jozef6: mám drobné dilema: na jedné straně kvůli omezujícím manželky požadavkům do toho druhého systému prakticky nemůžu promítnout žádné své potřeby, na druhé straně si ale stejně říkám, že tak jako tak z toho bude i můj kontakt s bezzrcátky a druhý systém do rodiny.
Takže jsem si říkal, že třeba bych manželce koupil budoucí Fujifilm X-S20, Fujinon 23/2 a nějaký lehký zoom se světelností šero-tma, no a pak bych si k tomu já koupil na hraní nějaké třeba i manuální sklo f/0,95 až f/1.4, které si k Nikon DSLR fakt nekoupím. No a měl bych otevřenou cestu do budoucna, kdyby mě bezzrcátka zaujala. Třetí systém fakt chtít nebudu.
Dnes když jsem si vyzkoušel X-S10 a Z50, tak se ze mě stal ještě militantnější zrcadlovkář

, protože jsem si furt říkal "zlatá D500, kterou nemusím sundavat od oka", no a měnit třeba AF-S na AF-C v menu nebo na displeji mně připadlo podobné jako kdyby byla v autě řadící páka na střeše. Ovšem jsem si vědom toho, že moje DSLR výbava bude už nafurt totožná a výběr lehkého systému pro manželku se může pomalinku v průběhu let rozrůst do něčeho serióznějšího. Proto Fujifilm nebo Nikon. A proto NE m4/3, proto NE kompakty, proto NE Canon, který má pro FF jiný bajonet, proto NE sony kvůli drahým sklům a blbé ergonomii ovládání. Samozřejmě všechno je relativní a někde člověk musí couvnout, nicméně dnes jsem na tom, že příští rok do léta koupím buď zatím neexistující X-S20 + 23/2 + nějaký lehký zoom (Sigma? Tamron? ???) nebo Z50 / Z30 + zatím neexistující 24/1.8 + 16-50/3.5-6.3. A prostě si umím za 3 roky, 5 let představit, že v případě Fuji koupím nějaké high end tělo a lepší skla nebo v případě Nioknu zjistím podle FTZ na Z50, že všechna moje F-mount pevná skla se chovají na bezzrcátku přes adaptér FTZ slušně a koupím třeba bazarovou Z6, Z7 nebo naopak vychytanou Z6 IV. Ale neztratím určitý kontakt. Nicméně dnes jsem se nadšeně vrátil k zrcadlovce, kde jsem si řekl, že to ovládání je pro radost z focení naprosto zásadní. Rozhodně zásadnější, než jánevím kresba v levém dolním rohu na plnou díru. Ovšem to není o zrcadlo/bezzrcátko, to je o kategorii těla, nějakou low-end zrcadlovku bych zahodil se stejným znechucením. Ale třeba už vím, že pokud elektronický hledáček má nahradit optický hledáček D500, tak to musí být kurňa vyšší třída, než v X-S10 a Z50, jinak neee.
Jinak si časem vyvolám nacvakané testy, ale opět si říkám, že prostě kvalita v drtivé většině potřebuje hodně skla. I proto kvalita Sigmy Art proti dřívějším Sigmám narostla proto, že hmotnost Sigma Art objektivů je asi tak 5x vyšší, než starých Sigma alternativ.
Takže jde udělat úžasně fajn palačinku, když to opticky jde, ale velké optické členy při stejných výrobních tolerancích neudělají tolik viditelných malérů jako pidičleny.
Fujinon 23/2 je moc fajn a pro video mé ženy asi nejlepší sklo na světě, nicméně myslím, že násobně větší Nikon 24/1.8 prostě zákonitě musí tím větším množstvím skla mít něco navíc. Aspoň ty fotky na mě dělají ten dojem, ten kontrast u 23/2 není úplně první liga, věřím, že 23/1.4 bude jiné kafe. Ale jak říkám, pro mě, ne pro mou ženu a u videa se na totální detaily nehraje, zvláště pak ne u 1920 * 1080, když nechci stříhat 4K, aby počítač nerendroval přes noc.