít pevný objektiv ekv. cca 28mm - světelnost prozatím spekulace f/3.2 (ekv. dof cca f/2.5), u GFX je to ohnisko někdo okolo @35mm (např. GF 35-70).
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 26. 7. 2024 19:23

Noxx_cz: XT2 mám dlouho, s XT5 jsem fotil nějakou chvíli a teď mám XT4. Tu XT4 jsem neplanoval kupovat, ale objevila se hodně slušná nabídka, takže jsem ji vzal na milost. Displej na XT4 mi taky nesedí, ale jinak je to oproti XT2 dost velký skok a při poměrně dost málem rozdílu v bazarovych cenách při troše štěstí i celkem levný upgrade.

DR a IBIS podle mě oproti XT5 bez nějakého rozdílu, z XT4 mám pocit že je trochu festovneji udělaná, třeba když otevřu dvířka karty, tak na XT4 mám lepší pocit. Jediné co bych chtěl, rozlišení XT5, ale XT4 me příjemne překvapila, tak to má v tuhle chvíli malou prioritu. Každopádně dramaticky je lepší AF oproti XT2 a ten IBIS bych už neozelel, protože používám hlavně objektivy bez stabilizace.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 27. 7. 2024 10:26

Já jsem X-T4 měl a nakonec ji prodal. Právě proto, že pocitově byl přínos oproti X-T2 pro mě minimální a štval mě ten display. X-T5 je pro mě návrat primárně k fotce, bez akcentru na video. Takže o upgradu uvažuji. Jenže já už jsem se dostal trochu do stádia, že X-T2 už má pro mě takový ten vintage look a pocit z focení, tak se mi jí nechce zbavovat :-). No a hlavně už toho se mnou dost procestovala a hlavně i zažila - a že to je na ní vidět ... ale slouží naprosto k plné spokojenosti. A, už jsem to tu vzpomínal, tak při procesování RAWu přes DXO PureRAW jsou ty fotky prostě perfektní i na dnešní dobu.
U té X-T4 bych si pomohl jenom IBISem, nic jiné pro mě efekt ve výsledné fotce nemá. AF mi stačí i dnes - na Fujinu nefotím sport, ptáky atd.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 27. 7. 2024 11:03

Pro mě je na X-T4 právě ten displej největší bonus jaký může být. Tím, že jej otočím do fotaku, tak je to ten pravý pocit z focení. Prostě jen hledáček a vše přes něj.
Co mě mrzí je, že zatím v nedohlednu implementace Reala Ace.
X-T5 jde mimo mne a spíš zvažuju pořízení GFX 100S II
Stan35
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka