Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod wikxzen 7. 8. 2023 11:08

+ galerie Tamron 150-500mm F5-6.7 VC VXD X-Mount

Další "PRO F1.2" Viltrox bude za chvíli k dispozici v druhé půlce srpna...
Obrázek
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 9. 8. 2023 14:24

První obrázky s 35mm F0.9 Nokton od Voigtländeru na X-H2. Předobjednávka (např. CameraQuest) za 1.499 USD.
https://news.mapcamera.com/KASYAPA/nokton35mm09x/

Katastrofa to není... :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 9. 8. 2023 14:45

Mimochodem docela hezké fotky... U tohoto typu skel to obvykle prezentují na dost stereotypních ukázkách, ale tady mi přijde, že ten "leták" tvořil někdo, kdo celkem věděl, co dělá :-)
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 9. 8. 2023 16:37

Já si vůbec nestěžuju na takovou formu. Na "kazyjapě" se mi líbí.
Tu jen pro pořádek všechny X-mount Voigtländer skla:
Nokton 23mm F1.2 | Ultron 27mm F2 | Nokton 35mm F1.2 | APO-Ultron 35mm F2 | Nokton 35mm F0.9
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod milann88 10. 8. 2023 11:14

Ten Nokton 35 vypadá hodně dobře, na portrét by to mohl být ideální objektiv.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 10. 8. 2023 11:41

A bude fakt zásadně lepší než 7artisans 35/0.95? A pokud řekneme ano proti 7artisans, tak bude lepší i než Laowa Argus 33mm? Nevím, ptám se - o tom 7artisans a Laowě něco vím, Nokton je novinka, kde je zatím pár fotek. Ty sice vypadají dobře, ale popravdě jsem viděl dost zajímavé i z "levné alternativy" a rozdíl ceny je přitom nezanedbatelný i proti Argusu, proti "xxxSANS" pak vyloženě drtivý.

Sám se tím zrovna dost probírám (různá "novodobá" MF skla) a popravdě mne ty "drahé" Voigtlandery úplně nepřesvědčily, hlavně právě proti různým alternativám.

Na okraj, 35mm mi jako portrétní sklo přijde spíš na MFT, na Fuji a obecně APS-C mi to přijde trochu krátké a asi bych raději 50mm, tohle je ale samozřejmě individuální.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 10. 8. 2023 14:44

Cosina "jede"...

Další z řady Nokton 50mm F1.2 pro X-mount ... v průběhu září ...

https://www.cosina.co.jp/voigtlander/en ... 50mm-f1-2/
Ukázkové fotky zcela dole v odkazu, ale není to moc zajímavé (opět).

Obrázek
Obrázek

Naposledy upravil wikxzen dne 11. 8. 2023 13:35, celkově upraveno 1
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 11. 8. 2023 10:18

Nějaké stručné komentáře a videopříspěvky k Viltrox 27mm F1.2 Pro pro X-mount ...
...First Impression Reviews, Specs and Samples

Hmm... já nevím. Nějak to není asi ono... :-)

wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod JardaB1 12. 8. 2023 09:31

New Venus Optics lenses on display at the 2023 Photo & Imaging show in Shanghai: Laowa CF 8-16mm f/3.5-5.0 :
Read more: https://photorumors.com/2023/08/11/new- ... z8A93D8hnn

16 elements in 12 groups, 5 aperture blades
Minimum focusing distance: 0.2m
Filter size: 86mm, Full metal lens body
Dimensions: 88.3 x 88.54mm, Weight: 463 grams
For Sony E, Fuji X, Nikon Z, Canon R + EF-M mounts
Canon EOS RP | Canon EF 3,5-5,6/24-105 IS | Pentax K 2,8/30 + A 1,7/50 | Canon EF 2/100 | Canon EF 4-5,6/70-300 IS II
JardaB1
Návštěvník

Odeslat příspěvekod linecur 14. 8. 2023 20:30

Zdravím, prosím, co je momentálně (nejvíce) smysluplná volba na makro (přírodniny etc.) - XF60? Nebo něco third party firem? díky za náměty k zamyšlení :)
linecur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 15. 8. 2023 11:01

linecur: ještě zvaž mezikroužky, např. od Viltroxu sadu dvou 10mm a 16 mm. Podporují autofokus. Aktuálně je na to 25% sleva ve Fujifoto (nebo je tam u nich skladem ještě levnější bazarová možnost). Na takové to nenáročné "makrování" to může stačit a ryzí makro objektiv nebude nakonec třeba.

Já měl ten XF 80mm F2.8 Macro a je to skvělé sklo, slušně ostré. Má i optickou stabilizaci a lze jej použít v podstatě na cokoliv, co dané ohnisko dovolí.
Odradí velikost/váha objektivu a/nebo poměr zvětšení není 1:1, ale "jen" 1:2.

Což je případ i pro starší XF 60mm F2.4, tam je jeho devízou velikost, váha a dá se dobře použít i na focení portrétů namísto XF 56mm F1.2, je trochu pomalejší (starší AF motorek). Je to jeden z těch starších Fuji objektivů z počátku X systému.

XF 30mm F2.8 je na trhu cca rok a je to především hodně slušný univerzál, pokud ohnisko 30 mm nevadí, tak bych šel do něj, je to moderní objektiv, vybaven svižným lineárním motorkem ostření (rychlý AF), utěsněný a hlavně je stále malý a lehký - cena může vadit, ale vynahrazuje to větším spektrem použití.

Pokud nevadí manuální ostření, tak skvělý objektiv nabízí Laowa 65mm F2.8 2X, který kromě stále kompaktního a lehkého tubusu nabízí lákavé poměrové zvětšení 2:1 - tam je faktor zábavy asi největší, pokud jde vyloženě o to makro focení! A je slušně ostrý už od f/2.8.

Druhou manuální možností je Voigtländer 35mm F2 Macro APO-Ultron, rovněž velmi ostrý objektiv s hezkým rozostřením pozadí a navíc opticky i slušně korigovaný. Má elektronické kontakty, takže narozdíl od Laowa 65mm bude kompletní EXIF. Pokud jde o ostrost, tak je oproti XF 30mm F2.8 od Fuji o něco horší. I přes svou velikost působí váhově už docela těžce... ale tak jako s ostatními Voigtländery se s ním pracuje parádně (ručné ostření, tuhost prstenců, krokový clonový kroužek...).
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod linecur 15. 8. 2023 21:48

"ještě zvaž mezikroužky, např. od Viltroxu sadu dvou 10mm a 16 mm. Podporují autofokus. Aktuálně je na to 25% sleva ve Fujifoto (nebo je tam u nich skladem ještě levnější bazarová možnost). Na takové to nenáročné "makrování" to může stačit a ryzí makro objektiv nebude nakonec třeba."

Moc díky za radu! To lze použít i u zoom objektivů? Mám aktuálně 16-80

Na ta pevná skla mrknu - každopádně XF 30 se skutečně jeví asi nejzajímavější (byť xf80 byl vždy tajný kandidát oproti xf 60...), je fakt, že u některých momentů pomalost někdy je k pláči, vše uletí:)) A ten 7artisan 60 macro? - cena je dost podezřelá:)
linecur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 16. 8. 2023 09:44

linecur: ty mnou zmíněné kroužky lze použít na cokoliv s bajonetem X-mount. Eventuálně i na manuální skla.
Na zkoušku bych vzal tu Viltrox sadu z bazaru. Nevýhodou s nasazeným mezikroužkem od Viltroxu může být pomalejší ostření, čekej nějakou dýchavičnost dle daných horších světelných podmínek nebo podle náročnosti scény (např. pestré nepřehledné pozadí za objektem).

Ještě jsem nezmínil autofokusový Zeiss Touit 50mm F2.8 pro X-mount, ten má poměrové zvětšení 1:1, nový bych jej ale nekupoval - i po několika letech si drží vysokou cenu v obchodě - opticky však srovnatelný s Fuji skly.
7Artisans 60mm F2.8 (mark II) taky lze zvážit jako levnou a slušnou alternativu. Meike tuším má zcela identický v nabídce. Oba nabídnou zvětšení 1:1.
Jinak Pergear 60mm F2.8 (mark II) 2X je také jedna z manuálních možností s poměrovým zvětšením 2:1 jako Laowa 65mm F2.8 2X Macro).
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod bosonozka 16. 8. 2023 13:00

Za mě stojí za zvážení achromatické makro předsádky (close up lens) - čím delší ohnisko, tím větší zvětšení (u mezikroužků je to obráceně) - s XC 50-230mm jsem s nimi fotil bez problémů např. včely, motýly... Výhodou je, že se nemusí sundávat objektiv a stačí pouze našroubovat, nevýhodou, že nekvalitní můžou zhoršovat kresbu + možné problémy s aberací (zas proti mezikroužkům nesnižují množství světla dopadající na snímač) - proto je lepší volit ty achromatické (např. Kenko nebo Marumi Achromat, případně Raynox DCR-150, případne DCR-250 - u těch Raynoxu si je předem dobré najít/ověřit, jestli s daným objektivem nevinětují), kde degradace obrazu je minimální.

Mezikroušky i makro předsádky mají proti makro objektivům nevýhodu, že se člověk musí trefit do pásma, kde může zaostřit (ani s jedním, ani s druhým, nejde ostřit na nekonečno) - proto na zkoušení/seznámení s makrem bych nezatracoval ani ty manuální objektivy, co psal wikxzen.
bosonozka
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka