Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod wikxzen 31. 12. 2020 22:53

No jo, hotová katastrofa. Verdikt je napsán až podezřele optimisticky. Skandál. :-)
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Noldo 1. 1. 2021 11:00

Alternatívou k ťažko čitatelným MTF chart, resp. závislosti od rozlíšenia čipu a spracovania rawu môžu byť testy Ch. Frosta:
https://youtu.be/BDa14vo36lQ?t=202
Vidíme tam vlastne to isté čo na opticallimits ale podľa mňa viac uchopitelne.

Mám pocit, že Fuji XF zoomy majú tendenciu byť opticky priemerné za prémiovú cenu. Zlaté canoňácke ef-s STM zoomy...
Noldo
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 1. 1. 2021 11:22

Stačí chytrý adaptér a člověk může vesele pracovat s objektivem jiné značky. Jen si třeba na Fringer připočíst MOC 7500 Kč (Fujifoto). :-)
camerasize.jpg

P.S. Více jsem toho v CS nenašel.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod qq_sk2 2. 1. 2021 11:39

Na adapter sa treba pozret nasledne, ak by sa pouzil pri viacerych objektivoch jeho cena sa akoby delila 2 ci 3, aspon v hlave ;-) Zakladna otazka pre mna by bola ci existuje u FUJI zostava rozmermi porovnatelna s napr. uz postarsim Panasonix gx-80 + PANASONIC 12-32 mm f/3,5-5,6 MEGA O.I.S (pripadne s PANASONIC 20 mm f/1,7), kedze Fuji ma vacsi snimac tak kvalita fotiek (sum, dynamicky rozsah) by mala byt lepsia a bonus tie ospevovane farby.. Existuje taka zostava u Fuji?
qq_sk2
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bosonozka 2. 1. 2021 13:08

Nejblíž k tomu je se zoomem Fuji X-E3 + 15-45mm - ale sklo je o trochu větší, jinak na váhu foťák + objektiv to vychází velmi podobně (trochu lépe pro Fuji).
bosonozka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 2. 1. 2021 13:24

Nebo X-t30 + 27mm/f2,8
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 2. 1. 2021 19:09

qq_sk2 - X-E3 má hledáček na straně jako ten Panasonic, ale nemá výklopný zadní displej. Nástupce X-E4 bude nejspíše na konci ledna a s velkou pravděpodobností dle šuškandy bude mít displej výklopný.
S X-E4 přijde i nová verze objektivu XF 27mm F2.8.

Pak už jen těla s hledáčkem uprostřed (a výklopnými zadními displeji):
X-T30 / X-T200 (jediný s Bayer maskou na snímači) a nejnovější X-S10, který má jako jediný z uvedených stabilizaci snímače. Být to na mě, tak jdu do X-S10 i za cenu větší váhy a robustnosti. S čímž člověk asi tak jako tak musí obecně počítat, když přechází na systém s větším snímačem.
camerasize.jpg

camerasize2.jpg
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Erik1991 3. 1. 2021 14:22

Nemáte někdo X-S10? Byl mi zaslán návod o necelých 50 stránek kde nic není vysvětleno. A prý tohle je návod konečný. Co mám dělat. Diky
Erik1991
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 3. 1. 2021 15:01

Erik1991: CZ návod k x-t30 má cca 320 stran. Poslal jsem ti SZ...
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod monikash 3. 1. 2021 17:20

Taky jsem k X-T200 dostala stejně útlou brožurku, velká ke stažení je jen anglická stejně jako k x-s10.
Sony RX100/7, A6600, A7III + A7Sii

Moje cvaky najdete zde http://monikash.rajce.idnes.cz/
A videa tady https://www.youtube.com/@monikasindelkova1432/videos
monikash
Návštěvník

Odeslat příspěvekod foto1977 3. 1. 2021 18:47

Tak v roce 2019 ještě překládali kompletní brožuru...
Že by první důsledky korony?
foto1977
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Erik1991 3. 1. 2021 20:36

Ano ten mám taky, no není to X-S10 návod ale tak budu se muset spokojit. Ale moc se mi toto jednání nelíbí.

Ještě se zeptám jaký raw používáte? Plnou kvalitu nebo bezztrátová komprese. Nějak mi nejde do hlavy že by o polovinu menší soubor měl stejnou kvalitu jak se tvrdí, a prý žere více baterií a je náročnější na postproces.
Erik1991
Návštěvník

Odeslat příspěvekod OnderCZ 3. 1. 2021 22:43

Já používám na X-T30 bezztrátový RAW a fujinu používám v EN. Je to stejně lepší. Návod jsem k fujině dostal i v ČJ, ale byl by k ničemu, protože bych se v tom neorientoval. Ty zkrácené názvy v menu jsou dost šílené.

Jen se chci zeptat, v čem upravujete fotky? To používáte LR nebo C1 taky v ČJ, pokud to vůbec existuje? Nebo v českém Zoneru? Jen dotaz, žádné útočení, prostě mě to zajímá.
OnderCZ
Návštěvník

Odeslat příspěvekod wikxzen 4. 1. 2021 00:37

Používám Capture One 20 Pro. Češtinu to nemá (aspoň si to myslím). Pokud jde o návod k C1, tak ideálně od Michala Krauseho (link), případně pak jen návody k C1 od Phase One na Youtube.

Já mám v nastavení nezkompresovaný raw. Místa mám obvykle dost, jak na kartě, tak i v počítači. Akce nefotím, takže už nechodím domů s 300-800 záběry na kartě. :-)

Tady je to docela fajn vypsané a znázorněné se vším všudy. Neangličtináři prominou... obrázek níže řekne za x slov.
https://alikgriffin.com/uncompressed-vs ... film-x-t2/

Obrázek
Pro krajinařinu na stativu a studio focení má asi smysl rawy ponechat bez komprese... ale dost záleží na tom, o jaké fotky jde a co se s nimi v PP ještě pak provádí. Jakože do takových extrémů jako např. +5EV nebo HDR hodnoty na max. s tím, že to bude výsledné asi chodí málokdo. :-)

Shrnuto:
It seems using both lossless and uncompressed have their advantages. While lossless imports into Lightroom 11.91% faster, uncompressed gains an advantage of just being all around a bit more snappier in Lightroom until some serious effects are applies.
So I want to say there isn’t any real advantage of using lossless compared to uncompressed with Lightroom. Both have their trade-offs.
However, uncompressed is also about twice the size as lossless. So you could fit twice as many files on a hard drive. But for the landscape and studio photography that works in Photoshop with Tiff or PSD files, this would end up not making any difference as they would probably be working in a 16-bit color space anyway.
For photographers on a hard drive budget, it might make sense to use lossless for casual / incidental photography and then switch over to uncompressed when detail and resolution really matter."

Na zkompresovaném rawu od Fuji mě vadí akorát to, že v prostředí macOS nevidím náhledy ve složce, takže nemám tušení, co se skrývá v souboru, aniž bych ho musel extra otevírat v C1 kupříkladu.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Erik1991 4. 1. 2021 08:17

Já mám CZ Photoshop 2021 a za 4 dny mi končí zkušební verze Capture One 21 PRO EN. Docela jsem si na něho zvyknul. Přemýšlím o koupi Fuji verze nedávno před updatem na verzi 21 stála tato verze na FotoŠkoda 2960 teď stojí 4000. :( Asi si počkám na verzi 22. Nevíte kdy je v plánu?

Jaké máte zkušenosti s Fokus braketing. Skládáte více snímků krajiny ručně. Nebo to necháváme na funkci FB ve Fuji. Tam lze nastavit auto nebo manuální počet snímků? Za to auto bych byl asi rád, neumím odhadnout kolik čeho nastavit pro nejlepší výsledek. A jaké zkušenosti máte v postprocesu? Photoshop vs Helikon Fokus. Co jsem tak zaregistroval lepší práci odvede helikon. Dnes si nainstaluji zkušební verzi do CO.
Erik1991
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka