Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod wikxzen 16. 3. 2021 20:15

Všichni ve Fuji vyrůstali s Pentaxy, Olympusy a Fujifilmy na svých krcích a v prackách v 70.-90. letech. To se prostě muselo zažrat do jejich "DNA" a projevit ve vývojových odděleních v dobách budování nového systému X (a GFX). :-)

Ta šeptanda ohledně GFX 50S MKII dává naději, že vznikne i GFX 50R MKII. O něco menší, lehčí, výkonnější, byť třeba jen opět s CDAF snímačem, novou baterií...
Patrick z FR v komentáři pod článkem k MKII GFX 50S potvrzuje, že se skutečně prý jedná o původní snímač bez PDAF, který je v původním GFX 50S. Fujifilm zřejmě má plné šuplíky s tímto 50mpix senzorem. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Stan35 17. 3. 2021 08:30

GFX sleduju okrajově, neb ho nikdy za ty ceny neporidim, ale kdo ví za pár let. Osobně mě 100 Mpx neláká, ale něco kolem 50-ti, klidně i míň s dynamickým rozsahem od 15-20EV a IBIS by se mi na to moje cvakání hodně líbilo.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rhinos 18. 3. 2021 17:21

asi mam blbej dotaz...
Proc je takovy cenovy rozdil mezi 35f1.4 a 23f1.4 od Fuji?
Je to tim ze je treba 23 novejsi sklo?
Nebo je to technologicky narocnejsi ho udelat?
MacBook Pro RETINA/15.4"/
rhinos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 18. 3. 2021 17:38

35 je poměrně malý a jednoduchý objektiv proti 23/1.4. Roli asi hraje i doba uvedení, protože 35ka přišla na svět v době, kdy 50ky (a 50EQ pro jiné systémy) měly převážně roli dostupného základu pro vstup do světa pevných objektivů, zatímco ostatní širší i delší ohniska se stejnou světelností bývala mnohem dražší. Jinak cenotvorba u objektivů souvisí s náklady na výrobu jen částečně, cenu dělá taky očekávaný objem prodejů nebo prestiž. Například je určitě nepoměr, když rychlé a tankoidní profi zoomy typu 70-200/2,8 stojí skoro stejně jako portrétní f/1.4 sklo o poloviční hmotnosti.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 18. 3. 2021 21:33

35/1.4 s 60/2.4 a 18/2 byly první tři objektivy systému X (uvedeno v lednu 2012). A představeny byly společně s prvním fotoaparátem na který ta skla se mohla nasadit: X-Pro1.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Noldo 19. 3. 2021 07:35

Keď sme pri tej 35ke, tak tento rok by mohla prísť nová 33f1.4
https://www.fujirumors.com/why-the-fuji ... 1-4-mk-ii/
Noldo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 19. 3. 2021 08:34

Jojo, chtělo by to postupnou a relativně rychlou obměnu všech starých pevných skel ;-)
Já si odpustil upgrade C1 a peníze upotřebím na nějaký ten Pancolar nebo Tessar příp. Nikkor 50 Ais :-)
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod qq_sk2 23. 3. 2021 14:48

Len tak z nudy som si amatersky porovnal co svetelne financne nenarocne okolo 35 mm by sa dalo pouzit na X-T30, su to vyrezy, zmensene, mozno niekomu napovedia co z toho je lepsia 'nudzovka' ? Porovnavane su Viltrox EF-FX2 0.71x + EF 50 mm / 1.8 STM a manualny 7Artisans 35mm f1.2
Přílohy
aPopis_EF50mm_13HOREzm.JPG
a4popisadaptEF50mm_13vlavoZ.jpg
qq_sk2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 24. 3. 2021 16:56

7Artisans se jako těžítko na stůl bude určitě hodit. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod tomashr 24. 3. 2021 17:01

Teda že je EF50/1,8 STM lepší než 7Artisans mne až tak nepřekvapuje, ale že je lepší i s tím "booster konvertorem", který kvalitu jen těžko vylepší už trochu na pováženou je...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod qq_sk2 25. 3. 2021 08:00

Ano, je to ten adapter, skusim ho este s inymi objektivmi...
qq_sk2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kultus 25. 3. 2021 19:21

Vcera jsem zakoupil nahradni baterii Patona Premium. Baterie se prodava uplne vybita, po 1. nabiti se nafoukla a z fotaku jsem ji musel pacit. Ma s tim nekdo stejnou zkusenost? Hned ji budu vracet nevim jestli je Avacom lepsi volba...
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 25. 3. 2021 19:38

Tohle je na 100% pouze mimořádná smůla na kus, běžně se chovají slušně i totální noname, Patona je naopak spíš nadprůměr. Holt vyreklamuj, ale jinak bych z toho do deprese nepadal, je velká pravděpodobnost, že jiný kus bude OK.
Ad Avacom - měl jsem od nich baterku pro starý Sony NEX a v pohodě, za mne běžný průměr, klidně bych je zkusil.
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 25. 3. 2021 19:39

Jedině originál. Ideálně s "S" na konci.

Nafouknutou baterii jsem také páčil z fotoaparátu. Došlo k tomu po intenzivním focení a točení v klubu, foťák byl horký, baterie taky a tak se "rozšoupla" do stran v prostoru pro baterie. Byl to Jupio (řada s modrým potiskem, r. 2017). Jupio s bílým potiskem byly v pohodě. Ale měl jsem to tak, že na akcích jsem vždy nejdříve nasazoval první tři orig. Fuji baterie a teprve až poté nasadil první neorig. baterii.

Asi to pravda není, ale myslím si, že vyjma orig. Fuji baterií, ty ostatní se vyrábí v jedné fabrice. Jen se to přetiskne jiným logem a popisky.

Nicméně, stále platí, že nejlepší je nabíjet baterii mimo tělo fotoaparátu. A pokud se nafoukla, tak do fotoaparátu nedávat. :-)
wikxzen
Pokročilý

Předchozí stránkaDalší stránka