Fujifilm X a GFX

Diskuse o přístrojích s výměnnými objektivy bez zrcátka

Moderátor: Moderátoři DIGIarena.cz

Odeslat příspěvekod airmt 13. 5. 2017 11:10

Fidko, tys to kupoval taky na eglobalcentral nebo kde?

Jinak je tady někdo, kdo přešel z m43 na Fuji?
Dell XPS 13 (9350)
airmt
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 13. 5. 2017 11:42

Mno, úplně bych to tak neřekl, ale měl jsem asi rok E-PL3, stál za starou belu, tak jsem raději koupil X-E1, což je narozdíl od té hračky solidní foťák. Ještě jsem do rodiny dokoupil E-M10 a starší Fuji nahradil X-T10kou. Jednoznačně dávám přednost X-T10, mimo jiné i kvůli obrazové kvalitě. Ostatní bude spíš individuální a závislé na tělech a optice, kterou si člověk dopřeje.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod airmt 13. 5. 2017 12:41

Jo, EPL3 je ergonomicky i obrazově někde jinde.
Tu X-T10 právě uvažuju v kombinaci s 18-55 (na krajinu/cestování/hory), což je objektiv, který se mi hodně líbí (k tomu nějaké pevné 23 F2, 35/50 F2 na portréty a běžné focení). Ale u toho objektivu 18-55 si nejsem úplně jistý vhodností na krajinu - začíná na 18, není tak ostrý do rohů, širokáč 10-24 stojí ranec a na X-T10 úplně nepasuje.
U Olympusu bude na krajinu skvělá ta 12-40 (+ využití pseudo makro a F2.8 v horším světle/nižší HO), a pak případně ještě Panasonic 14-45, který mi zůstal (ten ale nezačíná na 12mm). Teď nevím co zvolit, jestli X-T10 s 18-55 nebo OMD a 12-40. To druhé je paradoxně těžší (byť senzorem horší), ale s perfektním sklem na daný účel. Budu to teď tahat do výšek přes 5 tisíc metrů, tak ta váha je celkem důležitá.
Dell XPS 13 (9350)
airmt
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Dolgor 13. 5. 2017 13:07

Fujinon 18-55 má sice kapku slabší kraje, ale není to tak zlý. Na výtisku 40x60cm to nepoznáš. S X-T10 je to set, kterej pohodlně vystačí i na dost náročný využití. ...U Olympusu bych viděl teoretickou výhodu v odolnosti, 12-40 je utěsněný, E-M5 a výš taky. U Fuji bys musel jít aspoň pro X-T1 a 18-55ka utěsněná není. Osobně to nepovažuju za klíčový parametr, ještě mi žádný foťák nezreznul. ...Jinak obecně vzhledem k nabídce objektivů je podle mne Fuji lepší pro někoho, kdo fotí lidi. Je tu plno f/1,4 nebo 1,2 pevných skel (mám 35ku) ve skvělý kvalitě a za solidní ceny v bazarech, na to se s Olympusem nedostaneš jinak než za těžký peníze a s manuálními skly. Olympus je zase lepší na přírodu - teleobjektivy, makroobjektivy včetně Sigmy apod, zajímavý skla na krajinu, např světelný širokáč 7-14/2,8 se mi fakt líbí.
Dolgor
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Fidko 13. 5. 2017 14:44

airmt píše:Fidko, tys to kupoval taky na eglobalcentral nebo kde?

Jinak je tady někdo, kdo přešel z m43 na Fuji?

E-M1 mam z Prolaiky, ale 12-40 mam z eglobal. 1000€ by som im za to sklo nedal. Ako je uzasne, ten rozsah a ta ostrost, konstrukcia, prepinanie na manual (taka blbost, ale mna to tesi), ale stale je to zakladak :-)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod airmt 13. 5. 2017 14:52

Taky mi to tak připadá, na focení lidí je Fuji naprosto perfektní. Přijde mi, že ty objektivy jsou na to optimalizované, ostré na plnou díru, při přiclonění někam k F11 už tak úžasné nejsou. Z toho 18-55 jsem byl nadšený už od uvedení (díky poměru kvalita a světelnost/hmotnost), je to fakt univerzál, který by měl být u každého CSC výrobce. U Olyho se na dobrý bokeh dostaneš jen za neadekvátní sumu, na tohle to není optimální.

Utěsnění může být užitečné buď někomu kdo fotí dlouhé timelapse na stativu nebo na wildlife, ale jinak to člověk ocení tak jednou za X let, když se dostane do situace, kdy totálně vymokne, někdo mu to polije, fotí někde v prachu, v poušti apod. Taky si myslím, že to je trochu nafouknuté, i když člověk nikdy neví.

Jak jdou mé nároky nahoru, tak mě u Olyho začíná čím dál více vadit ten šum na nízké ISO, protože mi přijde, že to likviduje jinak skvělou kresbu mnoha objektivů. A co se týče posledního vývoje, tak mě odrazuje to zaměření na velké a těžké objektivy, které jsou na 2/3 hmotnosti, rozměrů a ceny objektivů na FF.
Dell XPS 13 (9350)
airmt
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Fidko 13. 5. 2017 18:09

Nuz ... ja si myslim, ze m4/3 je slepa ulicka. Je to vyborny doplnok k FF, ale ako samostatne fungujuca "jednotka" je prilis draha a malo univerzalna. Osobne mi ale zo vsetkych aktualnych CSC vyhovoval najviac. Cena bola viac nez priatelna, ma rychlu zavierku, fajn hladacik, ma grip, hromadu featur a velku ponuku skiel. Osobne ale pocitam s tym, ze sa skor ci neskor vratim ku Canonu, az zacne brat CSC vazne :)
Fidko
Pokročilý

Odeslat příspěvekod Ganec 13. 5. 2017 19:38

airmt píše:Jak jdou mé nároky nahoru, tak mě u Olyho začíná čím dál více vadit ten šum na nízké ISO
Od toho je v novších modeloch doimplementované ISO 100 8-)
Len si pri ňom treba dávať pozor na prepaly .. ale to treba aj u Fuji, keďže ich defaultné nastavenie máva zvyčajne trošku svetlejšiu expozíciu ako majú iné značky.

(no a v prípade krajiniek, ktorých DR je väčší ako DR snímača, je lepšie používať HDR, ako zosvetľovať tiene v postprocessingu)

Fidko píše:ja si myslim, ze m4/3 je slepa ulicka
Zatiaľ to ale vyzerá na pravý opak:
- pre m43 robí telá niekoľko výrobcov (Olympus, Panasonic, Xiaomi)
- aj objektívy robí viac third-party výrobcov ako pre iné firmy
(skoro všetky ktoré sú na APS-C, sú aj na mFT, no napríklad Laowa 7.5/2 je len pre mFT)
- pre Fujifilm robí AF sklá len samotný FujiFilm a Zeiss, pre ostatných je aj Sigma (ktorá je lacnejšia a aktívnejšia) a Tamron
- ceny mFT skiel sa už hýbu nadol (napríklad ten môj seťák .. na natáčanie videa je powerzoom funkcionalita fakt skvelá)
- robia sa už aj nové/lepšie verzie starších skiel; alebo aj sklá, ktoré žiaden iný systém nemá
- Fujifilm sa teraz zameriava na MF a teda sklá na APS-C zanedbáva (podobne aj Sony kvôli FF a Canon kvôli DSLR)
- sklá, ktoré v poslednej dobe predstavili Panasonic a Olympus boli fakt zaujímavé
...
Olympus PEN-F a E-P5 + mZuiko 17, 45 a 75 mm F1.8, 75-300, 12-50, Sigma 30/1.4
(historická zbierka: Oly SH-2, Fuji F50fd, Konica-Minolta Z10, Casio EX-V8, Sony H20, Olympus PEN E-P1 TLK + Lumix 20 mm F1.7)
Ganec
Návštěvník

Odeslat příspěvekod ltokar 13. 5. 2017 21:45

Ganec: to uz si sa prestahoval s trollingom sem ? :) Neviem, ci si si vsimol ako sa vola vlakno :) Tak sup spat do vlakna o bezzrkadlovkach. Mas tam nejake resty. Napr. s tou fotkou od landova, ty "najlepsi" sportovy fotograf. Doteraz si sa nevyjadril.
A30, S45, Ixus, FZ18, K-x, E-PL1, Stylus 1, K-5iis, E-M10
ltokar
Návštěvník

Odeslat příspěvekod Salva Pecka 28. 5. 2017 07:43

Tak ještě přidám jednu 100-400 s nasazeným TC 1,4x (560mm) Myslím, že kresba je stále slušná, ale na lov pohybující/letících ptáků to moc není, tam je to většinou o náhodě :-)
Přílohy
sojka.jpg
Sony
Salva Pecka
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zino333 13. 6. 2017 14:40

airmt píše:Jinak je tady někdo, kdo přešel z m43 na Fuji?

Ja som niekoľko rokov používal Olympus a teraz som necelý rok na Fuji. Olympus je podľa mňa skvelý systém. Je rýchly a má vynikajúce objektívy a mne sa páčilo aj čo z toho liezlo. Mal som najskôr E-PL3 a potom OMD EM10. Prevažne som používal pevné objektívy 25/1.8 a 45/1.8 a neskôr som išiel dlho na 12-40/2.8. To je podľa môjho názoru jeden z najlepších univerzálnych objektívov na trhu vôbec, naprieč značkami. Kvalita spracovania aj obrazová kvalita bola bez akýchkoľvek kompromisov. Proste špička.
Olympus ale išiel preč, lebo som dostal dobrú ponuku a tak som už teraz u Fuji nejaký čas spokojne s XT-1 a niekoľkými objektívmi. Mám aj X100.

Keďže som s obomi systémami už čo to pofotil, môžem niečo zhrnúť. Fuji považujem za aktuálne najlepší systém na trhu. Je to osobná preferencia vzhľadom k tomu čo fotím, ako je systém postavený, ako pracujú a ako sa ovládajú fotoaparáty. Fuji je ideálny systém na fotenie ľudí, reportáž, street, dokument alebo na všetko do štúdia.
Olympus to všetko zvláda tiež ale Fuji tie štýly čo som vymenoval zvláda lepšie. Olympus je ale na krajinu podľa môjho názoru lepší. Takže volil by som podľa toho, čo by som išiel fotiť. Ak ľudí, Fuji. Ak krajinu, Olympus.
Hifiman EF600 + Schiit Lyr 3 > Meze 109 Pro + Hifiman HE6se V2
zino333
Návštěvník

Odeslat příspěvekod airmt 13. 6. 2017 16:01

zino: naprostý souhlas se vším co jsi napsal, mám úplně stejnou zkušenost. Jen bych dodal, že Fuji umí pěkně zpracovat určité druhy světla a barev, takže i na tu krajinu mnohdy vyjde dobře. Každý systém má něco v čem je skvělý. Osobně zatím zůstávám u m43 a uvidíme, co přijde s dalšími roky u m43, Fuji APSC, Sony FE. Očekávám velký posun hlavně u posledních dvou zmíněných, prostor pro vylepšení tu je ještě velký. A možná se už proberou u CaNikonu a bude to ještě zajímavější.
Dell XPS 13 (9350)
airmt
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zino333 13. 6. 2017 19:46

Mne práve ten X-Trans na krajinu moc nesedí. Možno už tento nový 24Mpx je na tom lepšie, čo ale ja neviem posúdiť, lebo ho nemám. 16Mpx senzor, ktorý mám v XT-1 má špecifický výstup na tráve alebo listoch stromov. Niekomu to vyhovuje, niekto to nemusí. Mne je to úprimne jedno, lebo krajina nie je môj šálok kávy. Na ľudí je to ale super a ja hlavne mám rád, čo z toho viem vytiahnuť v PP. Nehovorím o šume alebo DR. Ja nie som ten typ človeka, ktorý by onanoval nad DR, keď aj tak fotím štýlom, kedy mám často podexponované časti obrazu. A šum mi nevadil ani u Olyho. Dokonca mi dával fotkám nejaký charakter. Skôr na mňa Fuji robí dojem tým, že či sa rozhodnem pre ČB alebo farbu, v oboch prípadoch viem dôjsť k výsledku s ktorým som spokojný. U Olyho som niekedy nevedel prísť do cieľa so spokojným výsledkom a naopak som občas bol s výsledku extrémne prekvapený v pozitívnom zmysle slova.

Veľmi by som si želal aby Olympus urobil niečo na štýl Sony RX100 / Canon G7II s m4/3 čipom. To by bol u mňa ideálny foto zápisník. Mňa inak veľmi bavil 12Mpx snímač u E-PL3. Mne z toho liezli fakt pekné fotky. 16Mpx EM10 nemal tak príjemné podanie farieb. Podobne teraz objavujem čo lezie z Fuji X100 so starým 12Mpx snímačom. Ten foťák je síce žalostne pomalý, ale kvalita obrazu a farebné podanie je skvelé.
zino333
Návštěvník

Odeslat příspěvekod airmt 13. 6. 2017 20:12

Ten nový X-trans je v tom úplně stejný. Jen se mi zdá, že má trochu studenější barvy.

Panasonic LX100 je m43 kompakt, akorát to má typické studenější podání barev jak je u Panasonicu zvykem. O nějaké variaci X100 taky silně uvažuju, možná ho časem pořídím
Dell XPS 13 (9350)
airmt
Návštěvník

Odeslat příspěvekod zino333 13. 6. 2017 20:27

Panasonic LX100 je už veľký. To už fakt radšej potom akúkoľvek X100 od Fuji. Ja som zháňal niečo do ruksaku, aby som mal niečo stále pri sebe a nebol odkázaný na mobil. A tak som nakoniec zobral starú X100 z bazáru. Nemusím sa báť, že to oškrem niekde a účel mi to splní nadmieru.
zino333
Návštěvník

Předchozí stránkaDalší stránka