Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod cport 15. 8. 2020 21:31

Allien driver píše:
-- 15. 8. 2020 12:48 --

cport píše:allien: no ja nevim. V roce 2020 resit XTRANS vs Bayer? Ani XTRANS neujel ostatnim APS-C systemum (Nikon D500, Pentax KP), natoz pak FF systemum.
kúp si Z6-ku a nič nerieš.

K tomu neni co dodat :)
cport
Návštěvník

Odeslat příspěvekod milann88 16. 8. 2020 07:14

Nemůžu si pomoct, ale tohle je post-buy syndrom jak vysitej : D

Dokazování, že Fuji je lepší než FF přeci nikam nevede, kdo na to koukne trochu objektivně, tak vidí, že tam rozdíl je a může si rozhodnout, zda je to rozdíl pro něj zásadní, nebo bude bude Fuji dostatečný. Taky jsem si zkoušel upravovat rawy z různých Fujin v C1, na photographyblog.com jsou u recenzi ve slušném počtu, a ten rozdíl tam vidím oproti tomu, co používám. Ovšem vytezeni toho rozdílu v praxi je věc jiná.
milann88
Návštěvník

Odeslat příspěvekod rhinos 16. 8. 2020 08:11

ja teda taky uznam ze rozdil mezi Fuji a FF poznam. Subjektivně mi příjde že mnohdy není zásadní nejen pro mě jako hobby fotografa ale i pro některé více profi fotografy. Nicméně pitvání testovacích obrazců při x násobném zvětšení mi příjde zábavné ale pro fotku naprosto nepodstatné
MacBook Pro RETINA/15.4"/
rhinos
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kultus 16. 8. 2020 12:45

Ja bych rekl ze zrovna u vysokeho , skoro bych rekl limitne pouzitelneho ISO, je to pitvani dulezite, alespon pro toho kdo to potrebuje napr. pro tisk na vetsi format. Samozrejme kdyz ma fotka i jiny nez technicky vyznam, tak jsou to jen ty zabo-mysi valky. Tady na foru se ale pri rozebirani zarizeni bavis hlavne o vykonu asi jedne z mala objektivnich veci...k tomu mas ty testy a koho nezajimaji tak se stejne nezapoji. Zde je rozdil mezi FF a APSC IMHO evidentni a ani srovnani expozici nic nemeni.
kultus
Návštěvník

Odeslat příspěvekod tomashr 16. 8. 2020 14:23

Ad tisk - prostě se to napřed vyžehlí a pak se tam dosype filmové zrno a výsledek na papíře vypadá lépe, než čistý sterilní fullframe :-)
Dělám si samozřejmě do jisté míry legraci, ale zase vážně - kolik uživatelů o tomto vášnivě diskutujících má opravdu problém s tím, že je výstup z Fuji APS-C (a velmi často i z MFT) nevyhovující pro tisky, které opravdu dělají?
Ono se v testech dá dlouze utápět a poukazovat, jak při 200% zvětšení na monitoru stojí systém X proti Y za *****, ale když pak dojde na skutečnou práci a velebený "tisk na větší formát" , tak se najednou ukáže, že reálné problémy nestojí za řeč. A rozdíl bijící do očí při pitvání na monitoru často zmizí úplně, ne že nebude rozdíl kvality vadit, ale on prostě nebude zjistitelný...
Blog Fotozóna - https://blog.fotozona.cz
tomashr
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 16. 8. 2020 14:52

foto1977 píše:Pánové dovolím si na chvíli přerušit vaši "žabo-myší válku"
a položím pár dotazů ohledně mé nové X-T30+18-55:

1/ někde jsem četl, že nový FW řeší to nechtěné mačkání tlačítka Q.
Dá se to někde v menu nějak nastavit aby se to při každém nechtěném doteku neotevíralo?
Nebo když mám poslední FW tak už je to takhle "opraveno"???

2/ jsem z nikonu i lumixe zvyklý fotit z 99% v režimu priority clony (A), dá se na ty rolery namapovat aby přední volil ISO, zadní volil clonu a zmáčknutí zadního (popř. předního) volilo kompenzaci expozice?
Takhle jsem na to zvyklý, ale nějak to nedokážu namapovat. Ta volba clony na prstenci objektivu mi vůbec nevyhovuje.
Předem děkuji za případné rady jak na to, díky.

p.s. ta ergonomie je fakt na prd, obzvlášť s 18-55mm, už se těším až mi dorazí přídavný grip.

Já jen, aby to nezapadlo z předchozí stránky. :-) K tomu prvnímu bodu jen citace z Fuji webu:

The firmware update Ver.1.10 from Ver.1.01 incorporates the following issues:
Improvement of Q (quick menu) button operability
To avoid accidentally pressing the Q (quick) menu, the button has changed to one of Fn(function) buttons. This will allow customers to disable the Q button function and also to allocate the Q (quick) menu to a different Fn button.
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Titan_66 16. 8. 2020 16:30

Co se týče FF a vyšší ISO, tam to rozhodně nezpochybňuji. Ano rozdíl tam pak bude znát, u Fuji (APS-C) bude větší šum. Pokud někdo často fotí na vyšší ISO, třeba na koncertech a pak si to ještě třeba potřebuje vytisknout, dovedu si představit, že full frame bude mít větší uplatnění.

Případně když chce extrémnější hloubku ostrosti.

Nemůžu se ale ubránit myšlence, že je řada lidí, kteří mají FF a jeho potenciál nevyužijí a jen se chláholí jak je super, že ho mají. Sami by si nedokázali nikdy připustit, že by jim APS-C stačilo :-)
Titan_66
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FXE1 16. 8. 2020 16:43

Allien driver píše:aby bolo jasné, mňa pobavilo to, akou formou (screenshots) pemar prezentoval výsledky. Prišlo mi veľmi zábavné. Pemar daj odkaz na stiahnutie Fuji raw dscf0021.raf, pozriem sa niekedy na to.
Na prvý pohľad vidieť, že raw fuji je podexponovaný

Samozrejme že je podexponovaný, ono totiž to Fuji iso je ďaleko od reality, už to vedia všetci len Ty nie :)
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Allien driver 16. 8. 2020 17:07

kultus píše:. Zde je rozdil mezi FF a APSC IMHO evidentni a ani srovnani expozici nic nemeni.

Toto čo tu prezentoval pemar je čistý amaterizmus a je dobre vidieť aká úroveň fotografov až na výnimky sem chodí. Nie som síce tiež bohvieaký expert, ale na prvý pohľad je jasné, že v pemarovom porovnaní je Fuji handikapovaný hneď dvakrát, a nikto si to nejako nevšíma - svedčí to o nejakej úrovni, za prvé snímok je podexponovaný (je nutné nastaviť ekv. clonu) a zrovnanie expozície zmenší šum (viac svetla) a a za druhé je tu rozdiel ohniska v neprospech Fuji - Fuji-84, Nikon-50. Každý dobrý fotograf vie o čom hovorím. To proste nejde takýmto spôsobom sa dopátrať k serióznému výsledku. Je veľa porovnávačiek na webe, ale len málo skutočné "odborných" za dodržania čo najviac ekvivalentných podmienok pri snímkovaní. No ja ešte na túto tému skúsim tu postnúť ešte nejaké porovnávačky týchto dvoch foťákov, až mi "zbyde" čas, ale vopred hovorím najlepšie testovanie je to, že mám k dispozícii oba fotáky, mám dobré testovacie scény, mám viaceré profi konvertory a pre každý raw zvlášť pre každú značku zvlášť(kľudne môžu byť rôzne konvertory, pre každú značku iný) nájdem ten najviac vyhovovujúci pre každú značku a dostanem s nich maximum a až potom porovnám výstupy, ale nie tak ako pemar, že urobí skrínšoty obrazovky konvertora :-D ale urobia sa serózne výstupy min. do jpeg s minimom komprimácie a to sa porovná.
Naposledy upravil Allien driver dne 16. 8. 2020 17:19, celkově upraveno 1
Allien driver
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FXE1 16. 8. 2020 17:16

Myslím, že sa Ti uspešne podarí nahradiť Ganca :) Ten sa teraz vzhliadol v problematike koronavírusu. Nikto okrem Fuji fans sa nesnaží dokázať, že APSC je rovnako dobré ako FF. A už vôbec nikto, kto by takto porovnával FF a SF. Pemar to ešte urobil veľmi zmierlivo, lebo aby sedeli expozície musel by na Fuji nastaviť niečo medzi 8000-1000 ISO, a to by už len bolo šumu :)
A to ešte dodám, že keby to porovnával napr. s Pentaxom K1 tak Fuji by lietalo okolo 12800 a viac.
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Allien driver 16. 8. 2020 17:29

viem že ma chceš vyprovokovať a aby ti bolo jasné FXE1, tieto komenty nepíšem pre teba, môžeš ich kľudne ignorovať, tak ako ťa budem od tejto chvíle ignorovať ja. OK? Nestojí mi za to sa s tebou naťahovať, dobre ťa poznám, poznám tvoju diagnózu a je mi ťa skôr ľúto, musíš hodne trpieť. Držím ti palce, aby si našiel cestu k lepšiemu životu. Bye a veľa zdaru.
Allien driver
Návštěvník

Odeslat příspěvekod FXE1 16. 8. 2020 17:34

Zabudni, ako vidím, Gancoanalýzu alebo Gancoargumentáciu tak ma to začne náramne baviť :)
FXE1
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Allien driver 16. 8. 2020 17:56

tak aby neostalo len pri pemarovej porovnavačke, dám tak narýchlo jednu aj ja (Nikon Z6 vs Fuji X-T3, ale už z profi webu - neskôr ozrejmim, ale najskôr skúste uhádnuť, ktorý snímok je z ktorého foťáka a tiež ktorý sa vám viac pozdáva. Oba sú v ISO 6400.
Přílohy
comparing Nikon Fuji_.jpg
Allien driver
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Stan35 16. 8. 2020 18:09

Je to marný, je to marný je to marný:-)

Pokud fotíš jen do jpg a nic jako RAW tě nezajímá, tak bych možná pochopil, proč se tak pereš, ale jak který šumí, tak jedině RAW.

Osobně mě samply z jpg nezajímají a to uznávám, že Fuji je na jpg asi top.

Jinak Allien, kdyby si občas chodíval na dpreview, můžeš si ty RAWy stáhnout taky, a nemusel to dělat pemar.
Stan35
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Allien driver 16. 8. 2020 18:18

ja len znovu dodám, tu nejde o nijakú súťaž, postujem to len čiste k zamysleniu: potrebujem predražený FF?
Stan35, asi mi nerozumieš.
Allien driver
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka