Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kezic 22. 6. 2023 15:53

Noldo
Tak pokud ti ty neostré okraje nevadí tak jsi šťastný člověk a užívej si jej. Každý to máme v sobě jinak nastavené, já takové objektivy obratem vracím. Na druhou stranu pokud by to byl bezchybný kus tak bych byl ochoten i docela dost připlatit. Bohužel se však takové objektivy nevyrábí, alespoň já se s takovým ještě nesetkal a že jsem jich již docela dost odzkoušel a vrátil. A netýká se to jen Fuji, ale i Sony, Olympus...
kezic
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Noldo 23. 6. 2023 10:42

Skôr som chcel potvrdiť vlastnosti objektívu prezentované v recenziach a testoch. Vedel som čo kupujem. Myslím si, že kus mám dobrý a výrazne lepšie nebudú. Pri takomto zoome musia byť nejaké kompromisy a otázkou je ako často na ne pri fotení narazíme. Ale dávam ti za pravdu, že kusová variabilita je problém.
Noldo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 23. 6. 2023 11:53

Za tu časově omezenou dobrou cenu už bych to fakt moc neřešil.
To více spíše jeho rozměry a váhu vůči X-Tx0 tělům, resp. na grip pro lepší/pohodlnější úchop bych se já asi podíval.
A pokud se při nošení na rameni nevysouvá vnitří tubus směrem dolů, tak ještě líp. Snad jen jestli ta optická stabilizace není příliš hlučná, ale venku to je celkem fuk.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Noldo 23. 6. 2023 12:21

Tubus sa nevysúva, naopak má zoom dosť tuhý chod, aj keď pri mojom kuse stále plynulý. Optickú stabilizáciu počuť nie je. To ani pri 18-55, pri XC50-230 ju počujem aj keď mi to asi nikdy neprekážalo. Na X-T20 to rozhodne je tažké na predok a ergonomicky slabšie. Keď to bude za-peak designované k popruhu od batohu, tak to bude v pohode na nosenie.
Noldo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 25. 6. 2023 11:20

Recenze na X-S20 od D.A. - Fujifilm X-S20 + galerie fotek

+
Top 5 Great Things You Might have Missed about the Fujifilm X-S20...
Top 5 Things
Double the internal memory of X-S10
This allows for longer bursts over the X-S10

Smoother EVF than X-H2 and X-T5
The Fujifilm X-S20 can shoot up to 30fps (faster than X-H2 and X-T5). And, so I have been told, as opposed to the X-T5 and X-H2, at the respective highest fps the EVF runs even smoother than its higher end siblings showing no signs of jerkiness at all , and of course also no blackout (with full 100fps live-view). One of the advantages of coupling the new X Processor 5 with the fast to read out 26MP X-Trans IV sensor and a decent, but lower resolution viewfinder than the X-T5 and X-H2

LCD Boost
Compared the the X-S10, the X-S20 sports an almost twice as high resolution on the LCD (1,04 vs 1,84 million dots)

6K 3:2 Open gate
The X-S20 can shoot 6K 3:2 Open Gate, which is not possible on the Fujifilm X-T5 and X-H2 for example

Optional Fan
Extends filming duration at more than twice the time. note that CineD and other reviews got great heat management performance also without the fan (at CineD the battery died before the camera even was able to overheat). But under tough conditions, the fan will help and extend recording time for more than twice, as we can see from the media slides I will share below.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kultus 25. 6. 2023 19:02

Tak jsem nakonec v akci koupil ten TTartisan 35mm f1,4 protože po bazarech nic nebylo a za ty prachy veliká spokojenost. Na XT3 je sice až směšně malý, ale s těma kroužkama se krásně pracuje. Hlavně ostření je ještě hladší než na TTartisan 50mm f1,2. Na f1,4 je kresba měkčí a méně kontrastní (což mi nějak moc nevadí a objektiv kopíruje výsledky testů a recenzí). Už přiclonění na nějakých f1,7 dává lepší výsledky při zachování krásného hladkého bokehu. Máme doma týden nový přírustek, takže měkkčí kresba při portrétech a momentkách prcka vůbec nevadí. Udělal jsem pár testů a díky PureRAW 3 si můžu dovolit silnější doostření v PP a pak se zvednutím kontrastu dostávám na kvalitu objektivu při f2,8-3,5 kde je už kresba mnohem lepší, ale samozřejmě se zachovává krémového bokehu f1,4 což je paráda. Někomu se takové "cheaty" nemusí líbit, ale pokud je ta AI konečně k dispozici, tak proč ji nevyužít...takže díky za doporučení této pětatřicítky. Tady srovnání kresby f2,8 (RAW SOOC) a f1,4 (RAW-DeePrime XD + doostření):

PS: clona v EXIFu samozřejmě uvedena není. Tak je dost možné, že to nebude f2,8 ale až f4...
Přílohy
Srovnání.JPG
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 26. 6. 2023 08:21

Tak gratulace k novému členu rodiny (k objektivu taky). :-)

Ohledně těch AI "cheatů" a jejich vyzkoušení to z mé strany je spíše lenost a částečně stále i nezájem. Spoléhám se ale na to, že ještě příjdou nějaké dlouhé nudné zimní večery, kdy to třeba zevrubně vyzkouším na především starších fotkách z doby, kdy jsem s X-Pro2 fotil kšeftíky v tmavém hudebním klubu - tam určitě leccos zajímavého může z hlediska řešení neostrosti a vysokého šumu vypadnout, resp. dodá tomu závan oživení/novoty.

Třeba z toho příkladu výše mi imponuje jednoznačně vzorek vlevo. Z mého subjektivního pohledu ale věc estetiky.
Na jiném příkladu tomu může být zase jinak. A jinak to třeba vyzní na celkovém záběru bez velkého ořezu. No, těch proměnných "jinak" je spousta.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kultus 26. 6. 2023 10:15

Diky. Je to 100% vyrez ciste jen pro testovaci ucely objektivu pri ruznych clonach, abych zjistil kresbu, limity atp. Jindy ti muze "imponovat" vetsi rozostreni pozadi a tam se da pak pekne ziskat na ostrosti (jinak ja bych tam volil nekde kolem f2 je to subjektivni). K tomu PureRaw, ted se ukazalo prozirave odkladat stare rawy, jsem cisty amater, ale do budoucna chci co nejlepsi TK fotek. Na vysokem ISO ti to prida i nekolik EV k dobru a docela to pomuze vycistit i zakladni ISO ikdyz tam to nepouzivam...
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod linecur 30. 6. 2023 13:55

Ještě dotaz k X-T30 resp. X-T30II - nevíte prosím, jestli není dostupný firmware, který by z "původní" verze vytvořil tu novou? Četl jsem, že je to víceméně záležitost sw - jen II. má větší paměť či buffer nebo tak něco - což by mohlo znemožnit tuhle operaci...
linecur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 30. 6. 2023 14:09

Ta menší paměť u X-T30 je prý tou hlavní příčinou, že narozdíl od "II" nebude už dostávat aktuální fw aktualizace, které mají významný dopad na kapacitu paměti.
X-T30II má vlastně narozdíl od první verze HW vylepšení jen v té paměti a zadní displej má asi o cca 50% lepší rozlišení.
Maximálně budou pro starší X-T30 spíše fw aktualizace na opravy menších chyb či nová podpora pro budoucí XF skla.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod linecur 30. 6. 2023 15:07

Ach tak, takže je tam významný rozdíl... proč se dívat po II. Díky
linecur
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bosonozka 30. 6. 2023 16:38

Sigma 50-140mm F2.8 for Mirrorless APS-C Patent Found
https://www.fujirumors.com/sigma-50-140 ... ent-found/

To by byl zajímavý objektiv, obvzlášť kdyby se povedla udělat odlehčená verze ve stylu Sigmy 18-50mm
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 30. 6. 2023 19:03

Tady by myslím ani nevadilo, že nebude eventuálně zapouzdřený (vnitřní zoom) a klidně i bez stabilizace. Pak to bude skutečně kompaktní zoom objektiv takového rozsahu.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod OnderCZ 30. 6. 2023 22:01

Jen ještě dodám, že X-T30 II má mnohem více vylepšení, oproti té první verzi, hlavně AF byl vylepšený na úroveň X-T4. Tracking se chová úplně jinak, rozpoznávání obličejů a oka je lepší než u originální X-T30. Dále spousta dalších méně významných, jako např. další filmové simulace (Classic Neg., Eterna Bleach Bypass), lepší práce a nastavení v oblasti videa, možnost uložení více nastavení do uživatelských C1-C7 režimů, atd.

Ano, souhlasím s tím, že spousta toho by šla zpětně udělat updatem firmwaru, HW ten foťák o moc jiný není, ale hlavně ten AF, to je změna velká.
OnderCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 1. 7. 2023 10:03

Zatím to vypadá na příjemné malé manuální překvapení.
Stručná recenze - Voigtlander 27mm F2, Something special.

Obrázek
wikxzen
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka