Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod marcelkonecny 22. 9. 2017 11:46

Ahoj vsichni , uz nekolikrat jsem byl vyzvan, abych se ucastnil diskusi a poradenstvi tady ve foru. Bohuzel je to ale mimo moje casove moznosti :/

Pokud chcete, muzete vyuzit nasi facebookove skupiny, kde byvam aktivni
http://www.facebook.com/groups/fujiclub

a nebo nejake informace ,čí slevove kody najdete i na http://www.fujiclub.cz
marcelkonecny
Kolemjdoucí

Odeslat příspěvekod ondrasheq 27. 9. 2017 17:53

K zamyšlení:
Před přechodem na Fuji jsem mapoval jak se to ve skutečnosti má s často diskutovaným problémem ("problémem"?) - artefakty/"červy". Zeptal jsem se i tří z českých X Photographers (včetně jednoho Czech press foto vítěze) - jestli o tom vědí a jestli/jak to řeší. Všichni tři o problému vědí a řeší to z nich... ani jeden.
Celkově nabývám dojmu, že dobří fotografové fotí, tisknou a vystavují, ti špatní nekonečně diskutují o technice a prohlížejí pixely.
Nic není černobílé, ale myslím, že někde v jádru věci i toto dělí ty úspěšné od neúspěšných.
ondrasheq
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 27. 9. 2017 18:27

To je trochu zjednodušený názor. Fotoaparát a objektivy si vybíráš tak, aby se ti s nimi dobře fotilo a uspokojovaly tvoje nároky. Většina lidí, kteří vidí artefakty X-trans jako problém a nadšeně o nich diskutují, si Fuji nekoupí, nebo ho krátce po nabytí prodají, a fotí si s něčím jiným, co jim vyhovuje. Mám Fuji a Nikon a o artefaktech z X-trans vím svoje - Nikon má čistší obraz. Artefakty mi vadí, ale zároveň je neřeším, protože neexistuje způsob, jak se jich úplně zbavit. Vnímám je jako drobnou vadu na kráse jinak velmi dobrých fotoaparátů a taky v kontextu - jsou vidět hlavně na monitoru ve full res. Po zmenšení nebo na výtisku včetně velkých zvětšenin se ztratí.
...Údajně 24mpixelové X-trans trpí méně než 16mpixelové. Snad to časem posoudím, zatím mám jen X-T10, ale rozhodl jsem se upgradnout na X-T2/20.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod dadajax 27. 9. 2017 18:52

Ono obvykle fotografové co zkoumají každý pixel mají nejvíce nahovno tvorbu :) Fotky sice technicky fajn, ale tím to taky končí.

Mě vždycky pobaví když vidím někoho kdo neumí fotit (ve smyslu že fotky fakt těžký podprůměr) a řeší tyhle blbosti, místo aby se zaměřil na obsah, světlo, kompozici atd.
dadajax
Návštěvník

Odeslat příspěvekod kozakm 27. 9. 2017 19:02

Btw, Radek Kalous se stal ambasadorem Fuji GFX50s
kozakm
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ondrasheq 27. 9. 2017 19:21

Je to tak, majitelé Fuji vědí, co jim ten systém nabízí celkově a "artefakty" se v tom jako problém ztrácí, obzvlášť právě po zkušenosti s následným zmenšením nebo tiskem.
Myslím, že je to i Fuji, které by se nemělo soudit podle 100% zvětšení výstupu, což je u jakési velké skupiny diskutérů snad jediný hledisko, jestli je něco dobré nebo ne a člověk se tím nechá snadno unést.
Tady v tématu o X-T to řeší snad 3/4 všech příspěvků.
Přitom je to super systém, mě okamžitě dostalo vše, hned z kraje to byl třeba způsob používání PASM módů.
Existují jen dvě plastová skla, vše ostatní je v kovu. Skvělý seťák 18-55 f/2,8-4, který nikdo jiný v téhle kvalitě a světelnosti nemá. Celoplastový foťák u Fuji X neexistuje. Nebo mi řekněte, který výrobce dělá takovéhle updaty firmwaru, formou balíku nových fíčur. Samé skvělé věci.
No, je to škoda, myslím, že je to nejvíc podhodnocený systém na trhu. I ta cenová náročnost mi najednou přijde jen zdánlivá, poměr cena/výkon je skvělý. Přestože sám jsem teda k Fuji musel postupně dospět.

-- 27. 9. 2017 19:29 --

Kalhous je borec, vřele doporučuju jeho sérii ze ZOO.
ondrasheq
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Alešak 27. 9. 2017 19:34

Já mám Fuji X100s co by plnohodnotného "partnera" k Pentaxu. Fujinka
je skvělá na reportáž i krajinu. Má parádní objektiv i dobrou ergonomii.
Alešak
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Ganec 27. 9. 2017 20:19

dadajax píše:Mě vždycky pobaví když vidím někoho kdo neumí fotit (ve smyslu že fotky fakt těžký podprůměr) a řeší tyhle blbosti, místo aby se zaměřil na obsah, světlo, kompozici atd.
Ale to je predsa logické:
- keď niekto nemá umelecký talent, tak sa snaží zlepšovať to čo môže (kvalitu foťáku/snímača, technické aspekty, ...)
- prejavuje sa to ale aj naopak: ten kto sa nevyzná do techniky, tak viac pracuje na samotnom fotení
(a potom existuje nejaký "cvrček", ktorý sa vďaka foťáku a foteniu - a SEO znalostiam - venuje web biznisu 8-P )

-- 27. 9. 2017 20:22 --

Ale späť k téme: vo vedľajšej diskusii som sa pred pár dňami pýtal:
Ganec píše:Mimochodom, keď sme pri menu, tak dnes som chcel v menu Fuji X-T20 nájsť nastavenie EVF.
Z nejakého mne neznámeho dôvodu bol v zlom svetle LiveView na ňom citeľne tmavší ako na mojej E-P5.
(čo by som predpokladal že nebude, keďže E-P5 ešte nemá možnosť nastavenia LiveView na kvalitu, kedy sa spomaľuje/skvalitňuje obraz a najnovší APS-C snímač by mal lepšie zvládať horšie svetlo)
Možnosť prepnutia LiveView na kvalitu som tam ale nenašiel
(hoci na tretí pokus som našiel aspoň nastavenia Liveview, no bol am len jas EVF, čo by asi malo vplyv na posudzovanie expozície a keď som to skúšal, tak to aj tak bohvieako nepomáhalo )
To sa fakt u Fuji nedá na Liveview zobraziť svetlejší obraz ako je realita, aby potme bolo niečo vidno?
Dá sa?
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ondrasheq 27. 9. 2017 20:49

> keď niekto nemá umelecký talent

To by platilo v případě, že talent je/není, true/false. Jenže talent je škála a jestli bude využitá záleží tak jako tak na následný dřině. Talent je abstraktní věc, nedává nikomu moc ovládnout tvorbu bez práce a rozvoje. Každý se může naučit "se dívat" v tom fotografickém smyslu. Někdo více, někdo méně.
Ale vybodnout se na kreativní rozvoj s tím, že nemám talent, to jsou alibi (ve skutečnosti nedostatečné zaujetí). Prostě tě více pohltily prostředky než činnost sama.
ondrasheq
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ondrasheq 27. 9. 2017 21:51

Switching to Fuji From Nikon Full Frame
https://www.youtube.com/watch?v=1cbc6qJoyCM
ondrasheq
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 28. 9. 2017 05:27

Mne je Fuji system dost sympaticky a realne su asi len dva zasadne dovody preco som si vybral Olympus.

1. Grip, ktory u X-T1/T2 asi “nefunguje” idealne s vacsimi sklami.
2. Objektivy. Tie Fujiony su vyborne, ale napriklad ich 50-140 F2.8 by mi uplne nestacil rozsahom. Tu mam radsej Zuiko 40-150, co je mozno jediny najzasadnejsi dovod preco Olympus.

Sum a celkovy vystup sa uz snazim neriesit. Na flickr to staci :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 28. 9. 2017 08:49

Fidko píše:1. Grip, ktory u X-T1/T2 asi “nefunguje” idealne s vacsimi sklami.

Co si mám pod tím představit?
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 28. 9. 2017 08:56

V ruke som drzal len X-T1, no grip ma nenadchol. Alebo takto. Bolo to na predajni a nasadene som mal nieco mensie a drzalo sa to pohodlne, ale som zvyknuty, ze ked fotak nepouzivam, len tak sa mi hompala na prstoch. Toho by som sa vzdal, ale neviem si dost dobre predstavit ako pohodlne sa taky fotak drzi ked je na nom nasadeny vacsi objektiv. Chcel by som grip aspon ako u E-M1.
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod wikxzen 28. 9. 2017 09:15

Fidko píše:...

Mi nebylo jasné o jakém gripu konkrétně je řeč. Jestli ten klasický ruční nebo bateriový.
Já si pořídil k XP2 dřevěný masivnější od J.B.Camera Desings. Je stabilnější a výrazně lehčí než původní železný grip od Fuji. “Devadesátka” sklo např. se pak drží s tímto gripem docela dobře i v jedné ruce, ne sice 10 min v kuse, ale funguje to. Navíc je to i dobrý podstavec pro foťák na stole či jinde venku, objektiv se nedotýká stolu nebo čehokoliv venku když foťák položím například na dlažbu. Spodní dřevěná část počítá i s velkými skly s průměrem třeba 67 mm. Mnohem lépe se pak drží při focení na výšku.
Naposledy upravil wikxzen dne 28. 9. 2017 09:18, celkově upraveno 1
wikxzen
Pokročilý

Odeslat příspěvekod D.a.l.i 28. 9. 2017 09:17

Fidko - rozsah se dá snadno řešit telekonvertorem 1,4, takže máš efektivních kinofilnových 105-300mm (vs. 80-300 na Zuiko) při stejné či lepší světelnosti F4 u Fuji (na dlouhém konci). Popř. XF 100-400 (tedy 150-600mm), pokud lovíš úlovky z velké dálky :)

Ad grip - dá se dokoupit dodatečný grip, který "uchopitelnost" těla zlepšuje.
Nač ten spěch? 5 minut mě nezabije :-)
D.a.l.i
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka