Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Flor.cz 23. 10. 2023 22:26

iPhonem i dalšími foto-mobily se dá fotit normálně do RAWu, workflow se v podstatě už neliší od foťáku. S přepnutím do foto módu naštěstí nemám s mobilem problém, i když se zdaleka tak dobře nedrží. Jak je mobil pořád po ruce, tak s ním udělám fotky, které bych s foťákem neměl.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 10. 2023 06:36

Musím říct, že mne focení telefonem pořád úplně neuspokojuje. Jednak to držení a ergonomie (naokraj ani zrovna případný požadavek na jednu ruku tady není ideální), ale i charakter výstupu. Ono se to dá, v RAW není výstup vyloženě zlý, ale pořád to je malý snímač, kdy to stojí a padá se softwarovými kouzly (iPhone aspoň od jisté doby umí i ta sw kouzla do značné míry psát do RAW, ale už to v podstatě raw není). Jsou to prostě malé kompaktové snímače, maximum sice dosahuje cca 1inch, což už tak málo není, ale i proti "malému" MFT je to plošně cca polovina (a u řady mobilů ještě méně, zejména u doplňkových snímačů, které bývají menší než primární).
Mobil beru jako nástroj a celkem běžně s ním udělám nějakou fotku, kterou normálně zařadím do mé databáze v Lightroom mezi "pořádné fotky", ale k tomu, abych ho vzal v případě, že jdu cíleněji fotit, jsem pořád ještě nedošel a nejsem si jistý, zda se k tomu dojde.

K té poznámce o X-T5 s menším sklem - tenhle názor chápu, koneckonců sám takto nyní funguji do jisté míry podobně s OM-1, které je jen asi o 40g těžší a není ani příliš velký. Jako o jedné z alternativ pak uvažuji i o OM-5 či E-M10IV , což jsou celkem plnohodnotná těla, ovšem o hmotnostech 380 resp. 414g. Nicméně pořád to je charakter klasického fotopřístroje, o kapesním provedení se nedá úplně mluvit.
Jak jsem psal - uvidím, v podstatě se tímto uvažováním spíš bavím, tohle mi deprese nepůsobí (sice se mi v jistém smyslu nic úplně nelíbí, ale tím se spíš tak lehce cynicky bavím).
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Flor.cz 24. 10. 2023 07:30

Jenže ty SW kouzla dělají zatraceně hodně, Pixel má taky RAW (DNG) skládaný z více expozic a výsledná fotka tak má vyšší DR než fullframe. Omezení je samozřejmě pohyb, ale u nového Pixelu 8 na tom prý dost zapracovali. Dá se s tím fotit i za špatných světelných podmínek, opět díky skládanému RAWu z více expozic. Co vidím na svých fotkách, tak při tisku na A4 bych nepoznal rozdíl mezi APS-C a Pixelem.

Když už to srovnáváš s MFT, tak tam do hry vstupuje i ISO. Co vím, tak Olympusy mají základní ISO 200, zatímco fotomobily dokáží jít i na ISO 30. Takový rozdíl v ISO se pak hodně projeví při prosvětlování stínů a tam už na tom ten mobil asi bude líp než MFT.

Na cílené focení taky beru foťák, ale na výlety už skoro ne. Přeci jen i to kilo a půl se pronese.
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 10. 2023 08:13

Je otázka, kolik je u mobilu opravdu minimální ISO - rozuměj nativní pro snímač... Olympus má taky nastavitelné minimum pro běžné focení ISO80, ale to už vzniká sw modifikací a kvalita je proti ISO200 lehce horší.
Pokud vím, tak 1inch užívaný v top mobilech má nativní minimum ISO100, ne méně. Ono to nejde snížit do extrému proto, že naopak vyšší ISO pak vznikají "zesílením", které nelze dělat do nekonečna a tak start z menší hodnoty komplikuje naopak vyšší ISO (lze částečně řešit fígly jako dualgain, ale také to není jednoznačné).

SW kouzla nijak nezpochybňuji, třeba night mode na iPhone a dobrých Androidech funguje velmi slušně, holt to ale nenahradí vše, viz ten pohyb atd. Osobně jsem to dost porovnával a popravdě jsem ještě nenašel ani mobil, který by z mého pohledu jasně překonal alespoň GX880 (a to je snímač zastaralý) o něčem lepším nemluvě. Z mobilu je výsledek často lepší na první pohled bez postprocesu a za ideálních podmínek, ale pokud mi nevadí si s výstupem trochu pohrát, tak pořád fotoaparát má klady.

Ad 1,5 kila se pronese - to ano, ale právě že u OM i Fuji se dá poskládat sestava, kterou nelze brát za nějak ošizenou a vyjde daleko kompaktněji. Pro pevná ohniska to startuje už někde u 500-600g, pro zoom s rozsahem v EQ někde od 24-70mm tak u 750g. S vyšší mírou kompromisu pak dokonce i níže. A to uvažuji nyní normální foťáky s výměnnými skly, nikoli nějaké kompakty...
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Flor.cz 24. 10. 2023 08:36

tak to u Sony samozřejmě poskládám taky, ale preferuji mít u sebe delší světelný zoom a ultraširokáč k tomu. Jinak jsem myslel výbavu i s brašnou, náhradní baterkou, atd. Když jsem teď posčítal hmotnosti, tak mi to vychází kolem 1,3 kg komplet brašna, což není špatný. Ale když chci minimální hmotnost na chození po horách, vezmu si mobil.
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 24. 10. 2023 17:39

D. A. a jeho dnes zveřejněné postřehy k Fujinon GF 55mm F1.7 R WR

... nebo video:

.
.
.

Fuji má na takové cenové šarády vždy talent... nyní X-E4 a aktuální ceny na bazaru. :-)
Fujifilm says no market for the X-E range? Well, my X-E4 just sold for more than I paid for it new!

Fujifilm X-E4 Second Hand Price Higher than Original Launch Price

Obrázek
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 10. 2023 18:00

Mě přijde, že naprosto obecným jevem začíná být velký problém s produkcí výrobků řekněme "méně masových", ale za normální ceny. Výrobci prostě zvládají jen velkosériovku na jedné straně a na druhé straně případně vyloženou exkluzivitu za šílené ceny, ale je děsný problém s nějakým středem mezi tímto. Ono to není jen ve fototechnice, mohl bych popisovat leccos v tomto duchu i třeba u hifi nebo i u některých oblastí počítačů.
Ale když budeme uvažovat jen foto, tak je to fakt všude - zrovna s kategorií jako je X-E4 je problém i u OM a Panasonicu (PENy a GX v podstatě dožívají a mnoho modelů je opravdu hodně out). Sony koneckonců také zrovna u APS-C neexceluje (nad A6700 se dost kroutí hlavou), Nikon jakbysmet. Přijde mi, že širší nabídku (od lowend po úplný top) jakžtakž zvládá Canon, ti jsou asi jediní, kdo se rozhodli v poslední době nabídku více roztáhnout, jinak se spíš řeže. Anebo se ani oficiálně neřeže, jen se nezvládá výroba, to jsme debatovali o kus výše...
Na jednu lze výrobce chápat, náklady na vývoj jsou nemalé, jenže z druhé strany si tím trochu řežou pod sebou větev :-(
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar. 24. 10. 2023 19:20

Také se kloním k názoru, že dlouhodobě to může přinést úbytek zákazníků a poptávky. Možná to u mladší generace bude jinak, ale já jsem napoprvé nevěděl, co chci, první rozhodnutí pro značku a produkt bylo hodně intuitivní a do značné míry náhodné. Hrálo v něm roli nekalé povědomí o značce a byl to nedostupný předmět mé touhy za socíku, ale klidně jsem mohl koupit i Canon nebo Pentax (Minolta už v té době nebyla). A pak jsem sice nešetřil, ale nekupoval jsem hned na začátku D3 nebo něco podobného, nevěděl jsem proč a měl jsem pocit, že co kupuji, to stačí. Kdyby existoval jen low end a high end, tak by bylo dost pravděpodobné, že bych u toho low endu mohl i skončit. Ale takhle mi každý další model otevřel nějaké nové možnosti a docela přesně jsem věděl, proč ho chci a co dostanu navíc. To ale platí jen o té jedné značce, u Fuji jsem nikdy neměl přehled a tak se mi nedostala do nákupního košíku.
pemar.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 25. 10. 2023 08:00

tomashr píše:Je otázka, kolik je u mobilu opravdu minimální ISO - rozuměj nativní pro snímač... Olympus má taky nastavitelné minimum pro běžné focení ISO80, ale to už vzniká sw modifikací a kvalita je proti ISO200 lehce horší.
Pokud vím, tak 1inch užívaný v top mobilech má nativní minimum ISO100, ne méně. Ono to nejde snížit do extrému proto, že naopak vyšší ISO pak vznikají "zesílením", které nelze dělat do nekonečna a tak start z menší hodnoty komplikuje naopak vyšší ISO (lze částečně řešit fígly jako dualgain, ale také to není jednoznačné).

Tak u mobilů je to super nízké nativní ISO skutečně možné.

"Nové čipy ISOCELL (např. HM3) mají totiž duální nativní ISO, což je technologie, kterou najdeme např. na některých fotoaparátech orientovaných na video (např. Panasonic Lumix S1H/S1/S5). Díky tomu se čip může přepínat mezi dvěma obvody ovlivňující zisk signálu. Jedním z projevů duálního ISO je nižší šum a vyšší DR na druhé vysoké nativní ISO citlivosti."

https://www.digimanie.cz/samsung-vysvet ... ocell/8788

Jak jsou v mobilních technologiích obrovské peníze, tak se výrobci nebojí investovat do vývoje a využít každou možnost optimalizace. Usuzovat na kvality mobilních snímačů jen podle jejich velikosti neodpovídá realitě.
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Karl Klobása 26. 10. 2023 21:28

Flor.cz píše:iPhonem i dalšími foto-mobily se dá fotit normálně do RAWu, workflow se v podstatě už neliší od foťáku. S přepnutím do foto módu naštěstí nemám s mobilem problém, i když se zdaleka tak dobře nedrží. Jak je mobil pořád po ruce, tak s ním udělám fotky, které bych s foťákem neměl.

RAW z mobilů opravdu není totéž jako RAW z fotoaparátu, kde je to to, vyleze z analogové části. U mobilů to tak vůbec není.
Karl Klobása
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod KarelV. 26. 10. 2023 22:06

Flor.cz píše:Jenže ty SW kouzla dělají zatraceně hodně, Pixel má taky RAW (DNG) skládaný z více expozic a výsledná fotka tak má vyšší DR než fullframe. Omezení je samozřejmě pohyb, ale u nového Pixelu 8 na tom prý dost zapracovali. Dá se s tím fotit i za špatných světelných podmínek, opět díky skládanému RAWu z více expozic. Co vidím na svých fotkách, tak při tisku na A4 bych nepoznal rozdíl mezi APS-C a Pixelem.

Tohle se mi moc nezdá... hlavně ten DR. Nemáš nějaký konkrétní případ k posouzení. Mám Pixel 7 pro i FF. Jakože na mobil dobré, ale ve srovnání s FF to nestíhá, ani v RAW, ani v DR, ani ve špatném světle. A pochybuji, že by tomu bylo u APSC jinak.
KarelV.
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 27. 10. 2023 07:45

On se Pixel 7 chová automaticky stejně jako ostatní mobily, takže i ten DR může být pokaždé jiný, záleží na světelných podmínkách. Ale obecně lze při skládání expozic docílit v podstatě neomezeného DR, netuším kde jsou limity Pixelu 7. Osmička by měla umět HDR ještě o dost líp díky podpoře staggered HDR.

Já ale netvrdím, že Pixel fotí stejně dobře jako APS-C, to určitě ne, na kvalitní objektiv se nechytá. Jenže ten rozdíl je vidět akorát při pixel peepingu, při tisku na A4 už ten rozdíl nevidím. A o tom to je, mě jde o použitelnou fotku, nevyžívám se v pitvání pixelů.

Tady je k posouzení fotka focená po setmění z ruky, na odkazu se dá stáhnout plné rozlišení.

Obrázek
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 27. 10. 2023 16:48

Před deseti lety to bylo sci-fi navečer fotit s fotoaparátem v mobilu a mít přitom takový výstup jako tady dal na ukázku Flor.cz. O videu ani nemluvě. Posunulo se to už hezky dopředu.

V tiskárně, resp. v předtiskové přípravě, když dostanu do ruky fotky z fotomobilu na třeba nástěnný A3 kalendář pro nějakou rodinu, tak automaticky po klientovi se dotazuju pro výstupy bez těch dodatečných úprav v mobilu vč. ořezů, pokud je tedy toho schopen (někdy lidi ani neví, jak to udělat než posílat skrz sociální sítě nebo WhatsApp, který až donedávna snímky silně kompresoval než zavedl tu "HD" volbu).
Na rawy z fotomobilu se ani neptám, protože to opravdu málo lidí takto praktikuje, a osobně jsem se s nikým takovým ještě nepotkal v práci.
Obecným problémem je ale ta snaha běžných fotomobilistů zpracovávat si ty fotky na telefonech a odevzdávat je pak k dalšímu zpracování, třeba tisku. Tím, že mají lidé přístup k silným editacím v appkách a řada z nich nemá pro úpravy cit, tak obvykle proto žádám o původní výstupy, což se některým nelíbí a nedají si to vymluvit ani při nátiskových výjezdech, že to na papíře zkrátka vypadá hrozně...
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 28. 10. 2023 09:02

Podle mne se trochu pletou dohromady dvě věci...
První je kvalita výstupu ze snímače mobilu jako taková a tam má Karel pravdu - je to přes všechen pokrok dost o ničem, reálně to nedosahuje zdaleka ani parametrů staré generace MFT (zmiňuji zde GX880 jako příklad) a o něčem novějším či větším (Fuji APS-C, FF...) se už vůbec nemusíme bavit.

Druhá věc je ale to, že to mobily hodně slušně dohánějí masivním postprocesem založeným na nafocení více (někdy až desítek) fotek, které se kombinují. A tím vzniká třeba to velmi slušné DR u fotek ve dne, to ani není žádná divočina, je to v podstatě úplně to samé, jako běžně užívají i "pořádní fotografové" ve formě bracketingu více snímku, jen to zde vzniká transparentně okamžitě po stisku spouště. Jinou formou kombinace a průměrování vzniká oblíbený night mode a lze pokračovat...

Ve výsledku je požadavek na RAW z mobilu tak trochu nesmysl, až donedávna to zcela běžně mělo horší kvalitu než JPG s aplikací plného postprocesu. Teprve iPhone 13pro přinesl ProRAW, což je vlastně jakýsi "RAW-neRAW", tedy DNG, ale s aplikací alespoň části výpočetních kouzel a zde je asi takto vzniklé DNG pro tisk optimálním zdrojem - to je ale teprve podzim 2021, tedy docela nové. Od té doby přirozeně podobná funkce přibyla i do top Androidů, ale opravdu to není samozřejmost a není to zdaleka odjakživa, právě naopak.
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Flor.cz 28. 10. 2023 16:07

Mobily umí zákládní ISO kolem 40 ten Panasonic má zákládní ISO 200, to je cca trojnásobný rozdíl v zisku světla. Mobily mají novější technologii snímače, MFT je cca 2x větší než primární snímače špičkových mobilů. Tipl bych, že na nejnižší možné ISO na tom budou tyto mobily o něco líp než MFT.
Flor.cz
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka