od FotoABC 8. 12. 2022 16:37
foto1977: když vidím, jak nepatrně málo skla je v Fujinonu 23/2, tak prostě na tomhle ohnisku lze f/2 nebo f/1.8 udělat velice dobře. Nikon ví, že DX 35/1.8 bylo velice slavné a žádané sklo, takže určitě udělá něco podobného pro DX Z-systém, ovšem širší, což je taky správně. Nakonec i pro Nikon 1, kde měl pro 1'' snímač špatnou světelnost zoomu f/3.5-5.6, tak přesto nebo právě proto k tomu udělal 18,5mm f/1.8 a 32mm f/1.2. Takže úplně stačí, aby furt uvažoval stejně a bude to 24/1.8. A to Nikon tradičně dělá, že uvažuje stejně.
Nicméně pokud to neudělá, tak třeba následovník Fujifilm X-S10 bude mít lepší možnosti uživatelské kontroly automatického rozhodování při natáčení videa. Totál automat nebo totál manuál a nic mezi tím, to je taky špatně. Jinak DX palačinky f/2.8 u Nikonu neexistují a f/2.8 pro full frame dává větší smysl, než pro APS-C. Nicméně Nikon měl v minulém století éru pevných skel f/2.8, od té doby to změnil na f/1.8 a to je nyní pro Nikon základní světelnost. Má dvě palačinky pro full frame, 28/2.8 a 40/2, takže nic nenasvědčuje tomu, že by mala vzniknout DX 24/2.8, to úplně nedává smysl, protože tam není zas tak dramatický odskok od nějakých těch f/3.8, které má obvykle na zoomu. Dokonce 16-80/2.8-4 má na f=22mm ještě f/2.8 a na f=24mm má f/3. A to je F-mount, přičemž pro Z-mount, které je blíže snímači, tohle všechno jde vyrobit mnohem snáze.
-- 8. 12. 2022 17:00 --
Foto1977, Dolgor: no, na DX F-mountu mě vždycky zajímaly zoomy, protože ty tradičně Nikon uměl, byť to na sebe nechalo dost čekat, zatímco FX zoomy kromě drahých těžkých f/2.8 byly spíše zklamání. A nakonec jsem sadu pevných skel složil komplet z full frame skel. Nikkory 20/1.8, 24/1.8, 35/1.8, 85/1.8 a Sigma Art 50/1.4. Až na 24/1.8 jsem to všechno nakoupil z ciziny mpb.com nebo ebay.com, abych neplatil ceny full frame pro APS-C.
A právě na Fujifilmu, tuším i Pentaxu nebo nakonec i na m4/3 hodnotím velice pozitivně, že prostě dělají specializovaná pevná skla pro menší snímač. U Nikonu jsem si musel počkat, až všechno fullframové koupím za půlku za ceny, které odpovídají APS-C pevným sklům.
Ale Nikon měl vždycky povedené zoomy na DX (APS-C). 10-24/3.5-4.5 je širokáč, který se vyhnul všem tradičním nectnostem všech těch Tamronů, Sigem, Tokin, Canonů 10,11,12-něco a všechny kraje i rohy kreslí stejně dobře. A to jsem ho v minulosti porovnával opravdu s lecčíms včetně slavných širokáčů, které nebudu jmenovat, aby to někdo nevzal osobně.
Na Nikon 16-80/2.8-4 jsem čekal taky asi 10 let a velice lehké sklo udělalo optimální kompromis ve všech parametrech a že jich je:
- optický výkon na 16/2.8 do krajů
- stabilita optického výkonu v průběhu zoomu
- optický výkon střed -> kraje
- optický výkon na dlouhém konci
- průběh světelnosti
- bokeh
- chromatická aberace
- sférické zkreslení
- ostření
- stabilizace
- hmotnost
- rozsah ohniskových vzdáleností
- vinětace
- protiodlesková odolnost
- barevné podání
- dílenská kvalita
Prostě má slabiny tam, kde mně nejméně vadí.
Ale musím říci, že u pevných skel Fujifilm ukazuje, jak se to dá pojmout. Prostě APS-C skla ve verzi f/2 i f/1.4 současně, to je nádherný výběr, u portréťáků dostupné f/1.2 = paráda v koncepci. Právě 56mm f/1.2, kdy 56mm *1.5 = 84mm znamená, že Fuji opravdu chce udělat pětaosmdesátku na APS-C, zrovna tak jako ohniska 23mm a 33mm jsou zase kvůli tomu násobení 1,5, zatímco u Nikonu se prostě dělají full frame ohniska a na APS-C je to kam to náhodou vyjde.
No a portréťák zachraňuje Sigma Art 50/1.4, což je geniální sklo s krásným bokehem, zatímco Nikon má 50/1.8 a 50/1.4 s bokehem, který směřuje na univerzální normální objektiv, který není na DX portréťákem.
A pro APS-C prostě portréťák nedělá, nestará se o to a prostě si kupte 85/1.8 a couvněte si. To je taková arogance. A to Nikon přišel s FX podstatně později, než Canon, dlouho byla APS-C jeho jediná platforma a přesto se nesnažil ji brát s pevnými skly vážně, furt dělal full frame pevná skla i když full frame neměl.