Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod kultus 18. 6. 2023 13:58

Hmm to je slusna ostrost, takove ale asi vsechny nebudou :)
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kezic 18. 6. 2023 16:41

Nejsou, já jeden vracel spolu s x-t200. I při zaclonění na f8 byla jedna strana nepoužitelná. Bohužel se to však netýká jenom objektivů Fuji.
kezic
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Noldo 18. 6. 2023 20:09

Už dlhšie som rozhodoval či kúpiť XF18-55 alebo Sigmu 18-50 a na moje prekvapenie som práve objednal XF 16-80. Fujifoto má Open Box s 3 ročnou zárukou za 10900 czk a zrazu mi ten objektív začal dávať zmysel. Dúfam v dobrý kus a že mi nebudú vadiť mäkké rohy. Ale ako sa hovorí, tak keď niekto skúma ostrosť úplných rohov na fotke, tak asi tá fotka za mnoho nestojí :D
Noldo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 19. 6. 2023 07:41

Je to vše se slevami cca 20 až 60% na vybrané věci už docela zajímavé. I ten nový Tamron 11~22mm F2.8 je s 15% slevou, ale mohl být ještě levnější...
V rámci té akce je legrační i cena za GF 35~70mm. Původně 26 tisíc Kč, při první akci 19 tisíc, při druhé 15 tisíc (to jsem kupoval) a nyní za 11 tisíc korun. K tomu pak jakékoli GFX tělo z bazaru a člověk má pro začátek dobrou až velmi dobrou sestavu.
Fujifoto do 25. června nabízí i slevy 10 a 15 % dle výběru ze dvou časově omezených kuponů, a musí to být prý aktuálně skladem, ale nedá se kombinovat s něčím, co už v nějaké červnové či sezonní akci zrovna je.

====================================
EDIT:
Dustin Abbott - Tamron 11-20mm F2.8 RXD for Fuji X-mount Review
+ Gallery
Obrázek
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kezic 19. 6. 2023 16:44

Noldo píše:Už dlhšie som rozhodoval či kúpiť XF18-55 alebo Sigmu 18-50 a na moje prekvapenie som práve objednal XF 16-80. Fujifoto má Open Box s 3 ročnou zárukou za 10900 czk a zrazu mi ten objektív začal dávať zmysel. Dúfam v dobrý kus a že mi nebudú vadiť mäkké rohy. Ale ako sa hovorí, tak keď niekto skúma ostrosť úplných rohov na fotke, tak asi tá fotka za mnoho nestojí :D

Tak jsem zvědav až jej vyzkoušíš. Ta cena sama osobě je až podezřele nízká. :-D
kezic
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Obšák 21. 6. 2023 08:18

Tak taková sleva, co je teď na ten GF35-70, tak to je teda hezká cena za objektiv na "středoformát" :)
Obšák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 21. 6. 2023 08:31

Sleva na jednu stranu hezká (nejen na 35-70, zlevněno je toho více), ale trochu si kladu otázku, zda to už malinko nezavání problémem s prodeji a snahou to tlačit, jak to jde.
Ona je řada GFX podařená, ale přeci jen to je pro poměrně úzký okruh zájemců :-(
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Dolgor 21. 6. 2023 09:39

To bych neviděl jako specifikum Fuji GFX. Úpadek zájmu o novinky řeší všichni výrobci, nebo brzy budou.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 21. 6. 2023 09:55

Tohle je těžko k objektivnímu posouzení, nicméně podle mne je na tom možná GFX ještě o trochu hůře než ostatní. Je to dáno tím, že pro specifika krajiny a podobných typických nasazení tě GFX50R vlastně nelimituje vůbec, ač třeba AF je na úrovni počátků MILC (jen CDAF atd.), takže tlak na nákup nových řad je celkem malý. Náročnější třeba přejdou na GFX100 řadu, ale tam se zase zastaví na dlouho a navíc tito lidí pak obvykle dají GFX50 do bazaru, což Fuji moc nepomůže.

U univerzálnějších APS-C a FF se sice taky pomalu to funkční nasycení projevuje, ale přece jen je to méně výrazné. Pro příklad první Sony A7 z bazaru si jako trvalé řešení pořídí málokdo a v jistém smyslu to je spíš motivace k vstupu do systému, u GFX ale asi dost lidí při koupi bazarové GFX50R u ní zůstane...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 21. 6. 2023 13:21

Je fakt, že soudě např. dle MPB je nabídka GFX 50R často docela tristní v posledních měsících. Když jsem tam chodil častěji před nějakou dobou, tak jakýkoli zrovna vyskytnuvší se 50R byl do dalšího dne až tří dnů zase pryč. Ještě dříve (2021-2022) mívali skladem i 10+ takových 50R naráz, ale tehdy za ne úplně zajímavé ceny (cca v přepočtu za +- 55-70 tisíc Kč).

Na Paladixu se 50R neohřeje nadlouho - stačí tomu dát max. týden. Poslední 50R tam byl za 40 tisíc za tělo od posledního pátečního večera a už zmizel během víkendu nebo pondělka. Nabídka jiného 50R za 55 tisíc Kč v tomto roce tam byla nezvykle (a vlastně pochopitelně) několik měsíců a zmizela až po slevě na 49 tisíc Kč.
Bazar Megapixel aktuálně má dva 50R skladem, ale za ceny spíše "nepřijatelné".

Původní 50S a jeho novější 50SII se tam drží déle, některé 50S už rok; jeden dobrodruh tam drží nad svým 50S cifru 100 tisíc aniž by k tomu uváděl skla či jiné další cenné vybavení (prý kufr), když tedy vezmu, že za 50S by dnes člověk dal spíše 40-45 tisíc Kč.
EDIT: Teď tam vidím původní 50S za 40 tisíc za tělo.

A ten 35~70mm je vážně fajn lehoučký "plasťák-seťák". Lehce v náznacích to kopíruje situaci okolo XF 18~55mm v APS-C resp. X systému, kdy ten zoom v podstatě většině lidem plně postačil a neohlíželi se mnohdy po ničem jiném už.
Nejvíce mě na GFX těší, že neřeším výstup za každou cenu, protože je od základu už dobrý a lehkým "pošoupáním slajdy" v Capture One to jen doupravím. Obvykle stačí třeba jen Auto Adjust (Levels, Contrast/Brightness) a někdy individuálně trochu upravit v panelu HDR.

Nemusím myslet na cokoliv související se snahou o co nejlepší výstup v rámci X-Trans masek v X systému. To bylo pořád nějaké zkoumání, jestli se to nedá ještě vylepšit, nebo jestli nemám změnit zase software atd.
(Tohle ale berte s nadsázkou.) :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Jo.sef 21. 6. 2023 18:58

Je zřejmé, že krize se dostavuje a vidíme to nejen na slevách foto techniky, kde jsou běžně slevy kolem 20%. Když jsme u těch středoformátů, tak vede Hasselblad s 46 % slevy :)

https://www.fotoskoda.cz/hasselblad-h6d-100c-wifi-telo/
Jo.sef
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod Noldo 21. 6. 2023 19:13

kezic píše:Tak jsem zvědav až jej vyzkoušíš. Ta cena sama osobě je až podezřele nízká. :-D

Ak uznávaš fotenie výhladu z balkónu pri F4 1/250 a iso 1600 za skúšanie, tak som vyskúšal. Opticky mi príde naozaj tak nepresvedčivý ako hovoria testy napr. Christophera Frosta. Pri 1:1 na X-T20 je vidieť rozdiel medzi center a nielen extreme corner ale aj border sharpness. Neudrie ti to do oka, ale pri bližšom skúmaní tam tie detaily vykreslené nie su. Stred mi prišiel vždy dobrý. Môj kus je dobre centrovaný, čo je pre mňa po zlej 18-55 dôležité. Zaujalo ma, že v C1 mám zapnuté Hide distorted areas a je tá fotka cropnutá, takže nie som si úplne istý či je to aj potom 16mm. To isté platí aj o 18-55 pri 18mm.

Na X-T20 je to už celkom macek, ale objektív je dobre vypracovaný a všetko na ňom má taký "prémiový" odpor. V praxi budem cloniť, doostrovať a nebudem skúmať rohy 1:1. Takže na moje cestovanie a krajinkovanie si myslím, že rozhodne zaujímavé sklo za túto cenu.
Noldo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 22. 6. 2023 09:09

Jo.sef píše:Je zřejmé, že krize se dostavuje a vidíme to nejen na slevách foto techniky, kde jsou běžně slevy kolem 20%. Když jsme u těch středoformátů, tak vede Hasselblad s 46 % slevy :)

https://www.fotoskoda.cz/hasselblad-h6d-100c-wifi-telo/

A asi bude těžké fotoaparát z ukončeného H systému za tu cenu vůbec prodat (např. MPB tento model nabídne cca pod 210 tisíc v lehce ošoupaném ale přesto funkčním stavu).

The End Of Life For The Hasselblad H System…
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Jo.sef 22. 6. 2023 12:55

No pro prodejce asi smutný příběh....
Jo.sef
Kolemjdoucí

Předchozí stránkaDalší stránka