od ondrasheq 15. 10. 2017 11:05
První dojmy z Fuji (X-E2s vs. D5300):
+ EVF!! Konečně žádná kompenzace expozice naslepo. Odpad z důvodu nedobré expozice zredukovaný z asi 30% na 0%. Hledáček je pěkně velký jako u 7XXX řad Nikonu, nemám už z toho pocit tunelu se zaměřovačem na konci. Začal jsem i víc používat center-weighted měření, najednou vím, co od něj čekat a tak se často stává přesnějším než matrix.
+ nezkriplená funkční výbava a ergonomie - mám pocit plně vybaveného aparátu, kde se neškrtalo. Šest nebo kolik Fn tlačítek, Q menu, vše je okamžitě po ruce. Online histogram, vodováha, focus peaking... Ručně zaostřit na f/1.4 je pohoda, ne mission impossible jako s D5300.
+ způsob průchodu mezi PASM módy
+ hledáček vlevo - nepatlám si nosem po displeji, lepší vnímání okolí
+ SOOC JPG jsou skvělé - přesnější AWB, výborné simulace - obzvlášť Astia a Pro neg STD na portréty, lehce poladěný Chrome pro každou situaci.
+ seťák - kovový 18-55 f/2,8-4 je výtečný a navrch malý a lehký
+ celková zábavnost focení
- pomalejší než DSLR (hlavně od zapnutí k prvnímu snímku), ale ne pomalý. Rychlost ostření v pohodě, srovnatelná s AF-P skly Nikonu
- vybíjí se to. Vyřešeno dvěma baterkama a USB nabíječkou. S výdrží se dá celkem dost pracovat, vyplácí se EVF only + eye sensor.
- detail, ale stejně mě trochu vysírá - stativový závit hned vedle dvířek baterky/karty. Takže spodem ukotvený Slide lite je nutné přidělávat/oddělávat. Uvidím jaké se nabízejí gripy.
- taky detail - místy komický český překlad menu
- nedám ho z ruky, nezbývá čas na cokoliv jinýho
- všechny hladké části aparátu i objektivu se upatlávají, celé se to nějak rychleji prasí. Plus ten kus gumy na gripu - tyhle povrchy na aparáty nepatří, stačí se na to křivě podívat a je to podrápané.
Post process:
- u landscape fotek s hodně detaily a listím je kombinace X-Transformer na More detailed a low doostřením -> Lightroom v pohodě kombinace
- DCP profily v LR jsou nepřesné, Velvia je úplně mimo. V případě, že chci jen lehce poladit expozici, WB a/nebo simulaci filmu, je nejlepším řešením Silkypix