Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod wikxzen 13. 5. 2023 10:14

Světelný zoom s rozsahem cca 30~60mm tu chybí. :-) Kultus ohnisko 23mm nevyužíval - XF 23mm F2 šel pryč, 18~55mm chce prodat taky...

XF 16~55mm F2.8 jsem měl a má to skvělou kresbu, kontrast atd., vedle Fuji XF pevných skel to je rovnocenný objektiv, pokud se pomine světelnost 2.8 vs 1.4 např. Po přiclonění pevného F1.4 na f2.8 vyjde pevný objektiv s ostrostí lépe než onen zoom na f2.8
Tolik kritizovaná absence OIS je už dnes v době těl s IBIS téměř bezpředmětná. Ale našly se také výtky k jeho 16 mm nebo naopak 55 mm na konci.
Exceluje na ohniscích v rozsahu cca 18-20~50 mm v f rozsahu f4-8. Kolují/-lovaly různé šarže s různými opt. slabinami (lepší na 16 mm vs. slabší na 55 mm a naopak).
A je krásně tichý při ostření a hezký se s ním pracuje celkově, i s X-Pro2 a posledním FW zaostřil rychle a spolehlivě, když bylo světla pomálu nebo scéna rušivá. Je to full frame konstrukce s "naplácnutým" bajonetem pro X systém.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kultus 14. 5. 2023 13:15

Diky za nazory. Setak XF18-55 je vetsinou doma, protoze ikdyz je kresbou v pohode, na dlouhem konci je precejen "pomaly" (i pres to ze je o stopu rychlejsi nez vsechny ostatni setaky), lakalo mne mit treba 70mm f2.8, ale taky odzoomovat treba jen na 35mm f2.8 kdyz je potreba. No podivam se poradne na ty recenze, jestli je ten tamron az takova hruza a nevyplati se do nej vrazit penize. Poznamka k sigme, ze se hodi k telu se stabilizaci je sice relevatni, ale ja fotim skoro vyhradne jen dceru a tam se bavime o casech 1/60s kdyz je v klidu, spis 1/125-250. Navic nejsem takovy nadsenec, ze bych si obhajil nove telo za 25-30K. Samozrejme by se to dalo resit pevnym sklem 75mm nebo 85mm, ale nekdy by to uz bylo docela dlouhe a na hriste a po vyletech se mi pevna skla moc nechce tahat.

Milane, co ti prislo na te Sigme spatne?

kezic: Ta vinetace je snad neodstranitelna, to snad nemuzou mit vsechny kousky...
Naposledy upravil kultus dne 15. 5. 2023 05:59, celkově upraveno 1
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 14. 5. 2023 14:07

V Capture One/LR (nebo jinde) si na Tamrona můžeš udělat vlastní profil(-y) objektivu a ručně si nastavit vše potřebné - odstranění vinětace a soudkovitosti. Můžeš vycházet nejdříve z obecného/generic nastavení a doladit. Zpočátku vopruz atp., pak už pohoda.
Je otázkou jestli se má dnes člověk pohoršovat nad nezkorigovaným zoom objektivem, když to takhle vlastně dělají dnes všichni a řešení dělá za něj technika a PP.

Překvapilo mě tedy dnes, že v Capture One 23 (posl. update) přímo profil pro onoho Tamrona nemám dosud dodaný.

Dustin Abbott byl s verzí pro Sony APS-C celkem v pohodě.
https://dustinabbott.net/2021/01/tamron ... 70-review/
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Obšák 14. 5. 2023 16:40

Tak pokud se nepletu, tak Tamron 17-70mm má tady na foru Flor. Ale není tady tak aktivní jako řada jiných, tak nevím, jak často to tady sleduje. A má bajonet Sony.
Obšák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kultus 15. 5. 2023 07:21

Co jsem ted cetl na par fotech, pry tu vinetaci dela lightroom kdyz je aplikovany profil objektivu, tak jej zkusim vecer vypnout. Prispevky jsou ale starsiho data tak mi prijde divny, ze by to doted nespravili, mam Lightroom Classic z minuleho mesice...
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod LoboC 15. 5. 2023 07:30

Koupil jsem bazarovou Fuji X-H1 a s Fuji 70-300 si celkem sedla....

Obrázek

Obrázek

Pro plnou velikost nutno stáhnout.
LoboC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fomalhiwa 15. 5. 2023 07:42

Tamron 17-70 /2,8 pouzivam od leta 2022 s x-t30. Mam teda i setak 18 -55 a k tomu 18-135. Tamron jsem prave zkusil jako nahradu za 18-135.

Hlavni nevyhody bych videl takto :

1. Chybi clonovy krouzek - v podstate je to jediny objektiv, kde ho nemam (velky krok zpatky, ke Canonu 20D :) ), a protoze jsem linej prepinat to kvuli ostatnim objektivum, tak vlastne mam defaultne nastaveny cloneni jinde, nez bych chtel.

2. Je velky a tezky ( a plastovy). Vadi - nevadi ? To je otazka, mne v podstate ne.

3. Pri zapnuti neustale cvaka clona. A je teda celkem hlasita. Mozna by pomohl novy firm., mozna je to vlastnost, podobne se chova i 35/2, ta je teda tissi.

Dalsi nevyhody me nenapadaji, jeste teda se vyskytl problem s pouzitim ND filtru, ale to mohlo byt i tim filtrem.

Stabilizace je mirne slabsi nez u 18-135, ale porad velice ucinna. Ostrost hlavne na sirsim konci znatelne lepsi nez u zmineneho 18-135. Nicmene potrebuje hodne doostreni, pak se mi vysledky zdaji vyhovujici ( coz o 18-135 nemohu rict:) ). Jak nekdo psal, po cloneni ostrost ve stredu moc neroste, otazka je-li to potreba. Ja jsem spokojen a odpovida testum, ktere jsem pred nakupem prochazel. Samozrejme povazuji 23 1,4, nebo 35/2 za lepsi, ostrejsi objektivy .. ale to je snad jasny :)

Spolehlivost ostreni je mirne nad ocekavani, lepsi nez u me 18 -55, rychlost ostreni prumerna

Koupil bych to znova? Zrejme asi ano, pouzivam prevazne clonu 2,8 a 16-80 18-120 adekvatni nahrady nejsou. 16-55 neznam, urcite bych vyzkousel.
Naposledy upravil Fomalhiwa dne 15. 5. 2023 09:49, celkově upraveno 1
Fomalhiwa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kezic 15. 5. 2023 09:09

Něco k té vinětaci Tamronu 17-70mm:
https://www.dpreview.com/forums/post/66414186
kezic
Návštěvník

Odeslat příspěvekod LoboC 15. 5. 2023 10:04

LoboC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Flor.cz 15. 5. 2023 14:45

Obšák píše:Tak pokud se nepletu, tak Tamron 17-70mm má tady na foru Flor. Ale není tady tak aktivní jako řada jiných, tak nevím, jak často to tady sleduje. A má bajonet Sony.

Na Sony A6000 žádné problémy s vinětací u Tamronu 17-70 nemám. Až na rozměry a váhu se tomu objektivu nic moc vytknout nedá. Na nejdelším ohnisku je potřeba přiclonit tak na f6.3, aby byl obraz ostrý až do nejzažších rohů. Jinak je slušně ostrý už od f2.8.

Fomalhiwa: clona neustále cvaká jen v automat režimu, protože se neustále mění, nejlepší je fotit na prioritu clony, tam tyhle problémy nejsou.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fomalhiwa 15. 5. 2023 15:49

Flor: Neni tomu tak, cvaka porad:)
takhle ona to nemusi byt clona, neco v tom porad lita a podle zvuku jsem to tak odhadnul :)
Fomalhiwa
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kezic 15. 5. 2023 18:15

Můžu potvrdit, na Fuji X-H1 a X-T10 cvakala clona pořád v jakémkoliv režimu AF-S, AF-C, priorita clony.
kezic
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 15. 5. 2023 20:20

Clony mi cvakají na všech AF objektivech (slyším to tedy u svých skel jen velmi slabě). A to bez ohledu na pozici clonového prstence (C, A, napevno dané f hodnota) na objektivu a bez ohledu na režimy ve fotoaparátu. Podobně i na jediném AF zoom objektivu bez clonového prstence (GF 35~70 mm), který mám k dispozici (tam se lamely clony hýbou dle ruční změny ohniskové vzdálenosti, protože nemá stejnou f světelnost v celém ohn. rozsahu).
A čím více lamel clony je v objektivu, tím více to může být slyšet. Jinak to zní z objektivu z celoplastového tubusu (a třeba bez utěsnění) a zase odlišně to zní z objektivu v kovovém a utěsněném tubusu. A ještě jinak to zní z pevného (třeba malého) skla a zase odlišně z velkého zoom skla (kde jsou lamely mnohem větší) - víc rachotu.
Dokud ale nenamáčknu spoušť závěrky do půlky (nebo nehodlám hned pořídit snímek), tak se lamely clony nehýbou, opět bez ohledu na jakékoli nastavní objektivu (clon. prstenec) i fotoaparátu.
To více tedy obvykle slyším hučení/šumění/pištění optické stabilizace nebo AF motorek při ostření.

Pouze na ryze manuálních objektivech bez kontaktů není slyšet nic, maximálně příjemné až libozvučné klikání při změně f hodnoty. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Flor.cz 16. 5. 2023 06:35

To je zvláštní, lamely clony se nehýbou, přesto clona cvaká. Jestli to není nějaká Fuji specialita. Já žádné cvakání v objektivu neslyším.
✔️ Galerie pro fotografy zdarma:.. http://_Story_Show_Gallery_.flor.cz
Flor.cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 16. 5. 2023 07:38

Pokud si dobře vzpomínám, můj X-T2 cvakal clonou dost intenzivně při focení proti slunci (silně zacloněno, silný zdroj světla proti). Měl jsem za to, že si clonou pomáhá regulovat množství světla na čipu kvůli AF a stanovení expozice. Při focení na plnou v tmavších podmínkách si to cvakání nevybavuju.
Dolgor
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka