Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod LoboC 17. 4. 2022 12:50

Ani náhodou, ostření na X-T100 a X-T200 s tímto objektivem je tak zoufale pomalé, že bych nevyfotil ani lezoucího šneka... :-D
LoboC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod topas6 19. 4. 2022 21:49

Co ti zobrazuje na X-T200 ukazatel vzdálenosti zaostření s jiným objektivech, než je setový? Mně s XF18-55 f2,8-4 zobrazuje nesmysly. Při zaostření na 3 m zobrazí 1 m. Je to vada objektivu, nebo nějaký bug? Firmware mám aktuální.
topas6
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod LoboC 20. 4. 2022 13:42

S objektivem 18-135 mi to ukazuje na ohnisku 18 a 135 něco mezi 3,5 až 5 m když zaostřím na cca 4 m...
LoboC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod topas6 20. 4. 2022 16:54

Tak u mě, když zaostřím na 4 m, na ohnisku 18 ukáže 1 m, když zoomuju, tak údaj roste a na ohnisku 55 ukazuje 3 m. Kde může být problém? Vadný objektiv?
topas6
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod foto1977 2. 5. 2022 17:51

Ahoj chci zeptat těch co fotí do RAWu zda používají komprimovaný nebo nekomprimovaný.
Já skoro 2 roky co mám X-T30 tak fotím do komprimovaného. Jsem na něj zvyklý už z předchozího Nikonu.
Jak to máte vy a proč?
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod landov 2. 5. 2022 18:06

Nekomprimovany. Nemám dôvod používať komprimovany. Nikon.
landov
Expert

Odeslat příspěvekod vendda 2. 5. 2022 22:21

Pokud je komprimovaný beze ztrát, tak není důvod tento formát nepoužít. Na druhé straně - karty už mají dostatečnou kapacitu, tak je to vlastně jedno.
vendda
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Obšák 3. 5. 2022 10:53

Jiné nastavení jsem vůbec nezkoušel, chci maximální možnou kvalitu, takže nekomprimovaný (Nikon)
Obšák
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Noldo 3. 5. 2022 12:51

Dobrá otázka. Fuji majú bezstratovú kompresiu. Na X-T20 ju používam. Ušetrí to miesto na karte a máš menej dát na kopírovanie. Ale zase počítaču sa s komprimovanými datami horšie pracuje. Skúšal niekto aký je rozdiel v náročnosti postprocesu na výkon počítača pri komprimovaných a nekomprimovaných raf? Ja rawká nezálohujem, takže možno práve pre mňa by bolo lepšie ich nekomprimovať.
Noldo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod LoboC 3. 5. 2022 13:47

Na X-T20 používám komprimovaný RAW, kdysi jsem to porovnával z nekomprimovaným a v podstatě i při tahání ze stínů + obnova světel jsem rozdíl neviděl..
X-T20+70-300
Přílohy
DSCF1081_DxOw.jpg
LoboC
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 3. 5. 2022 14:03

Tak pokud je to bezztrátová komprese tak tam nic chybět nemůže...
Takže je jen vyšší náročnost při zpracování kdy se to musí nejprve dekomprimovat a pak teprve se s tím pracuje.
Já rawy zalohuji, tak proto se držím komprimace.
Díky za vaše názory...
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 3. 5. 2022 14:39

Ta vyšší náročnost na zpracování je dost virtuální realita, nějaká režie s tím je, ale pod pojmem "vyšší náročnost" si představím něco hodně jiného :-)
Naopak pokud by někdo měl fotky uloženy na pomalejším disku, tak může být v extrému import komprimovaného souboru i rychlejší, protože se rychleji načte (ale zase to až na naprosté výjimky bude rozdíl mizivý).

Osobně s bezztrátově komprimovaným RAW nemám problém a pokládám ho za optimální volbu. Opatrný bych byl jen u variant se ztrátovou kompresí, tak se suneme někam k "JPG s o něco větším rozsahem"...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 6. 5. 2022 11:58

Co by to byl za rok, kdyby nedošlo k nákupu minimálně jednoho objektivu, že... :D

Voigtländer 23mm F1.2 Nokton X.jpg
Voigtländer 23mm F1.2 Nokton X

V podstatě bych k této novince od Voigtländeru napsal asi něco podobného jako k loňskému Voigtländer 35mm F1.2 Nokton X. Vyjma však zmínky ohledně "konstrukční vlastnosti" u 35 mm. U nového 23 mm je vše v pohodě.
Trochu nečekaně brzy se objevil u FotoŠkody skladem ve dvou kusech, tak jsem to risknul. Za pár měsíců to bude beztak zase o litr až dva dražší, jak se to stalo s 35 mm objektivem.

Z obecných recenzí toho zatím moc dostupné není, ale už jsem zahlédl pár fotek ve foru na DPreview. Nebo zde pár cvaků: Kasyapa
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod zibin 6. 5. 2022 12:12

V souvislosti s Voigtlanderem.
Jaký máte názor, co u těch Voigtlanderů, a třeba i u tohoto objektivu (díval jsem se na ten odkaz), způsobuje, že ty snímky vypadají tak nějak "čistě" a "průzračně".
Co jejich "promovaní inženýři" :-) umějí z hlediska tohoto typu výstupu líp než u některých jiných výrobců?
Díky za případné odpovědi.
zibin
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka