Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod qq_sk2 26. 12. 2022 13:17

Este k foteniu s plne manualnim objektivom bez kontaktov, da sa zvacsit ostriaca oblast stlacenim zadneho rolleru, toto clovek nepotrebuje (ani nevie ze to tak je) ak doteraz ostril manualne s objektivom s kontaktami, kde sa zvacsi ostriaca oblast uz pri drobnom otoceni ostriaceho kruzku.
qq_sk2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 26. 12. 2022 16:46

No jo, ale já tam mám zrovna namapovanou funkci změny ISO...
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 26. 12. 2022 16:58

Tak to jsi v knedli. :-)

Ty máš X-T30? Třeba na "Fn" tlačítko vedle spouště, nebo AE-L nebo AF-L, teoreticky i "Q", pokud nevyužíváš. Nebo snad i "View mode" by šlo pozměnit.
Na levé straně jsou taky nějaká tlačítka, co se dají "namapovat", ale to už je nekomfortní. Tedy ne zcela, když budeš fotit jen na libovolném stativu.
Myslím, že i nějaké gesto na dotykovém displeji lze přizpůsobit a určit jako přiblížení.

Na předchozím X-T20 se dá krásně namapovat cokoliv na jedno z těch čtyř kruhových tlačítek, které už X-T30 nemá - škoda.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod foto1977 26. 12. 2022 18:10

Díky, to mi je jasné, že si to můžu dát jinam. Akorát se musím podívat, jestli je ještě kam? :)
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kultus 27. 12. 2022 11:39

qq_sk2 píše:Este k foteniu s plne manualnim objektivom bez kontaktov, da sa zvacsit ostriaca oblast stlacenim zadneho rolleru, toto clovek nepotrebuje (ani nevie ze to tak je) ak doteraz ostril manualne s objektivom s kontaktami, kde sa zvacsi ostriaca oblast uz pri drobnom otoceni ostriaceho kruzku.

jj vím ;-) tady je to vysvětlené, ale taky jsem si to nejdříve neuvědomil. Jak píšeš, u fuji skel se náhled "zoomuje" automaticky. Jeden z důvodů proč jsem šel do XT3 - ergonomie a spoooousta tlačítek k mapování. :-D jinak nevíte jak přijít k nějaké slevě na fujifoto? Je tam jen ta základní 3%...

https://www.youtube.com/watch?v=rfKhqrTIvIg
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 27. 12. 2022 12:39

Ještě 26 dní potrvá oficální Fujifilm akce na vybrané objektivy a pár těl. Stačí vyfiltrovat v e-shopu Fujifoto (akce/black friday...).
Pak je tam věrnostní program (třeba být přihlášen, resp. mít ve Fujifoto zaregistrovaný účet), kde po nákupu foťáku nebo objektivu dostaneš nějaký počet kreditů (100 kreditů = 10 Kč), ale to je spíše pro ty, kteří kupují pravidelněji po celý rok. Takže třeba za nový foťák dostaneš (teď jen střelím) 3000 kreditů, které lze na další nákup použít jako slevu. (Jinak po celý prosinec měli tzv. adventní kalendář, ale ten myslím skončil 23.12. - advent. e-maily mi už nechodí)
No a pak už jen jejich bazar nebo nákup na protiúčet...
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kultus 27. 12. 2022 13:08

Dík za vyčerpávající odpověď. Chci teď koupit jen jeden levný objektiv ;-) takže tam mi žádné akce nepomůžou...spíš jsem myslel jestli někdo nemá nějaký univerzální kód.
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 27. 12. 2022 16:42

A to je co za objektiv?
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod kultus 27. 12. 2022 22:01

Hádej :D :D ne je to TTartisan 50/1.2, nějak mně to k němu táhne. Ale nakonec jsem riskl bazar, tak uvidíme.
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 28. 12. 2022 23:02

Tak nakonec mám na víkend zamluven "bazarový" Samyang 12/2 NCS. Má být ve stavu nového kusu a za 4k to bude Ok.
Beru to tak, že pokud mě to neosloví, tak ho za 3,5k pošlu dál a budu to brát jako lekci MF za 500 Kč :)

-- 28. 12. 2022 23:05 --

kultus píše:Hádej :D :D ne je to TTartisan 50/1.2, nějak mně to k němu táhne. Ale nakonec jsem riskl bazar, tak uvidíme.

Pokud bys chtěl nový, přímo od výrobce tak teď je v akci za 2,5k včetně dopravy, cla atd...
https://www.aliexpress.com/item/1005001907030355.html?spm=a2g0o.store_pc_allProduct.8148356.6.45aad2bdt7adAZ&pdp_npi=2%40dis%21CZK%21CZK%202%2C828.61%21CZK%202%2C517.38%21%21%21%21%21%402100bdd816722650173422243e5ade%2112000028358740002%21sh
Sám o něm přemýšlím, za těch 2,5 se kdyžtak pošle dál...
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kultus 29. 12. 2022 08:36

Jo dik, ale pokud bude takovy objektiv jako novy, tak mi bazar nevadi. Dneska-zitra dojde tak uvidim, za dvojku i s clonou a plastovou krytkou navic...dalsi vec je na nej cekat treba i mesic nez z te ciny dorazi a stejne nevis co ti prijde a vracet se to nevyplati. Otazka ja jak je to s tim DPH porad je v tom zmatek, z ciny uz skoro neobjednavam, a kdyz tak doprava z evropy coz se malokdy vyplati. Segra mi ho mohla dovest z US za $98 ale prijede az nekdy v breznu...
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 29. 12. 2022 09:24

kultus - při objednávkách z Aliexpressu už delší dobu žádný zmatek není... Započtení VAT deklarují jasně všude a jsou i zapojeni do patřičného poštovního systému (IOSS), takže ve výsledku to nyní z Aliexpressu chodí spíš lépe, než dříve (myslím z hlediska pošty a cla, jiná věc je binec kolem covid v Číně, ale to je jiné téma).
Problémy jsou třeba u ebay z číny a jiných menších shopů, Aliexpress se k tomu ale postavil čelem a už to najelo hodně slušně. Ona totiž ta poslední regulace na úrovni EU sice zvedá ceny (menší možnost vyhnout se DPH atd.), ale při využití IOSS se naopak byrokracie omezila. Docela vtipné na tom je, že si všichni mysleli, jak to Aliexpress a podobné firmy budou řešit posílením skladů v EU, ale pravdou je spíše opak, evropské sklady význam spíše ztrácejí, protože se byrokracii jde vyhnout i při zaslání přímo z Číny.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 29. 12. 2022 10:19

Skoro se mi až stýská po dobách, kdy mi pravidelně psali z celní správy pro kdovíjakou blbost. Nyní je to nuda, žadné emoce, napětí, vztek... "good-old-times"! :D

Na tom TTArtisanu 50/1.2 je dobré, jak je příjemně malý a lehký. A i z hlediska ovládání jsou oba prstence na slušné úrovni. Taková milá hračička. Černobílé fotky z toho skla jsou docela dobré.
Já jej prodával na bazaru se zárukou za 2500 Kč. Z Fujifota jsem jej loni v srpnu 2021 pořizoval za 3333 Kč (není překlep), když na to byla nějaká výhodná jarní/letní akce.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod foto1977 29. 12. 2022 11:10

No já z alíka beru věci pravidelně a i s cenou přes 2k a poslední rok a něco nikdy žádná komplikace ohledně danění atd. Cena je tam konečná vč.dopravy, cla atd.
Na fujifoto mají teď tu TTarisan 50/1.2 za necelých 3300 když se využije ta jejich sleva 3%.
Takže teď asi opravdu nemá cenu kvůli 8 stovkám riskovat nějaké potíže se zárukou...
foto1977
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka