Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod landov 1. 6. 2024 13:24

Trosku OT. Fuji fandim, okrem ineho ma "prinutilo" prejst od Zoneru k LR. Pouzival som Fuji x100S a spracovaval v Zoneri (mal som verzie 12 az 17). Ovsem od istej doby bolo eliminovat prepaly priam nemozne, fotky zacali plosne sednut. Pisal som aj do Zoneru, uznali to a bla-bla-bla, ze naprava bude v dalsej verzii Zoneru...nuz nebola a nebavilo ma cakat na zazrak, tak som sa pustil studovat LR a nakoniec s radostou opustil Zoner.
Takze Fuji mam rad a X100S bol fajn fotacik, ale aktualne mam nastavene workflow na Nikon ( Z8 a Z30) a uz som spohodlnel, aby som experimentoval s x-Transom.
Paradoxne, Ricoh GRIIIx mi do workflow celkom bezbolestne zapadol.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod milann88 1. 6. 2024 13:46

Tak zase tohle urcite nebude bezny workflow pro kazdou fotku. Na fotky upravovane pro FHD rozliseni, jak je vetsinou zmensuju na webove rozliseni neni potreba ani jeden z tech bodu. Fotku normalne upravim v LR, jak jsem zvykly a nemeni se pro me nic, ale vim, ze mam moznost brutalniho mnozstvi detailu v podstate pro neomezeny tisk s minimem prace navic. Pouze provedu dva zminovane body a prekopiruju puvodni upravu. Drive, kdyz jsem zkousel x-trans, jsem to bral proste jako APS-C kompromis, kde se nedostanu ani zdaleka na podobne detaily jako z FF se stejnym rozlisenim, coz mi vadilo.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 1. 6. 2024 15:16

Já mám WF nastavené jednoduše. Import do LR - zpracování pomocí DXO PureRAW do DNG, dále pak už jen lokální úpravy v LR nebo export do NIC collection a opět finální zpracování a export v LR. To, co z toho leze i ze staré X-T2 je prostě paráda a za mě plná spokojenost. LR samotný na RAWy z Fuji prostě nestačí.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 1. 6. 2024 16:40

No ved to. Ja osobne mam rád celé wf v jednom sw. Do PS chodievam iba na vyčistenie fotky, ale teraz je to už celkom schodne aj v poslednej aktualizacii LR.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod JardaB1 11. 6. 2024 17:25

Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 27. 6. 2024 09:59

Major Firmware Updates for X-T5, X-H2, X-H2S, X-S20 (Reala Ace, AF Bug Fix) and X100VI, GF80mmF1.7 Updates Too

Obrázek

To by tak ještě hrálo, aby Reala ACE dostali ti ostatní se staršími foťáky. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 29. 6. 2024 17:27

Dnes jsem si donesl domu nový Fuji 16-50mm a první postřehy jsou hodně pozitivní, tohle se povedlo. Starý 18-55 jsem neměl rád, ale tohle mi po prvních pár fotkách přijde úplně jinde a vypadá to, že má Fuji konečně adekvátní krajinarsky objektiv.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 1. 7. 2024 10:08

Teta se mě na XF 16-50 ptala, jelikož má na X-T20 dosud XC 15-45. Věřím, že by si opticky polepšila, jen foťák nemá IBIS a velikostně/váhově (XC 15-45 136g vs XF 16-50 240g) by ji rozdíl už vadil, tedy musela by si zvykat. Logicky by šáhla po základním zoomu s OIS (tím spíš zůstala u 15-45).
Debata se přirozeně stočila na X-T50, to už by neřešila XF 16-50, ale šáhla po zoomu s lepší světelností. A to Sigma 18-50 splňuje, mimojiné. Tam jsem namítl, že Sigma je o 45g těžší (285g) a taky nepatrně delší (před vysunutím tubusu) než XF 16-50. Navíc, s X-T50 to zatím nevypadá, že by byl nabízen v setu se Sigmou za zajímavější cenu. Ztrátu širšího záběru 15mm u XC 15-45 vs 18mm u Sigmy 18-50 nebrala jako hlavní mínus. X-T50 také přibral oproti X-T20 (438g vs 383g) a nepatrně povyrostl.
Debata byla zakončena s tím, že se nic kupovat nebude, když aktuální sestava pro ní dobře funguje. Na kytičky ze zahrádky, sousedy a návštěvy, zvířátka u sousedů na vsi a výlety po okolí to pro čerstvou důchodkyni docela stačí.

Tady zase pár nezáživých čísel...
Fujifilm XF 16-50mm F2.8-4.8 R LM WR vs. Sigma 18-50mm F2.8 DC DN vs. Fujifilm 15-45mm F3.5-5.6 OIS PZ vs. Fujifilm 16-50mm F3.5-5.6 II vs. Fujifilm 16-55mm F2.8R LM WR vs. Fujifilm XF 18-55mm F2.8-4 R LM OIS
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 1. 7. 2024 13:48

Já fotím primárně s 27mm F2.8, ale občas potřebuju i jiné ohnisko, do teď jsem s sebou nosil jen 16mm F2.8, ale ta 16-50mm mi docela dává smysl jako vhodné rozšíření možností. Nad Sigmou 18-50 jsem přemýšlel, celkově to vypadalo v pohodě, trochu slábne do rohu, to i ta 16-50 na nejširším ohnisku, ale celkově mi přijde, že fuji má takový zřetelnejsi obraz, než ukázky ze Sigmy, které jsem viděl. Konečné soudy budu vynášet, až bude profil od DXO na tohle sklo.

Jinak já čekal, až se objeví na einfin, kde jsem čekal cenu v přepočtu tak 16k a když jsem se tenhle kousek objevil v bazaru za cenu výrazně nižší, nebylo co řešit.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 2. 7. 2024 07:58

Ač rumorsy zcela mlčí, tak Fuji by měl ještě vydat nový "prime zoom" Red Badge 16~55mm F2.8. Ačkoliv já k němu velké výhrady vlastně neměl - to byl nejlepší zoom objektiv se základním rozsahem, co jsem měl. Když pominu váhu, MO cenu, rozměry jako FF zoom objektiv (Fuji vycházel z něčeho takového z FF) a chybějící OIS. Přesto nový by měl v rámci možností vývoje kompenzovat všechny tyto nedostatky (ačkoliv u OIS to asi nebude třeba).
Jeho pověsti uškodila kusová variabilita na nejširším (špatné rohy či vinětace) nebo nejdelším ohnisku (neostrý celkově i po přiclonění). Já tedy v době užívání si ničeho takového nevšiml na svém kusu. Ale na poli internetu stačí pár nehezkých tendenčích zpráv a začne se to vztahovat na celek - klasika.
(Řečnicky se tedy zeptám: kdy konečně začnou recenzenti, i přes důkladné testy jednoho kusu, provádět srovnávací testy z například tří kusů téhož produktu - později klidně i z více výrobních šarží? ...asi nikdy.)
Jinak dostatečně dobrý kontrast, a ona ta zřetelnost kresby, podání jako u prime skla.
Jestli za 16~55 krom komplexní optické soustavy stál i Nano GI coating nevím, ale nový 16~50 má také s Red Badge verzí shodně 3x ED a 3x asférické, o Nano GI coatingu u nového 16~50 není zmínka. Rozdíl optických soustav 16~55 vs. 16~50: 17 členů ve 12 sk. vs. 11 členů v 9 sk. ... ostatní základní zoom skla pro X systém jsou z tohoto hlediska jednodušší, skromnější.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bosonozka 2. 7. 2024 17:46

Já mám od jara tu sigmu 18-50mm a ač má drobné nedostatky (např. vinětace na obou koncích na plnou díru), tak jsem rád, že jsem nečekal na 16-50mm. Středová ostrost na úrovni pevných skel I. generace a ta světelnost f2,8 i na dlouhém konci je návýková, že jsem zatím ani nemusel řešit, že nemám stabilizaci a ani jí nepostrádám. Dobré je, že v celém rozsahu má slušné přiblížení.
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 2. 7. 2024 19:23

Wikxzen: Me krome velikosti od 16-55 dost odradily prave ty nevyrovnane recenze a zkusenosti napric internetem a vlastne ani u jedne jsem si nerekl, to je super sklo, to by se mi na krajinu hodilo. Zrovna nedavno jsem videl nejake YT porovnani Fuji 16-55 a Sigmy 18-50, po kterem bych radeji sahnul po Sigme.

Mimochodem prave jsem zjistil, ze do Wandrd rogue sling 3L se mi vejde 16-50 a k tomu XT4 s 27mm na tele, takze nemusim menit zavazdlo.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 3. 7. 2024 12:39

Dnes už bych původní 16-55 také nevzal, resp. nevracel se k němu znovu.

Do 3L PD Slingu můžu strčit leda 50R bez objektivu. GF sklo, cokoliv z těch menších, do kapsy mikiny nebo pytlíčku na svačinu. Možná GF 50mm bych na sílu do 3L s 50R natlačil, ale ne nasazený na fotoaparát.
V 6L Slingu v2 (mám) od PD už je to lepší - pro stav 1x tělo s nasazeným objektivem a druhý objektiv do vedlejší přihrádky. Jsem obecně ale zastáncem varianty jedno tělo jedno sklo.
Kupodivu jsem do 6L Slingu bez problémů nasoukal i 50R s nasazeným GF 100-200 a obrácenou sl. clonou dovnitř.
Z bazaru jsem spontánně vzal do sbírky Slingů i 10L v2 Sling od PD, ale ten jsem ještě nepoužil čistě pro fotovýbavu (tam obecně by mi to přišlo už jako overkill pro variantu GFX těla či cokoliv jiného a třeba až 3-4 objektivy), ale zas je to slušná brašna pro krátké přesuny na kole ve městě s různými krámy uvnitř.

Ale batoh je batoh, ať už je to jakýkoliv pro cokoliv.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JardaB1 5. 7. 2024 18:01

Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 6. 7. 2024 12:50

Testovací panel ničím nepřekvapil, víceméně se to zhruba shoduje i v případě staršího 65/1.4. Po přiclonění na 2.8 a dál už to podává solidní výstupy.

Benj. v podstatě zodpověděl na otázku na konci videa (od cca 10+ min), zda má smysl držet oba Mitakony pro GFX (resp. XCD). Já bych postupoval tak, že 65/1.4 by šel na bazar a nový 80/1.6 eventuálně namísto něj (ale až do momentu výprodeje nebo slevy).

Pěkná modelka... jinak pořád jsem si říkal, jestli má smysl Micro Clutch (var. I-Plate) od Peak Design "risknout" na tělo 50R (viz zmínka od cca 7. minuty) a tady se zdá, že to fungovat může/bude. :-)

Ale jinak celkem v pohodě objektiv, na kreativní pomalé focení a ochotou si s fotkami i pohrát a vystylizovat v PP.
wikxzen
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka