Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Noldo 10. 8. 2021 08:25

Fíha, keď sa už ide nakupovať, tak poslal by som ďalej pergear 50 f1.8 asi za tisícku. Zvažujem poslať do sveta aj XF56ku, ale rád by som počkal na Sigmu. Aj samyang 12f2, ktorý som mal na foťáku asi 3x by sa našiel.

Mne tá 56ka neostrí zrovna najlepšie. V testovacích podmienkach je vždy skvelá, ale v praxi mám na X-T20 dosť jemne netrafených fotiek. Asi by pomohlo novšie telo, však?
Noldo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 10. 8. 2021 09:55

Noldo: A na jiném Fuji fotoaparátu než X-T20 jsi ještě nezkoušel porovnat?

Šaráda pokračuje. Kapesní (téměř) 35/1.2 II od dnes již legendárních sedmi řemeslníků. Je to skoro jako sbírat angličáky.
IMG_0605.jpg
IMG_0605.jpg (94.44 ) Zobrazeno 3520 krát
:D
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod rhinos 10. 8. 2021 10:49

Mě by se skla od Sigmy libily. Artova rada je pro me po odchodu od Canonu stale srdcovka.
Uz jsem premyslel i o nejakem adapteru ,ale bojim se degradace vysledku.
Ale prijde mi ze uz je zase okolo Sigmy a Fuji docela ticho.
Takova Sigma 135 by byla super. Ale s tou se stejne asi nepocita
MacBook Pro RETINA/15.4"/
rhinos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Noldo 10. 8. 2021 13:46

Iba staticky na X-E1, ale staticky je to v pohode aj na tej X-T20. Mám pocit, že som len lenivý presne dávať ostriaci bod a pri nízkych clonách tá nízka hĺbka ostrosti neodpúšťa.

Mnohé tieto čínske srandy, či už od TT alebo 7artisans úžasne Fujinám sedia. Tiež mám čo robiť, aby som ich nezačal zbierať, keď mám autofocusové ekvivalenty. S trochou tréningu a viac odpadom sa aj s tým manuálnym ostrením dá fotiť všeličo. Úspešne som fotil nočný beh a aj 5 mesačné šteňa. Predostríš a jedna, dve budú ostré :D

Príde mi, že istú kvalitu tomu objektívu dáva už len tá masa skla. Napr. menšie objektívy 35mm eq. mi prídu, že nemajú pekný bokeh. Môj Viltrox 23f1.4 ho má strašný, Fuji nie je tiež dokonalý a aj nové canon RF alebo Sony 35f1.8 nie sú tak dobré ako napr. 35f1.4 Artka Sigma aj keby sme porovnávali rovnakú clonu.

Klasický adaptér kvalitu degradovať nebude dokonca aj ostrenie by mohlo byť na nových telách ok. Myslím, že je aj speedboosterový adaptér a tam kvalita v rohoch určite bude výrazne horšia, stred by mal byť dobrý.

Ale ja som myslel trio 16,30,56 f1.4. Ak sa podaria tie Sigmy na X-mount, tak verím, že to budú tieto. Ohlásený je inak aj 18-300 od Tamronu a snáď by mohli našróbovať x-mount aj na 17-70f2.8 a dalšie sklá pre sony.
Noldo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 11. 8. 2021 06:40

Noldo, 50/1.8 je pro mě nezajímavá kombinace.
Jinak k Sigma sklům pro Fuji, momentálně to jde bokem, protože jestli budou velké a těžké, tak to půjde mimo můj zájem. Jedinou výjimku jsem udělal s 10-24, kde to ještě jde a uvažuji také o Laowa 33.
No zatím mám na cestě Pergear 35/1.2, tak jsem zvědavý co to bude zač:-)
Wikzen, jak se ti líbí výstup z té 35-ky? Já nějakou recenzí na Mark II verzi nenašel.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 11. 8. 2021 10:18

Stan35 - zkus třeba zde > 7Artisans 35mm F1.2 Fuji Travel
Mé dojmy jsou asi podobné, ale mám ho doma teprv od včerejška. Nicméně na cestě mám i tu předchozí verzi pro vlastní srovnání. Asi zítra nebo v pátek dorazí.

K různým manuálům je tu docela pěkný blog s hezkými poctivými pracemi od Yurie Zvonara > Yukosteel

Noldo - mě nic jiného nezbývá než poctivě ostřit manuálně a být u toho kreativní, když už jsem se zbavil všeho s AF. :D

Nicméně dnes kurýr dovezl dva TTArtisany 35/1.4 a 50/1.2. Krátce předtím než jsem dal odeslat tento příspěvek. Ten 35/1.4 na mě moc kdovíjaký dojem nedělá (pocitově), naopak 50/1.2 působí docela slušně v ruce i vzhledově. Focení až někdy později. Ale ta šroubovací krytka u obou je docela k "p-o-s-r-á-n-í".

Na cestě jsou také oba Pergear 35mm 1.2 a 1.6 a Meike 35mm 1.4 a 1.7. Vypadá to na příští nebo přespříští týden.

Tož tak se to má s těmi čínskými "angličáky". :D
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Stan35 11. 8. 2021 11:43

Díky.
Vidím, že si to vzal od podlahy:-). Podobný nápad jsem měl na jaře, že poberu skoro vše, ale už nebude čas a ani chuť.
Vzal jsem jen ten Pergear a časem vezmu Laowu.
Ostatní už bude u mne s AF.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 11. 8. 2021 11:54

Nějak si z toho posbíraného časem porovnám, vyhodnotím a něco půjde zase o dům dál.

Laowa si hodně věří s tou novou řadou Argus. A budou zřejmě i větší MF skla...
Obrázek
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 14. 8. 2021 09:56

Kipon Iberit 35/2.4 - Pro mě asi malé překvapení, tedy nejen tím, že je to ještě stále v kompaktních rozměrech. I z hlediska zpracování a pocitu v ruce při focení velmi bytelný objektiv a přitom stále lehký.

Ostřící prstenec je poměrně tuhý (na pohotové či akční přeostřování to není) a clona "klikací" s tuhostí téměř jako např. novější Fujinony. Ovladatelnost při ostření kalí možná to, že prstence ostření a clony jsou příliš blízko u sebe, což někdy zapříčiní posunutí ostřícího prstence o vlásek jinam, když se snažím změnit clonu. Mám tlusté prsty, především palec. Přitom by asi stačilo drážky ostřícího prstence přesunout blíž k bajonetu a potisky umístit k prstenci clony.

S "neatraktivní" světelností 2.4, nezajímavou cenovkou, v podstatě jsem se na Iberit ani netěšil. Ale obrázky to dělá pěkné. :D
Kipon Iberit 35mm.jpg
Naposledy upravil wikxzen dne 14. 8. 2021 10:27, celkově upraveno 2
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Stan35 14. 8. 2021 10:24

Jj, tak sem něco hoď. Já se dnes chystám na nějaký hmyz a kytky se Sigmou 100-300 + TC 1.4 (+ zkusím mezi kroužky Viltrox).
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 15. 8. 2021 07:26

Mezi první a druhou verzí 35mm 1.2 od 7Artisans je ten rozdíl velikostí a vah docela jasný. Dle faktoru zábavy bych jednoznačně hodnotil právě tu první verzi na I. místo.

V rámci kategorie "faktoru zábavy" by druhé místo obsadil TTArtisan 35mm 1.4, který z estetického hlediska mi přijde vyloženě ošklivý, focení s ním je ale také zábavné - resp. mám na mysli něco jako dobrý dejme tomu "user experience".

A třetí pozici by obsadil ten nejnovější 7Artisan 35mm 1.2 mk II, který na mě v porovnání s prvními dvěma objektivy působí jako tank (i z hlediska váhy), ale nějak jsem dosud tomu tvaru a přílišné tuhosti ostřícího prstence v kombinaci s spíše mdlou klikací clonou (ještě) nepřišel na chuť.
Upřímně, bez bližšího zkoumání nevidím ve fotkách mezi I. a II. verzí rozdíly. Vnímám subjektivně akorát to, že mě fotky z I. verze více baví.

Pokud bych do této sestavy přidal dříve výše zmíněný Kipon Iberit 35mm 2.4, tak tomu bych aktuálně udělil "zvláštní cenu poroty". Zřejmě by vyhrál, kdyby přišla volba co si vzít na pustý ostrov, a měl jsem na výběr jen z této sestavy skel. :-)

7Artisans 35mm 1.2 mk I.jpg
7Artisans 35mm F1.2 MK I
7Artisans 35mm 1.2 mk II.jpg
7Artisans 35mm F1.2 MK II
TTArtisan 35mm 1.4.jpg
TTArtisan 35mm F1.4

Zatím bych prosil o strpení ohledně fotek, více teď jen prvoplánově cvakám a k pořádnému třídění jsem se vlastně ještě nedostal. Stíhám akorát vyhazovat nepovedené záběry.

Dneska třeba budu mít celý den na fotoaparátu TTArtisan 50mm 1.2, který narozdíl od TTArtisan 35mm 1.4 dělá dojem hezky navrženého objektivu s příjemnou vůlí ostřícího prstence a jemně klikací clonový kroužek je umístěn až na konci objektivu. Do mých tlustých pracek ideální. Leč už to není vyloženě ukázkový případ objektivu typu "malý-lehký-do-kapsy".

Situace samozřejmě bude ještě více zamotaná, protože na cestě momentálně jsou tyto objektivy:
7Artisans - 55mm F1.4 + 50mm F0.95
Brightin Star - 50mm F1.4
Kipon - Iberit 50mm F2.4
Pergear - 35mm F1.2 + 35mm F1.6
Meike - 35mm F1.4 + 35mm F1.7
Zonlai - 50mm F1.4 + 35mm F1.6

Kdo sleduje blog Alika Griffina, tak už tuší odkud beru tipy. :D
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Stan35 15. 8. 2021 12:17

Má věštecká koule říká, skončíš u většího hledáčku:-) nebo u většího formátu.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod noxx_cz 15. 8. 2021 13:55

A co KamLan 50/1,1? Máte někdo? Já mám druhou verzi a maximální spokojenost. Ostrost i na plnou díru je špičková, bokeh krásný. Jen je to tedy váhově tank a dost se pronese.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 15. 8. 2021 21:01

Škoda, že u KamLanu 50mm F1.1 mk II nezůstali u průměru 52 mm. Takhle s 62 mm je to sice jako 56/1.2, ale i ten je v kompaktnějším provedení a cca o 200 g lehčí. A ještě má AF. Avšak ve srovnání s XF 50/1 je to u KamLanu ještě úspěch. :-)
Kdyby ten první KamLan nebyl takový průser, tak už mám dávno objednaný. Ačkoliv... :-)

Stan35 - občas pomůže zakvedlat dioptrickou korekcí hledáčku, když vidím přetěžovaným okem již dvojmo. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod LoboC 17. 8. 2021 11:16

Fujifilm X-T30II bude oznámen 2. září:
https://www.fujirumors.com/fujifilm-x-t ... ptember-2/
LoboC
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka