Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod bosonozka 11. 10. 2022 17:19

Tak to vypadá, že X-T5 se dočkáme už příští měsíc:
https://www.fujirumors.com/fujifilm-x-t ... -november/
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 11. 10. 2022 17:51

Jen marně přemýšlím, co X-T5 vlastně přinese? Pro koho bude zajímavá? Rozdíl oproti T4 a hlavně H2 a H2s? Má opravdu místo na trhu?
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bosonozka 11. 10. 2022 18:00

Měla by mít klasické Fuji ovládání bez PASM a to neni úplně málo. Mně se třeba na X-H2 nelíbí, že místo tlačítka kompenzace expozice (jak je na X-H1) je tlačítko pro video.
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 11. 10. 2022 20:17

Jsem na ni zvědavý. Já zatím sledují kolem a skládám střípky ohledně toho 40 Mpx snímače a očekávám nějaké obsáhlejší recenze.
Taky mi přišel mail na upgrade nového C1 23 a opět to vypadá, že ji přeskočim.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod LoboC 12. 10. 2022 11:13

Fuji X-T20+70-300, RAW v DXO5...

C1 jsem roky používal, ale co mám DXO tak už se k němu nevrátím... :D
Přílohy
DSCF0415_DxOw.jpg
LoboC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod LoboC 13. 10. 2022 09:55

stejná sestava... :-)
Přílohy
DSCF0905_DxOw.jpg
DSCF0666_DxOww.jpg
LoboC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod cadjobss 16. 10. 2022 11:30

https://www.youtube.com/shorts/8ACR2ICvSKg

nějak to neumím nalinkovat :-)
Fujifilm X-H2 XF50mm F1.0 WR Auto Focus | Eye AF-C Test
cadjobss
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drive18 16. 10. 2022 19:36

LoboC píše:stejná sestava... :-)

Pekne ! Vsetko na 300mm ? Aka clona / cas ? A aka ZOO, ak to nie je tajomstvo.

-- 16. 10. 2022 20:40 --

noxx_cz píše:..... co X-T5 vlastně přinese?

No pokud bude mat 40 Mpx senzor, tak by mohla mat aj 1.4 digital TC tak ako X-H2. Ale otazne je zda fyzicky 1.4 TC a k tomu digitalny 1.4 daju spolu pre XF70-300 rovnych 588mm na konci.
drive18
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kultus 16. 10. 2022 21:01

wikxzen píše:Pak už jen levnější MF skla... Na novorozeně(?) svižný AF není asi moc potřeba. TTArtisan 50mm F1.2 nový za necelé 3500 Kč ve Fujifoto. Slušná kresba, solidní bokeh, tužší ostřící prstenec, krokový clonový kroužek. Poctivě udělaný z kovu a skla. Pro mě zábavný objektiv s příjemnou hmotností i velikostí. Je to ten případ, kdy se objektiv povede jako celek a nestojí moc. Another Fast Fifty? – The TTArtisan 50mm F/1.2 Review

...tak letos uz snad konecne koupim nejakou tu padesatku. :D Loni byly jine starosti- a to jsem to odpiskal. Viltrox neni uplne nejlevnejsi a po bazarech prakticky neni. Tak to risknu s manualem. Chtel bych se zeptat, kdo ma TTartisan 50/1.2 jak je to s tim ostricim prstencem, jestli neni az moc tuhy...taky by mne zajimalo, jak rychle se s nim preostruje. Manualni sklo jsem nemel v ruce hodne dlouho, tak snad to preostrovani bude rychlejsi nez manualni ostreni na AF objektivech (mam XF18-55, 23/2 a 35/2). Melo by kdyz tomu ostreni nebrani motorek...sry za blbe dptazy, ale precejen tomu ostreni se musi venovat nejvic pozornosti. Dik.
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 17. 10. 2022 06:33

Já ho mám a ostření je opravdu tužší, ale z příjemnou dráhou.
Nedokážu posoudit MF na tvých objektivech, tak jako tak bych u MF nehledal extra rychlé zaostření. Abys nebyl zklamaný vzhledem k tomu co máš.
Já ten objektiv cítím spíš na hraní, kdy není kam spěchat.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod LoboC 17. 10. 2022 07:11

drive18. mám nastavené auto ISO do 12800, min. čas 1/400 a režim priorita clony , cloním max. do 6.4.
ZOO Olomouc. Ohnisko většinou 300 mm.
Přílohy
DSCF0423_DxOw.jpg
DSCF0553_DxOww.jpg
LoboC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod drive18 17. 10. 2022 08:44

LoboC diky, a jak daleko si od zvierat? Viem je to ruzne ale ten svist bol asi tak 5 m by tipoval, kym zirafa 10 m ?
drive18
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kultus 17. 10. 2022 08:47

Stan35 píše:Já ho mám a ostření je opravdu tužší, ale z příjemnou dráhou.
Nedokážu posoudit MF na tvých objektivech, tak jako tak bych u MF nehledal extra rychlé zaostření. Abys nebyl zklamaný vzhledem k tomu co máš.
Já ten objektiv cítím spíš na hraní, kdy není kam spěchat.

Mozna jsem to spatne napsal...zkousel jsem manualne ostrit na vyse vypsanych AF objektivech a prislo mi, ze musim dost tocit, abych preostril i na par metru. To ale muze byt tim, ze je tam ten ostrici motorek, ktery to jaksi muze brzdit. Manualni sklo nic takoveho nema, tak jestli nebude na manualu to preostrovani rychlejsi. Bohuzel jej nemam kde vyzkouset. Pak samozrejme nevyhody manualniho ostreni jsou mi jasny. Jeste bych se zeptal, ten objektiv pry nema zadne piny...znamena to tedy, ze nefunguji poloautomaticke rezimy a fotak se musi pouzivat v plnem manualu?
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 17. 10. 2022 09:03

Je to plny manuál, nic se nepřenáší, je ve foťáku nastavit v menu v patřičné položce 50mm, název objektivu, toť vše.
Mě se s ním díky dráze ostří plynule, ale o kolik stupňů je třeba otočit z min na nekonečno netuším.
Co z mého pohledu hodnotím slabě je kresba a kontrast na f1.2, dál o něco lepší.
Pokud hledáš levnou padesátku pro doplnění výbavy a nejsi závislý na super ostrosti, kresbě a kontrastu, tak na takovéto domácí focení proč ne.
Jinak bych v tvém případě volil XF 50/2 nebo 60/2.4.
Je docela těžký oproti tomu co máš
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kultus 17. 10. 2022 09:31

OK díky za rady. Koupi asi přece jen přehodnotím...nějakou brutální ostrost nevyžaduji a dělám jen RAWy, takže kontrast se dá částečně dohnat. Nějaké menší halo na plnou díru taky zkousnu. Ono ani ten AF u výše zmíněných objektivů nezvládá všechno a při rychlejším pohybu je hodně odpadu. Tak jsem si řekl, že vemu manuální padesátku na ty klidnější chvíle, ale neuvědomil jsem si, že to bude jak fotit starých Heliosem :D normálně nefotím v plném manuálu a ten foťák prostě neovládnu natolik, abych si byl jist výsledkem při rychlém nastavování. Zkusím pár dnů fotit na ten plný manuál, ale na focení děcka to asi fakt nebude, to už je moc veliký adrenalin. Jinak trochu těžší objektiv nevadí, mám XT3 a chvilku jsem měl XF 35mm f1.4 a nevadilo mi to, spíš ten pomalý a méně spolehlivý AF. Ale fotky z toho lezly pěkné...
kultus
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka