Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod wikxzen 20. 3. 2025 09:52

Ve Fuji GFX světě je F4 standard. Fuji má v nabídce šest až sedm F4 objektivů, jak pevné tak zoom. S F3.5 má dva, když bych přimhouřil oko v rámci F3.5 až F4 skupiny. A zhruba pět pevných GF skel s větší světelností než je F3.5. Zbylé čtyři jsou F5.6 skla vč. T/S variant.

Za třeba 4-5 let se lidi můžou teoreticky těšit na nástupce. Pak by ty ceny mohly být za první 100RF zajímavé. Záleží na tom, jak moc "prémiového/kultovního" statusu to nabude.
Kdo ví, zda 100RF nečekají nějaké poporodní bolesti, které budou řešit první majitelé ála testeři a Fuji zpětně bude ještě korigovat v následujících výrobních šaržích.

Zůstat v systému, tak osobně bych vyhlížel bazarový GFX100S II v tomto nebo příštím roce, nasadil GF35~70/4.5-5.6 a pohoda, pro o něco lepší kompaktnost GF50/3.5.
Nicméně, dál si naivně namlouvám a sním, že čas pro přímého nástupce 50R ještě příjde.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 20. 3. 2025 11:46

U GFX100RF si ale na to srovnávání s Q3 úplně klidně vsadím, to si o to přímo říká a tak prostě na tu světelnost dojde...
Jak známo, já zrovna velký fanatik v tomto nejsem a umírněný přístup GFX k světelnosti beru, ale musí se počítat s kritikou, dost lidí tohle vytýká i běžnému GFX.

Ad pokles ceny - to máš na jednu stranu pravdu, ale upřímně pro výrobce je to ve své podstatě noční můra, když jako zákazník primárně uvažuješ nad tím, za kolik to za pár let koupíš v bazaru či výprodeji :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 20. 3. 2025 12:45

Já to vidím tak, že světelnost hraje dost velkou roli. Pro nějaký dokument nebo reportáž je možnost 28mm při cloně F2 velke plus a dost pravdepodobne bych kvůli tomu sahnul po Leica Q3. Navíc pořád vnímám, že image Leica je o level jinde než produkty od Fuji, byť prémiové, to může hrát taky roli.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 20. 3. 2025 15:28

V tomhle docela máknul Hasselblad, ten dotáhl ke svým X vlastně kompletní sadu skel s F2,5 (XCD V), což je po přepočtu cca 1,9 a přitom jde o celkem kompaktní skla, žádná monstra.
Nechce se mi věřit, že by ve formě pevně přidělaného skla nešlo udržet velmi rozumnou velikost i při cloně třeba 2,8, ta 4 upřímně je trochu o zjednodušování si života výrobce.
Jsem spíš odpůrce touhy po minimální DOF do extrému, různá skla s F1-1,4 pokládám ve valné většině případů za honění si ega, ale zase by to nemělo padat ani do druhého extrému.
A aby "středoformátový" přístroj za 5500EUR měl DOF jak kompaktní pevné sklo na MFT (a s tím příkladem nijak nepřeháním) už mi popravdě trochu jako ten druhý extrém přijde :-(

-- 20. 3. 2025 14:50 --

Haha, tak Petapixel testoval GFX100RF na výletě v Českém Krumlově a Praze - https://www.youtube.com/watch?v=ZBjNRdzCd1A
Ale tedy upřímně tomu docela naložili... A ještě dodávám, že ač jsem to video neviděl před předchozími příspěvky, tak jsem vlastně vše trefil - primární srovnání je s Leicou Q3 a na kritiku světelnosti došlo :-P
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 20. 3. 2025 19:39

Tak V 2,5 řada od Hassyho je fajn, ale to se bavíme o objektivech s MOC nad sto tisíc za kus, resp. stodvacet tisíc Kč za 2,5/90V. Hassy na to jde jinak (a moc se mi to líbí), ale nechá si obecně za to pořádně zaplatit.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 20. 3. 2025 20:10

Jsem upřímně přesvědčen, že ceny u Hassie jsou primárně o malosériovosti, není to kvůli světelnosti. A další navýšení dělá centrální závěrka v objektivu, to by u Fuji ihned odpadlo z principu.
Ve výsledku si nemyslím, že by GFX100RF musel se sklem 2,8 místo 4 nějak propastně zdražit, tady se nedá Hasselblad brát jako nějaký odstrašující příklad, u nich je to o něčem jiném. Spíš je možné, že by se nevyhnuli jistému růstu velikosti, to asi možné je, ale pokud by to nebylo o moc, tak by to asi leckdo preferoval...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 20. 3. 2025 21:57

To už by nesplnilo to původní zadání o nejlehčím a nejkompaktnějším digi miniMF na světě (jakoby nestačilo jen, že je to první digi miniMF s pevným objektivem). Tím se Fuji reps před lety prsili, čeho chtějí s tehdy zvažovaným GFX kompaktem dosáhnout.
Pro nově navržený ještě světelnější objektiv by museli vyrobit i novou listovou závěrku, ne(?) - v GFX100RF použili tu nachlup stejnou z X100VI - alespoň to tvrdí na svém blogu J.Rask - tak mají plné šuplíky pro oba foťáky.
Rask se na blogu chlubí i snímky 100RF z ruky s časem např. 1/15s - neumím to moc posoudit z jeho na web upravených fotek. Dává to do souvislosti s tou závěrkou, způsobuje menší "nárazy" vs citlivý 44x33mm 102mpix snímač blablabla.
Co jsem pochopil, tak Rask se prý na vývoji 100RF nějak podílel - 100RF tlačí trochu víc než to běžně dělal se staršími Fuji novinkami.

Výtka k absenci IBISu, prý by kvůli tomu zase museli zadní opt. člen, a tedy celou opt. soustavu, posunout víc dopředu a kdosi plácl v komentářích i nárůst tloušťky těla zase o 3-5 mm.

Nicméně, CIPoidní údaj pro 820 fotek na jednu nabitou baterii v běžném provozu je slibné s ohledem na to, že běžně lze dosáhnout ještě lepších výsledků na jedno nabití.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod karel7305879 21. 3. 2025 08:14

Tahle mašina mě nechává ledově chladným. Sice na něj finanční prostředky mám, ale jako hobík v něm nevidím žádné využití. Za ty roky co fotím jsem pochopil, kde je mé místo ohledně výbavy. Včera jsem sledoval živý stream dvojice Vávra&Konečný a přišlo mi, že jejich nadšený je takové kašírované. 2x se tam zmínil odkaz na Koudelku a hlavní live motiv zněl jasně. Objednávejte, předobjednávejte máme 32 ks k dispozici. To je v pořádku. Takže marketing = obchod = prodej. Na koho tenhle foťák cílí? Za mě existují dvě skupiny fotografů. Profesionálové a většinově hobíci. Uživit se fotkou je sakra těžká disciplína. To vše v době sociálních sítí a Iphone 16 Pro Max. Finálně fotku ořežete. Fotky do rodinného alba 10x13 cm? Fakticky netuším kam s tím. Kolikrát člověk potřebuje fotit z ruky 1/15? atd atd. Jaké využití najdou profesionálové? Svatby? Sportovní fotku? Ateliér? Jestli je tohle primárně určené jako daily focení na street tak potěš koště.
karel7305879
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 21. 3. 2025 08:54

Wixzen - no on právě Chris celkem ironicky v tom videu konstatoval, že těch 800 fotek na baterku je spíš o vyhození IBIS atd., takže je dost otázka, zda je za to chválit :-)
Za mě to vyhození IBIS zmenší určitě, tomu tvrzení o tloušťce věřím, to sedí i na podklady jiných přístrojů. Teda je blbost to o posunu optického členu, tam evidentně motá IBIS s IS, ale výsledek, tedy větší tloušťka, sedět bude, jen u IBIS by se to projevilo na těle a u IS na objektivu.
Ale z druhé strany to prostě je omezení veliké, upřímně čas 1/15s pro EQ28mm je v dnešní době spíš k smíchu, než že by se tím mělo chlubit - prostě návrat o 25 let zpět do doby zcela bez stabilizace, ani nemusíme řešit nejlepší IBIS.

Mně to celé přijde ve výsledku jako cílené pro strašně malou oblast práce. Prostě cestování/chození nalehko s prioritou krajiny, městské architektury a tak. Na tohle bude opravdu skvělé:-) Třeba u streetu ale už začne ta poměrně malá světelnost omezovat a hodně lidí prostě Q3 upřednostní, to samé nějaké detaily s prací s pozadím a tak.
Jak píšeš, že chtěli "nejmenší a nejlehčí tředoformát" - mně přijde, že primárně cílili spíš na tu velikost a hmotnost Leicy Q3 (i když to třeba popírají), ono si to o to přímo říká. U středoformátu měli ještě rezervu, tam je nejlehčí kombinace X1D s nejlehčím sklem od Hasselbladu zcela nepatrně pod kilo, pro více skel pak cca 1100-1200. Fuji samo začíná nepatrně pod 1100g a zase více kombinací 1200-1300g. A když si vezmu, že vůbec nejlehší sklo od Hassy s F4 váží 245g a nejlehčí s F2,5 pak 350g (nejde o identická ohniska, ale principiálně podobné konstrukce), tak mi fakt nevymluvíš, že by u GFX100RF šlo dostat o clonu výše při hmotnosti do 900g, tedy na 100mpix MF včetně skla pořád boží.
Ale proti Q3 už by asi ztráceli a pokud máš navíc pravdu s tím, že si ušetřili práci a náklady závěrkou z X100VI, tak pak to vedlo na to, co uvedli...

-- 21. 3. 2025 07:58 --

karel7305879 píše: Kolikrát člověk potřebuje fotit z ruky 1/15? atd atd.

Ehm, skoro pořád, že sám něco nepoužíváš neznamená, že se to leckdy nehodí... Podobné časy se hodí na mazání vody, pak běžně na noční fotky měst, aby se mohlo držet rozumně ISO, pak třeba panningy - mohu říct, že v součtu možných situací dlouhé časy užívám naprosto běžně. Tohle ocení i běžný hobby fotograf :-)
To daleko problematičtější je třeba využití těch 100mpix rozlišení, to upřímně doopravdy využije o dost menší skupina.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ondrej Bobek 21. 3. 2025 09:11

Príjemné je vidieť "západné" video z Prahy :)
Je to zvláštny mix asi pre cestovateľov čo potrebujú/chvú ultimátny snímač s perfektnými možnosťami úprav a detailov v rámci veľmi limitujúceho širokého ohniska o nižšej svetelnosti.
Zrejme je to neuveriteľne malá skupina ľudí, aj Leica Q pôsobí veďla niečoho podobného úplná masovka... aspoň vytvorili zaujímavý fotoaparát o ktorom sa bude v dobrom či zlom hovoriť.
Ondrej Bobek
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 21. 3. 2025 09:26

Ondrej - jen pro vysvětlení k videu, v Praze v zajímavých prostorech Fantovy haly na nádraží běžela o víkendu Fujikina. To je velká akce putující světem - výstavy, workshopy fakt první třídy a tak. Fuji tuto akci použilo mimo jiné i právě k značné části aktivit kolem uvedení GFX100RF. tím to vzniklo.

Na akci jsem nebyl, nejsem vyloženě Fuji cílovka a navíc mi to kolidovalo s jinými věcmi, ale co jsem různě viděl reakce, tak jsem možná i udělal chybu :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 21. 3. 2025 09:39

Ne ne, pražská Fujikina (putovní festival) se právě bude konat po celý nadcházející víkend.
https://fujikina.cz/
https://goout.net/cs/fujikina-prague-2025/szabkqx/

Ten X-summit je jen čistě o prezentaci produktů bez obecenstva. Vydávat jiný hlavní produkt, tak to bude mít podobný mustr.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 21. 3. 2025 09:44

Aha sorry, ono to v komentech spojovali, dost možná si leckdo dělá týdenní výlet a bude tu i tento víkend :-)
Spletl jsem proto, že jak píšu jsem Fujikinu pustil z hlavy, tak mi vypadlo datum.
Tak si říkám, zda tam přeci jen nezajdu - nakonec tento víkend až tak plný nemám :-)
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Davidof 21. 3. 2025 11:25

Tak tam jdi a vezmi si tam Ricoha :-)))
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod wikxzen 21. 3. 2025 11:50

Ořezy z hlediska MP a níže pak ukázka dopadu na hloubku ostrosti (v závorce přepočet na ff) - z FB Fujifoto.
Přílohy
orezy MP.jpg
GFX100RF MP
orezy.jpg
GFX100RF
wikxzen
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka