Wixzen - no on právě Chris celkem ironicky v tom videu konstatoval, že těch 800 fotek na baterku je spíš o vyhození IBIS atd., takže je dost otázka, zda je za to chválit

Za mě to vyhození IBIS zmenší určitě, tomu tvrzení o tloušťce věřím, to sedí i na podklady jiných přístrojů. Teda je blbost to o posunu optického členu, tam evidentně motá IBIS s IS, ale výsledek, tedy větší tloušťka, sedět bude, jen u IBIS by se to projevilo na těle a u IS na objektivu.
Ale z druhé strany to prostě je omezení veliké, upřímně čas 1/15s pro EQ28mm je v dnešní době spíš k smíchu, než že by se tím mělo chlubit - prostě návrat o 25 let zpět do doby zcela bez stabilizace, ani nemusíme řešit nejlepší IBIS.
Mně to celé přijde ve výsledku jako cílené pro strašně malou oblast práce. Prostě cestování/chození nalehko s prioritou krajiny, městské architektury a tak. Na tohle bude opravdu skvělé:-) Třeba u streetu ale už začne ta poměrně malá světelnost omezovat a hodně lidí prostě Q3 upřednostní, to samé nějaké detaily s prací s pozadím a tak.
Jak píšeš, že chtěli "nejmenší a nejlehčí tředoformát" - mně přijde, že primárně cílili spíš na tu velikost a hmotnost Leicy Q3 (i když to třeba popírají), ono si to o to přímo říká. U středoformátu měli ještě rezervu, tam je nejlehčí kombinace X1D s nejlehčím sklem od Hasselbladu zcela nepatrně pod kilo, pro více skel pak cca 1100-1200. Fuji samo začíná nepatrně pod 1100g a zase více kombinací 1200-1300g. A když si vezmu, že vůbec nejlehší sklo od Hassy s F4 váží 245g a nejlehčí s F2,5 pak 350g (nejde o identická ohniska, ale principiálně podobné konstrukce), tak mi fakt nevymluvíš, že by u GFX100RF šlo dostat o clonu výše při hmotnosti do 900g, tedy na 100mpix MF včetně skla pořád boží.
Ale proti Q3 už by asi ztráceli a pokud máš navíc pravdu s tím, že si ušetřili práci a náklady závěrkou z X100VI, tak pak to vedlo na to, co uvedli...
-- 21. 3. 2025 07:58 --karel7305879 píše: Kolikrát člověk potřebuje fotit z ruky 1/15? atd atd.
Ehm, skoro pořád, že sám něco nepoužíváš neznamená, že se to leckdy nehodí... Podobné časy se hodí na mazání vody, pak běžně na noční fotky měst, aby se mohlo držet rozumně ISO, pak třeba panningy - mohu říct, že v součtu možných situací dlouhé časy užívám naprosto běžně. Tohle ocení i běžný hobby fotograf

To daleko problematičtější je třeba využití těch 100mpix rozlišení, to upřímně doopravdy využije o dost menší skupina.