Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod Allien driver 18. 8. 2020 12:54

chlapi, jaký omyl, nechápem o čom hovoríte, že je tam nejaký posun v normách sa dosť hovorí, ale nakoľko je to pravda a prečo sa normy neujednotia, prečo tiež nikon neprejde na rovnakú normu, ktorá norma je pravdivejšia to je téma na inú debatu. Pokiaľ to nevieme rozlusknúť musíme sa držať toho čo je k dispozícii a prípadne vo svojom vnútri si pre prípad a istotu korigovať výsledky

pemar "vychytrale" zabudol pri porovnávačke z Dpreview raw ukázať aj fragmenty nevýhodné pre z6 :-D
vľavo Nikon Z6, vpravo Fuji X-T3
comp_line.jpg

comp_circles.jpg
Allien driver
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 18. 8. 2020 12:55

Fajn, žádné překvapení, nemáš na to...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 18. 8. 2020 13:14

Ono je to stejné i s tím tvrzením o ohniskové vzdálenosti a ostrosti. On ne každý musí být umělec nebo inženýr, některé věci jsou prostě na chápání složitější a někdo tu komplexnost nepojme, ale je trapné všem aktivně předvádět, jak na to nemám, protože když nevím, je lepší se zeptat, než něco kategoricky tvrdit, nebo chcete-lí trepat somariny, jak libozvučně říkají na Slovensku.

Tím nechci říci, že se to člověk nemůže naučit, cesta k poznání je klikatá a všichni se stále učíme.
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod FXE1 18. 8. 2020 13:18

Neviem prečo Pemar tak priťahuje magorov s po nákupným syndrómom, jeden si myslel že ho zlomí na MFT a druhý na X trans. A zrejme ani jedno z toho sa nestane :)
V podstate G a A presviedčajú len seba samých. Lebo, že inde neuspejú, je jasné.... :D Nechápem, na čo potrebuje niekto súhlas zemegule, že to čo má je to najlepšie v galaxii.
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod pemar 18. 8. 2020 13:27

Já se obvykle ozvu, až když šíři úplné bludy, jinak mne to nechává klidným, je to jejich věc, co si za svoje peníze koupi a jak to budou používat (tedy dokud s tím neobtěžují okolí).

Jinak si myslím, že mám velké pochopení, každý nějak začíná a když vidím, co chrlí naše školství, tak se ani moc nedivím. Doba je prostě taková :-).
pemar
Expert

Odeslat příspěvekod Davidof 18. 8. 2020 13:29

Allien

Správnější definice ISO, alespoň z hlediska toho, že chceš výsledné fotky porovnávat a hodnotit jejich šum, je velmi zhruba nějaká taková, že při světle definované intenzity a při cloně dané velikosti a délce snímku dejme tomu jednu sekundu bude výsledný obrázek mít nějakou expozici.

Tedy v číslech třeba na úplně jednoduchém referenčním snímku budou hodnoty ve všech bodech třeba 128.

Tohle je jen příklad, jsem líný to zase hledat, myslím, že je to spíš méně.

To je ale jedno.

Ale tahle norma není jediná, existuje ještě jedna, která tohle číslo nechává plně na výrobci.

Ta první norma odpovídá tomu, jak bylo chápáno ISO filmu před érou digitální fotografie.

No, a protože je to takto volné, tak se stalo, že při stejném ISO a při všech ostatních parametrech stejných mohou dva foťáky za stejného světla produkovat jinak světlé/tmavé RAW soubory.

Pokud tohle měření používá pro porovnání toho, jak ti ten který foťák bude ve výsledku šumět, tak musíš tuhle skutečnost zohlednit.

Protože ten "tmavší" foťák ti bude šumět trochu víc, než ti ukazuje ten referenční snímek, neboť budeš muset zvyšovat expozici, abys dosáhl správné expozice - dle toho "světlejšího".

Anebo, pro optimisty, ten "světlejší" foťák ti bude šumět míň, než ten "tmavší", protože budeš moci zvolit trochu menší ISO, abys dosáhl správné expozice dle toho "tmavšího".
https://www.zonerama.com/Davidoff/190455
Davidof
Expert

Odeslat příspěvekod Allien driver 18. 8. 2020 13:30

tomas, ja sa len pousmejem, kľudne môžeme porovnávať nikon na ISO 5000 a Fuji na ISO 6400, ja s tým namám najmenší problém. Mňa zaujíma skôr, čo z toho ktorého systému dostanem v praxi a ako sa k tej informácii dopátrať, no to už nie je také jednoduché pokiaľ nemáš oba foťáky na nejakú dobu, čo málokto. Preto študujem názory mnohých odborníkov lepších horších, neobmedzujem sa len na Dpreviev a niektoré z nich postujem aj tu pre info tých ktorých to zaujíma. Ja som spokojný s Fuji a zdieľam svoju spokojnosť že možno to pomôže podobným ako ja, ale keby som našiel čo len o trochu lepší systém pre moje potreby, neváham ani minútu a Fuji mi môže byť ukradnutý. Zatiaľ to nehrozí

-- 18. 8. 2020 13:34 --

davidof dík, to viem už dávno, ale ešte raz vďaka Určite zase ale neviem všetko, takže privítam tvoje nové info :)
Allien driver
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Titan_66 18. 8. 2020 13:46

Jak se tu pořád zmiňuje ISO 6400, vzpomněl jsem si na starší článek od Jiřího Růžka :-)

http://www.jiriruzek.net/fuji-x-e1-vs-n ... liath.html
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 18. 8. 2020 13:47

Já u těchle špatných/správných ISO nevím, co si mám myslet. Občas, spíš zřídka,fotím s Nikonem a Fuji a už jsem viděl oba případy, že při stejné cloně a ISO mělo Fuji delší nebo naopak kratší expozici a výsledné jpegy vypadaly podobně. Nejspíš jde tedy i o nastavení automatiky ve vytahování stínů (u Nikonu Active D-lightning), kdy každý fotoaparát exponuje podle nějakého algoritmu tak, aby dosáhl optimálního výsledku při následném interním zpracování. Nicméně třeba u těch fotek krajinek z Fuji a Nikonu, které jsem dával minule, mi Fuji exponovaly o cca +1 EV proti očekávání u Nikonu. Např zde X-T2/ISO 200/f8 a 1/8s vs Z6/ISO 100/f8 a 1/8s: https://www.dropbox.com/sh/seo0q2wlargs ... WSnea?dl=0
Podobně i v druhém odkaze krajiny po západu, kde ISO a čas byly stejné, ale Nikon D750 byl na f/10, zatímco Fuji X-T10 na f/8.

-- 18. 8. 2020 13:50 --

...Fotky byly vždy bezprostředně po sobě (hodiny ve foťácích nemívám přesně nastavené), což samozřejmě nevylučuje možnou změnu expozičních podmínek. Taky třeba říct, že jsem se nijak nesnažil o sjednocení expozic, jel jsem na auto expozici jako při normálním focení.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Allien driver 18. 8. 2020 13:53

jak dobre, že Dogor má oba systémy, vnesie nám viac svetla do problému..
Allien driver
Návštěvník

Odeslat příspěvekod bob222 18. 8. 2020 14:00

No, tu to zas "žije"! :D
bob222
Pokročilý

Odeslat příspěvekod noxx_cz 18. 8. 2020 14:09

Docela se bavím těmi laboratorními testíky bez valné úrovně a hlavně praxe s oběma systémy :-). Mám delší dobu D750 s N24-70 (příp. 24-120VR) a pevnými skly a k tomu X-T2 s 18-55 a chvíli i 16-80 a k tomu macro 60. Samozřejmě, že na složitější světelné podmínky nebo tam, kde chci maximální kvalitu beru D750. Na běžné nošení a focení je X-T2 výborný stroj.
Schválně jsem si vyfotil podvečerní Hallstatt oběma stroji a rozdíl reálně poznáte při zvětšíní 3:1, kdy na věži kostela je více detailů u FF. Jinak to poznat nejde.
Pokud jde o ISO, tak se občas s fujinou zapomenu a pak žasnu, jak vypadá fotka na ISO 6400 (moje nastavené maximum). Dokonce bych řekl, že občas mám dojem, že na takto vysáké ISO hodnoty jsou fotky (fotím jen RAW) z fujiny lépe koukatelné - divné, ale je to tak.
Takže jasně, FF bude mít víc detailů a dovolím si principiálně vyšší ISO, ale vyfotit dobrou fotku se dá stejně dobře s oběma systémy. Zásadní rozdíl v obou vidím v práci s delšími skly (nad 200mm ekv. FF), kde je ergonomie hlavním měřítkem. Tam malý systém nemá šanci.
noxx_cz
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Allien driver 18. 8. 2020 14:16

no vida, zase trochu viac svetla :). Takéto objektívne info sa cenia, vďaka
Allien driver
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 18. 8. 2020 14:40

Vždyť tady nikdo nic jiného neříká. My, kdo máme oboje, máme rádi oboje a oboje považujeme za vynikající náčiní s malými praktickými rozdíly, které se projeví za specifických náročných podmínek. ...Jinak Z6 má lepší high ISO než D750 - nejsou tam už barevné nádechy, lepší Auto WB a inteligentnější odšum (nejspíš už rawu), takže fotky ze Z6 jsou podle mne koukatelnější než z D750. Nicméně ani s D750 ani s X-T2 jsem na ISO 6400 nebyl nespokojený, fotí i na takové citlivosti dobře, Fuji má zde lepší jpeg, ale o něco hůře upravitelný raw, což se zase projeví jen někdy.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Titan_66 18. 8. 2020 14:44

No vida, tak kromě Dolgora další fujikonista :-)

noxx: jaký máš dojem z 16-80 ?
Titan_66
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka